Miercuri, 09 Martie 2016 - 05:07 AM Aleg.RO: Statele baltice intaresc controalele si construiesc garduri la frontierele lor estice

Publicat de: ---

Bursa      *  Premierul Cameron: "Regatul Unit nu se va alatura niciunui proces comun de azil in Europa - noi avem o clauza solida de exceptare ca o stanca"
       Statele baltice - Estonia, Letonia si Lituania - intaresc controalele de identitate si construiesc garduri la frontierele lor estice, ingrijorate ca regiunea baltica ar putea deveni un nou punct de intrare pentru refugiati pe masura ce rutele de migratie prin Balcani devin tot mai greu accesibile, transmite Reuters .
     Guvernele acestor state se tem ca ar putea asista la venirea a mii de refugiati prin Rusia si Belarus, aceste ingrijorari intensificandu-se dupa ce 6.000 de solicitanti de azil au ajuns anul trecut in Finlanda si Norvegia din Rusia.
     Letonia si Estonia au inceput construirea unor garduri la frontierele cu Rusia, in aceasta decizie jucand un rol si preocuparile de securitate dupa anexarea Crimeii de catre Rusia si acuzatiile potrivit carora un ofiter de securitate eston a fost rapit in regiunea de granita in 2014.
     In Lituania, sute de politisti de frontiera, politisti si militari au inceput in aceasta saptamana un exercitiu de gestionare a unei eventuale crize la frontiera. In acest exercitiu va fi testata si reintroducerea controlului documentelor de identitate la frontiera cu vecinul nordic Letonia.
     "Pana anul trecut, nici Norvegia, nici Finlanda nu au avut nicio problema cu migratia la granita rusa. Apoi fluxurile de migranti la frontiera au explodat intr-o singura saptamana, ca prin minune", a declarat pentru Reuters comandantul politiei de frontiera lituaniane, Renatas Pozela.
     Potrivit oficialilor, in conditiile inchiderii rutei directe din Grecia spre Europa continentala, ar putea castiga in popularitate traseul prin Republica Moldova, Ucraina si statele baltice.
     Estonia instaleaza dispozitive de supraveghere, precum cele functionale deja la granita Lituaniei cu Belarus, pentru a stopa atat contrabanda, cat si migratia ilegala.
     "Este pacat sa avem nevoie de un gard la frontiera. Insa, data fiind situatia din Europa acum, cu criza refugiatilor, ar putea fi necesar", a estimat deputatul leton Ojars Eriks Kalnins, membru al comisiei pentru afaceri europene.
     Finlanda a criticat Rusia in luna ianuarie pentru ca a permis trecerea migrantilor peste frontiera arctica, in conditiile in care numarul celor care intrau pe la punctul Salla ajunsese la 20 pe zi.
     Din totalul celor 31.000 de solicitanti de azil ajunsi anul trecut in Norvegia, aproximativ 5.000 au intrat prin Rusia.
     Potrivit politiei de frontiera finlandeze, fluxul de migranti dinspre Rusia a incetat in luna martie.
     * David Cameron: "Londra nu va participa la niciun sistem comun de azil al UE"
     Londra nu va participa la niciun sistem comun de azil al Uniunii Europene, a avertizat recent premierul britanic David Cameron, in timp ce liderii europeni cauta o solutie la criza migratiei, relateaza AFP. "Regatul Unit nu se va alatura niciunui proces comun de azil in Europa - noi avem o clauza solida de exceptare ca o stanca", a scris Cameron intr-o postare pe Twitter.
     Anuntul premierului britanic intervine dupa aparitia unor informatii potrivit carora Bruxellesul ar putea propune centralizarea cererilor de azil in UE, in cadrul unei revizuiri generale a politicii sale in materie de azil, initiativa ce ar putea fi anuntata saptamana viitoare.
     Liderii UE au incercat luni, in timpul unui summit extraordinar cu Turcia la Bruxelles, sa gaseasca o solutie la criza implicand peste 1,2 milioane de migranti sositi anul trecut in UE. Dar o decizie a fost amanata pentru urmatorul summit, preconizat sa aiba loc in zilele de 17 si 18 martie la Bruxelles.
     Potrivit actualului sistem de azil, candidatii trebuie sa-si depuna cererea in prima tara din UE in care au sosit. Aceasta inseamna ca tarile care sunt geografic cele mai expuse la sosiri ilegale, cum ar fi Italia si Grecia, primesc un numar disproportionat de cereri de azil. Afluxul de migranti din Siria, Irak si din alte parti ameninta sistemul de libera circulatie Schengen, care implica 26 de tari europene, inclusiv 22 de state membre ale Uniunii Europene din cele 28. Confruntate cu sosiri masive, mai multe tari ale sistemului Schengen au decis sa-si inchida granitele.
     Precedentele tentative de redistribuire a refugiatilor intre statele membre ale UE au esuat in mare masura.
     Orice proiect de azil comun in UE ar fi problematic din punct de vedere politic pentru Marea Britanie, aflata in plina campanie pentru referendumul din 23 iunie in problema apartenentei tarii la UE.
     Majoritatea sondajelor indica faptul ca "Da"-ul ramanerii Marii Britanii in UE prevaleaza in intentiile de vot. Dar diferenta dintre sustinatorii "Da" si cei ai "Nu" se diminueaza si problemele legate de imigratie si capacitatea Marii Britanii de a-si controla frontierele sunt, in acest context, deosebit de arzatoare.
     * 1.100 de plangeri, depuse la politie in urma agresiunilor comise in noaptea de anul nou
     Politia germana a difuzat recent fotografii cu cinci barbati suspectati de agresiuni sexuale si tentativa de jefuire a unor femei, in legatura cu infractiunile comise in noaptea de Anul Nou la Koln, pentru care sunt acuzati in principal barbati de origine nord-africana, potrivit agentiei DPA.
     "Investigatiile noastre arata ca cei din imagini, intr-un caz, si-au incercuit victimele si le-au agresat sexual, incercand in acelasi timp sa le jefuiasca", se afirma intr-un comunicat al politiei.
     "In pofida unei atmosfere de teama, mai multi martori si victime au reusit sa-i fotografieze pe cei acuzati'', se spune in comunicat, precizandu-se ca nu se stie in ce loc se afla in prezent autorii infractiunilor.
     Circa 1.100 de plangeri au fost depuse la politia din Koln ca urmare a agresiunilor, in care se afirma ca grupuri de barbati au incercuit, hartuit si jefuit femei. Circa 40% dintre plangeri vizeaza agresiuni cu caracter sexual, de la hartuire la viol. Nu este clar cati barbati sunt in prezent cercetati de catre politie.
     Agresiunile din noaptea de Anul Nou au provocat o dezbatere in Germania in legatura cu modul in care trebuie abordata problema solicitantilor de azil gasiti vinovati de infractiuni si capacitatea tarii de a integra 1,1 milioane de migranti care au sosit in 2015, potrivit Agerpres.
     Luna trecuta, primii doi solicitanti de azil judecati in legatura cu agresiunile din noaptea de Anul Nou - unul de origine marocana, de 18 ani, si al doilea de origine tunisiana, de 23 de ani - au primit pedepse cu suspendare pentru furt, iar un al treilea a fost eliberat conditionat.   


(223 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Statele baltice intaresc controalele si construiesc garduri la frontierele lor estice | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59437012672424 seconds.