Luni, 29 Februarie 2016 - 05:11 AM Aleg.RO: Piperea: "Legea darii in plata este buna, mai ales daca va restrange creditarea"

Publicat de: ---

Bursa      * Avocatul Piperea: "Daca parlamentarii se mai intorc din drum, atunci sunt niste sinucigasi"
       Comisia Europeana (CE) s-a pronuntat vineri asupra Legii darii in plata, avertizand ca aceasta poate genera risc sistemic, in conditiile in care initiativa urmeaza sa intre de astazi la vot in plenul Senatului .
     Legea este o provocare pentru stabilitatea financiara, arata specialistii de la CE in Raportul pentru Romania, manifestand ingrijorare pentru efectele pe care le va avea legea, restrangerea creditarii fiind unul dintre acestea.
     "Mai multe dispozitii din proiectul de lege privind stingerea datoriilor, aprobat recent de Parlament, ridica preocupari serioase cu privire la impactul lor potential asupra economiei si a stabilitatii financiare", subliniaza Comisia Eureana.
     Avocatul Gheorghe Piperea, care a initiat legea promovata de deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir, considera ca publicarea Raportului de tara de catre CE cu doar un weekend inainte ca senatorii sa se pronunte pe textul legii nu este deloc intamplatoare.
     "Acum se vede de ce s-a tras cu dintii sa nu se discute legea in plen - se stia ca trebuie sa vina acest raport. Insa, daca parlamentarii se mai intorc din drum, atunci sunt niste sinucigasi", ne-a spus domnul Piperea.
     Domnia sa nu considera ca restrangerea creditarii este un lucru rau si explica: "Toti specialistii spun ca se apropie o criza uriasa. Deja firmele au inceput sa plateasca anticipat creditele si nu se mai imprumuta la banci. Aceste lucruri se simt. S-a creat o balta uriasa de lichiditate, iar Legea darii in plata le vine manusa bancilor, pentru ca pot spune oamenilor sa-si ia acum credite, intrucat mai tarziu vor creste avansurile si nu se vor mai putea imprumuta. In prima luna din an, persoanele fizice au luat de la banci 2,5 miliarde lei. In proportie de 91%, creditele ipotecare din sistemul bancar sunt contractate prin programul "Prima Casa", insa cand va ajunge ROBOR la 3%-5%, atunci si rata de default va creste.
     De aceea, de fapt, este foarte bine sa scada creditarea, pentru ca urmeaza o perioada de criza mult mai mare decat cea din 2008 si este foarte bine ca oamenii sa nu se mai imprumute.
     De asemenea, este bine ca lumea sa nu se mai indatoreze pentru ca deja companiile nu mai fac imprumuturi, creditarea in sectorul intreprinderilor a inregistrat o involutie. Companiile care nu se mai imprumuta nu mai fac investitii, activitatea se diminueaza. Cand va veni criza, primul lucru pe care il vor face managerii va fi sa taie salariile, oamenii vor intra in somaj si vor fi aceleasi persoane care au luat anul trecut credite. Ei vor fi cei loviti de criza. De aceea, Legea darii in plata este buna mai ales daca va restrange creditarea".
     Intr-un scenariu pesimist, punerea in aplicare a legii ar putea conduce la deficite de capital in cazul mai multor banci, precum si la necesitatea de adoptare a unor masuri prudentiale, avertizeaza comisarii europeni.
     * CE: "Investitorii straini ar putea considera ca legea este o sursa de insecuritate juridica si si-ar putea modifica strategia de investitii"
     Proiectul de lege a fost adoptat fara sa fie luate in considerare in mod corespunzator preocuparile formulate de diverse parti interesate (inclusiv de Banca Nationala a Romaniei) privind impactul negativ nejustificat pe care legea respectiva il poate avea asupra sectorului bancar si fara o evaluare a impactului potential asupra creditorilor, dar si a debitorilor, arata CE in raportul citat.
     Comisarii de la CE sunt preocupati si de aspectul retroactiv pe care l-ar avea legea si care ar provoca "un impact major asupra stabilitatii sectorului financiar".
     "Larga aplicabilitate a proiectului de lege in cazul tuturor tipurilor de credite" este o alta ingrijorare exprimata in documentul Comisiei Europene, care precizeaza: "Desi obiectivul proiectului de lege este protejarea persoanelor fizice, formularea generala a mai multora din dispozitiile sale lasa deschisa posibilitatea ca legea sa fie aplicata creditelor acordate intreprinderilor, daca exista un codebitor care este o persoana fizica, raspunzatoare in solidar cu entitatea care a contractat creditul. De exemplu, dispozitiile legii s-ar putea aplica creditelor acordate intreprinderilor care sunt garantate, pe langa alte gajuri, printr-o garantie personala a actionarului. Mai mult, legea este aplicabila tuturor tipurilor de credite (si anume, credite de consum, credite ipotecare), indiferent de statutul acestora (performante sau neperformante) si de moneda in care au fost contractate (credite in moneda locala sau intr-o moneda straina)".
     Comisarii europeni sunt de parere ca, daca Legea darii in plata devine obligatorie, atunci acest lucru este susceptibil sa sporeasca hazardul moral in sectorul bancar si sa slabeasca disciplina in domeniul creditarii.
     In opinia acestora, "investitorii straini ar putea considera ca acest act legislativ este o sursa de insecuritate juridica si si-ar putea modifica strategia de investitii in ceea ce priveste Romania".
     * CE critica deciziile instantelor cu privire la clauzele abuzive din contractele de credit
     Nu doar Legea darii in plata ii ingrijoreaza pe oficialii europeni, ci si celelalte proiecte legislative din Parlament, pe aceasta tema, dar si unele hotarari ale instantelor privind clauzele abuzive din contractele de credit, care "ar putea avea un impact considerabil asupra sectorului bancar".
     CE arata: "Mai multe banci sunt in prezent implicate in cauze privind actiuni colective initiate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Unele dintre aceste procese se afla in etapele finale de judecata si bancilor li s-ar putea solicita sa ii ramburseze pe clienti; in functie de valoarea sumelor respective, este posibil sa se exercite o presiune semnificativa asupra rezervelor de capital ale bancilor in cauza".
     Sectorul bancar continua sa fie expus unor surse interne de vulnerabilitate, afirma Raportul CE pentru Romania, precizand: "Sectorul bancar este din ce in ce mai expus riscurilor generate de evolutiile legislative interne nejustificate. Mai multe legi cu impact negativ asupra sectorului bancar au fost trimise spre reexaminare sau modificate in cursul perioadei in care s-a derulat programul de asistenta financiara. Cu toate acestea, punerea in aplicare a unor legi deja in vigoare sau a unor proiecte de lege ar putea exercita o presiune asupra sectorului bancar. Pentru moment, elementele cele mai problematice pentru banci par a fi actuala versiune a legii privind darea in plata si impactul anumitor hotarari ale instantelor care pun in aplicare legea privind clauzele abuziv. In plus, unele initiative legislative privind conversia creditelor in moneda straina in credite in moneda locala cuprind dispozitii care ar putea avea un impact negativ asupra bancilor".
     ANPC a castigat mai multe procese colective pe clauze abuzive deschise impotriva bancilor, decizia pronuntata in procesul cu OTP Bank fiind definiva. 

     Andreas Treichl: "Legea darii in plata nu este despre protectia clientilor, ci despre distrugerea consumatorilor"
     Legea darii in plata nu va afecta BCR din punct de vedere financiar, dar va schimba in mod dramatic creditarea imobiliara, in sistemul bancar romanesc, a spus Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank.
     Domnia sa a declarat: "Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a spus foarte bine. Sub ideea de protectie a clientilor, este vorba despre distrugerea consumatorilor. Daca legea va trece, in aceasta forma, atunci va schimba sistemul de creditare imobiliar din Romania, in mod dramatic, pentru ca va insemna ca nu vor mai fi posibile imprumuturile imobiliare, decat pentru cei cu venituri mari. Pentru ceilalti, conditiile de creditare se vor deteriora, vom cere garantii mai mari, avansuri mai mari, dobanzile vor creste si va fi aproape imposibil pentru tinerii din Romania sa construiasca o casa.
     Este foarte dificil pentru mine sa inteleg cum Parlamentul, intr-o tara ca Romania, poate sa treaca o asemenea legislatie. Este un lucru pozitiv, pe termen scurt, pentru anumite persoane, dar pe termen lung va fi un lucru extrem de negativ pentru viitorul tinerilor din Romania".
     Initiativele legislative de protectie a consumatorilor sunt vazut drept un risc de Erste Bank, in raportul anual, publicat vineri. Pe lista de riscuri se mai regasesc: impactul negativ al ratelor dobanzilor si riscurile geopolitice si economice globale. (A.S.)
     
     * 
     Bogdan Neacsu, Garanti Bank: "Legea darii in plata forteaza sfarsitul relatiei cu clientul"
     Legea darii in plata forteaza sfarsitul relatiei cu clientul, eliminand consumatorul din procesul prin care are acces la alte servicii financiare, a declarat Bogdan Neacsu, directorul general adjunct al Garanti Bank, intr-o intalnire cu presa, adaugand: "Eu prefer sa iau alte masuri, sa-l ajut, sa-l tin acolo in viata (n.r. pe imprumutat), cat poate el sa plateasca. Piata are instrumentele ei prin care poate sa corecteze astfel de probleme si nu cred ca trebuie rezolvat legislativ, deoarece adauga un obstabol concurentei".
     Oficialul Garanti Bank a continuat: "Probabil, este necesar sa fie creat un cod etic, prin care sa se defineasca ce inseamna «settlement» ca solutie de ultima instanta in momentul in care un credit are probleme financiare. De exemplu, in cazul unei persoane care si-a luat un credit pentru a achizitiona o singura casa, creditul are o anumita valoare. Trebuie vazut ce inseamna acel nivel de indatorare financiara pentru care clientul nu mai face fata. (...) In ultima instanta vorbim si de executari silite, iar daca ne uitam la ultimele statistici, bancile nu s-au grabit sa execute silit". Bogdan Neacsu a subliniat ca bancile au preferat sa se uite la client si, cand acesta a avut probleme financiare, au incercat sa faca o restructurare, o reesalonare sau o conventie de plata. (A.M.)

 

 link: CORESPONDENȚĂ DE LA VIENA Andreas Treichl, despre Brexit: "Sa nu mai continuam constructia unei uniuni bancare daca totul se destrama!"
 


(627 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Piperea: "Legea darii in plata este buna, mai ales daca va restrange creditarea" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64534783363342 seconds.