Joi, 31 Martie 2016 - 05:05 AM Aleg.RO: Senatorii au respins legea privind modificarea kilometrajului masinilor, dar Camera Deputatilor este for decizional

Publicat de: ---

7plus

Senatorii din Comisia juridica au dat raport de respingere in cazul propunerii legislative de completare a Codului Penal, in sensul introducerii pedepsei cu inchisoarea de la 2 la 5 ani pentru vanzatorii de autovehicule care falsifica datele sau carateristicile tehnice ale masinilor .

Modificare kilometraj Foto: alba24.ro

Guvernul a avizat negativ propunerea, pe motiv ca actualul Cod penal este suficient de cuprinzator pentru a sanctiona astfel de cazuri.

"Dincolo de argumentele aduse din Codul penal, tranzactia unui automobil este o conventie civila, exista vicii in conventia civila, exista alte mijloace de natura civila. Cred ca exista suficiente mijloace, mergand pana la fals, daca se probeaza in vreun fel. Nu cred ca are rost sa incarcam cu noi teme si problemele instantele", a spus presedinte Comisiei, liberalul Catalin Boboc.

Citeste si E cat un televizor LED, "fuge" cu 60 la ora, dar are un pret increidibil. Cat costa cea mai mica masina din lume

La final, senatorii din comisie au adoptat un raport de respingere.

Proiectul de lege urmeaza sa fie votat de plenul Senatului, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Potrivit propunerii legislative de completare a Legii 286/2009 Cod Penal, se introduce infractiunea de "inselaciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor". Astfel, inselaciunea savarsita in legatura cu date sau caracterisrici ale vehiculelor se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani.

"Prin date sau caracteristici ale vehiculelor se intelege: elemente de indentificare, provenienta, modificarile si interventiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparatiilor si accidentelor rutiere in care a fost implicat vehiculul. Fapta constituie infractiune independent de diligenta depusa de persoana care devine titular de drepturi asupra vehiculului", prevede propunerea legislativa semnata de un grup de deputati PNL si independenti.

In expunerea de motive, initiatorii precizeaza ca infractiunea este introdusa in categoria celor care tin de siguranta pe drumurile publice si nu a celor care tin de patrimoniu, in conditiile in care starea proasta a unor vehicule poate reprezenta un pericol grav.

Siguranta circulatiei reprezinta unul din domeniile in care Romania se situeaza pe ultimele locuri in Europa. Astfel, ultimele statistici arata ca in Romania se inregistreaza 259 de accidente mortale la 10 miliarde pasageri-km, in comparatie cu media UE care se cifreaza la 61 de accidente. Cauzele sunt multiple: starea drumurilor, insuficienta pregatire a conducatorilor auto, starea tehnica a autovehiculelor.

Citeste si Cum se chinuie un sofer sa scoata masina din parcare VIDEO

"Unul dintre fenomenele care a luat amploare in ultimii ani este cel al instrainarii de autovehicule de catre anumite persoane (samsari) fara a prezenta situatia tehnica reala a acestora. Astfel, autovehicule cu diferite probleme tehnice ajung sa circule pe drumurile publice, fara ca noul detinator sa cunoasca acest fapt-generand un pericol la adresa sigurantei circulatiei pe drumurile publice" se mai arata in expunerea de motive.

Initiatorii mai spun ca, de multe ori, procurorii adopta solutia NUP si indruma partile catre un proces civil, pe motiv ca spetele acopera doar interese private. De multe ori solutia se bazeaza si pe dimensiunea redusa a prejudiciului ori pe faptul ca "samsarul" neaga pur si simplu ca ar fi avut cunostinta de adevarata stare tehnica a vehiculului.-kilometrajul dat inapoi, numarul proprietarilor, evenimente rutiere, accidente, modificari.

Propunerea este centrata si pe buna-credinta a cumparatorului/victimei. De aceea, fapta constituie infractiune independent de conduita clientului pagubit (indiferent daca acesta a dus sau nu masina la tester).


(286 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

Senatorii au respins legea privind modificarea kilometrajului masinilor, dar Camera Deputatilor este for decizional | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28665995597839 seconds.