Luni, 07 Martie 2016 - 04:57 AM Aleg.RO: "Bancile se concentreaza pe Legea darii in plata, in loc sa se uite spre alte sectoare"

Publicat de: ---

Bursa      Bancile isi focalizeaza preocuparile, energia si timpul ca sa repare Legea darii in plata, pe care nici noi nu o agream in forma actuala, in loc sa-si concentreze atentia spre alte sectoare decat constructiile de case (desigur, si ele extrem de importante), cum ar fi exporturile, este de parere Mihai Iones¬cu, secretarul general al Aso¬ciatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) .
     Domnia sa ne-a precizat: "In aceasta perioada, exportatorii sunt interesati de pietele extra-comunitare, unde livrarile de marfuri, fie ca vorbim de America Latina, Asia, Africa sau Orientul Mijlociu, necesita o finantare substantiala, ca urmare a distantelor mari fata de tara noastra, si de garantii pentru riscul comercial, unde asteptam implicarea Eximbank".
     Mihai Ionescu apreciaza interventia statului in "razboiul" darii in plata, dar considera ca era de asteptat ca un guvern tehnocrat sa aiba o interventie mai transanta si inca de la inceputul "luptei".
     Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Executivului, a spus, saptamana trecuta, ca Guvernul sustine caracterul social al legii. Potrivit lui Dan Suciu, Ministerul Finantelor Publice considera ca extinderea prevederilor acestui act normativ la creditele acordate prin Programul "Prima casa" nu ar fi benefica din perspectiva sociala, intrucat majoritatea acestor debitori nu se afla in imposibilitate de plata. Purtatorul de cuvant al executivului a mai spus: "Guvernul sus-tine ca legea darii in plata sa-si pastreze si chiar sa-si consolideze caracterul social, care a stat la baza acestui proiect de lege si a fost exprimat ca atare in expunerea de motive, cand a aparut in dezbaterea Parlamentului.
     Este un punct la care Guvernul tine foarte mult, acest caracter social poate fi un raspuns pentru multe din provocarile la care legea nu raspunde in acest moment sau care creeaza dificultati in interpretarea sau in efectele pe care le va avea aceasta lege".
     Suciu a precizat ca punctele de vedere ale ministerelor vor fi prezentate in Camera Deputatilor atunci cand proiectul legislativ va intra in dezbatere la comisia de specialitate.
     Conform lui Mihai Ionescu, exportatorii nu au, "apriori, o problema impotriva acestei legi", pentru ca nu ii afecteaza in mod direct: "Ținand cont de influentele macro-economice pe care le va avea legea, in forma sa actuala, suntem interesati sa nu existe perturbatii in piata monetara si valutara a tarii (majorari de dobanzi si deprecieri de moneda) din cauza acestei reglementari.
     Pe plan social, toata lumea o sus¬tine, dar in momentul in care bancile vor fi obligate sa reactioneze in domeniul creditarii, atunci va fi tulburata piata monetara (dobanzile) si se va schimba interesul bancar", considera reprezentantul ANEIR.
     * Blanculescu: "Nu putem discuta, profesional, despre impactul legii, pentru ca ea nu va exista la noi"
     Nu putem discuta, in mod profesional, despre impactul pe care l-ar avea Legea darii in plata in economia autohtona, pentru ca aceasta lege, asa cum este acum, nu va exis¬ta niciodata pe piata noastra, opineaza analistul economic Ionel Blanculescu.
     Domnia sa ne-a precizat: "Din punct de vedere legal, fundamentul darii in plata este operatiunea juridica de restrangere a unui imprumut prin care se transfera dreptul de proprietate si se stinge debitul. Ani de zile, cat am condus AVAB (n.r. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare), am lucrat cu darea in plata, care era permisa prin lege speciala.
     Eu garantez ca Legea darii in plata nu va intra in vigoare in Ro¬ma¬nia sau va cadea la Curtea Constitutionala, dupa ce o banca va ridica exceptia de neconstitutionalitate, in cadrul unui proces.
     De ce spun asta? Transferul dreptului de proprietate se face cu manifestarea vointei din partea celor doua parti, pentru ca, in Roma¬nia, proprietatea este garantata. Din punct de vedere legal, vanzatorul si cumparatorul isi produc trans¬ferul de proprietate in mod constitutional. Conform legii, in forma sa actuala, imprumutatul isi manifesta dorinta, dar imprumutatorul - nu, intrarea in proprietate realizandu-se fara acceptul sau. Nimeni nu poate obliga pe cineva sa intre in proprietatea cuiva. Este ca si cum am obliga, prin lege, toate fetele in varsta de 18 ani sa se casatoreasca. Acest lucru nu este posibil, este neconstitutional, fiind afectat dreptul la viata.
     Legea darii in plata nu este aplicabila. Ca sa se poata aplica, trebuie sa nu fie retroactiva si sa se faca prin vointa partilor.
     Asa cum este acum, ea nu va produce efecte, este utopica, pentru ca forteaza transferul dreptului de proprietate, si va cadea la Curtea Constitutionala, cand prima banca va contesta in instanta notificarea clientului de dare in plata si va ridica exceptia de neconstitutionalitate. De aceea nu putem vorbi de un impact pe piata".
     Domnul Blanculescu ne-a spus ca, acum, in sistemul bancar, se manifesta un impact emotional pe termen scurt, prin inasprirea conditiilor de creditare: "Sunt masuri semnal, cu directie clara pentru legiutor, un semnal de avertizare timpurie, pentru ca sa nu aprobe aceas¬ta lege. Nu vorbim aici nici despre conceptia bancilor, nici despre opinia populista, ci, din punct de vedere legal, legea nu este solida si aplicabila. In acest context, nu are rost sa facem risipa de energie, ca sa discutam efecte ce nu vor exista".
     Mediul de afaceri nu poate sustine o lege care intervine in contracte, intrucat, ulterior, in aceeasi baza, pot fi date legi care sa conduca la interventia in orice alte contracte, dupa cum ne-a spus, saptamana trecuta, Cristian Parvan, secretarul general ala Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
     Domnia sa ne-a explicat: "Nu vorbesc de Darea in plata in speta, ci de principiul legii in sine. Daca este vorba sa se intervina in contracte, atunci mediul de afaceri nu poate sustine o astfel de lege. Eu nu contest ca oamenii au partial dreptate. Bancile au gresit radical prin pozitia luata, iar acum se incearca adoptarea acestei legi. De la inceput dialogul a fost viciat de pozitia bancilor. Insa trebuie gasite solutii corecte care sa nu-i incurajeze pe speculatori".
     Mediul de afaceri face parte, alaturi de deponenti si de clientii performanti, din acea "voce tacuta" care nu s-a exprimat pana acum pe textul acestei legi, dupa cum considera Sergiu Oprescu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
     Sistemul bancar si-a expus vehement, in mai multe randuri, punctul de vedere impotriva textului legis¬lativ, propunand si unele masuri de modificare a proiectului, cu care initiatorii nu sunt de acord.
     Lunea trecuta, legea a trecut de plenul Seanatului, cu unanimitate de voturi si cu doua amendamente - plafon de 150.000 de euro la valoarea de contractare a creditelor si conditia ca ipoteca sa fie pusa asupra locuintei achizitionate.
     In urmatoarea perioada, legea urmeaza sa intre la vot in Comisia juridica din Camera Deputatilor si, ulterior, in plenul Camerei, care este for decizional. 

     FLORIN GEORGESCU, BNR:
     "Interventia statului in functionarea libera a pietei se impune sa fie cat mai redusa"
     Interventia statului in functionarea libera a pietei se impune sa fie cat mai redusa, este de parere Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
     Domnia sa a scris, pe blogul BNR, ca, in contextul actual, decidentii politici pot opta pentru sustinerea Legii darii in plata, insa cu o serie de modificari: "Amendamentele se impun pentru a asigura claritate si functionalitate legii, a evita birocratia. Totodata, se impun cateva amendamente pentru a orienta sprijinul numai catre cetatenii cu credite pentru locuinte, a caror situatie financiara a fost sever afectata de criza si care nu mai pot plati ratele la banci, excluzandu-i pe cei care, din motive subiective, nu mai vor sa plateasca datoriile la banci. Forma finala a legii trebuie sa asigure mentinerea stabilitatii financiare in Romania".
     Printr-o lege speciala ca aceea a darii in plata, poate fi reechilibrat un contract, in conditiile in care executarea acestuia a devenit excesiv de oneroasa pentru debitor, din cauza unor circumstante exceptionale, cum ar fi degradarea starii materiale a acestuia, care poate justifica asigurarea unei protectii suplimentare a debitorului, sustine domnul Georgescu, precizand: "Dar aceasta recalibrare a contractului trebuie sa respecte garantiile constitutionale atat ale creditorului, cat si ale debitorului, inclusiv manifestarea acordului de vointa a partilor".
     Pentru ca Legea darii in plata sa se circumscrie strict caracterului sau social, este necesar ca, la nivelul Camerei Deputatilor, sa fie adoptate si alte amendamente pe langa cele doua introduse in Senat. Acestea ar putea presupune ca bunul imobil sa fie locuit de consumator si ca rata lunara sa depaseasca ponderea de 65% din venitul net al acestuia, potrivit oficialului BNR.
     Domnia sa spune ca legea nu trebuie sa fie imperativa, ci sa se asigure posibilitatea participarii voluntare a debitorului si, respectiv, creditorului la utilizarea instrumentului darii in plata.
     "Consideram ca prin adoptarea de catre forul legislativ cel putin a acestor amendamente, Legea darii in plata se poate incadra cu rigurozitate in sfera de cuprindere a unei legi privind protectia sociala a unui anumit grup de cetateni".
     In cazul neadoptarii amendamentelor mentionate de mai sus, exista un risc ridicat privind afectarea reputatiei si credibilitatii institutiilor romanesti, deteriorarea ratingului de tara si inregistrarea unui impact negativ indezirabil asupra finantelor publice, conform domnului Georgescu.
     Domnia sa a reamintit ca un proiect legislativ de transpunere a Directivei Europene 17/2014 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobiliare rezidentiale se afla in dezbatere publica, avand termen de aplicare cat mai curand dupa 21 martie 2016. "Viitoarea lege urmareste realizarea unei piete interne mai transparente, eficiente si competitive, prin asigurarea unor contracte de credit coerente, flexibile si echitabile pentru bunuri imobile, promovand, totodata, practici sustenabile de imprumut, incluziunea financiara si asigurand, astfel, un nivel ridicat de protectie a consumatorilor".

   


(178 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Bancile se concentreaza pe Legea darii in plata, in loc sa se uite spre alte sectoare" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72635984420776 seconds.