Luni, 29 Februarie 2016 - 05:11 AM Aleg.RO: "Patronatul bancilor nu poate impune masuri in cazul creditelor in CHF"

Publicat de: ---

Bursa      Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) nu poate impune bancilor masuri pe care sa le adopte in cazul creditelor in franci elvetieni (CHF), subliniaza Steven van Groningen, presedintele Patronatului, in cadrul unui raspuns transmis deputatului PSD Ana Birchall .
     Parlamentarul a solicitat sistemului bancar, la inceputul anului, sa-i spuna ce masuri de impartire a riscului cu clientii a luat in urma exploziei francului elvetian.
     Desi deputatul a trimis scrisori atat CPBR, cat si Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si Bancii Nationale a Romaniei (BNR), singura entitate care i-a raspuns a fost CPBR.
     Printre altele, aceasta a mentionat: "CPBR nu poate impune sau cere elaborarea de solutii comerciale sau de afaceri bancilor sale membre, asemenea pozitionare contravenind atat practicilor concurentiale, cat si statutului nostru. Astfel, fiecare banca membra a CPBR stabileste propriile prioritati si practici de conversie privind stocul existent al creditelor in CHF, chiar in absenta legislatiei care doreste sa reglementeze in mod specific aceasta posibilitate, insa tinand cont de normele BNR si de spiritul si principiile directivelor europene".
     Ana Birchall, initiatorul proiectului legislativ care prevede conversia creditelor acordate in valuta, a pos¬tat, recent, pe blogul sau, informarea facuta Comisiei pentru buget, finante si banci din cadrul Camerei Deputatilor in 19 februarie.
     Domnia sa a mentionat: "Pe tot parcursul anului trecut, in sedintele din cadrul Comisiei pentru buget, finante si banci, reprezentantii sistemului bancar si-au luat angajamentul ca vor veni cu oferte catre clientii indatorati in franci elvetieni pentru ca acestia sa isi poata plati ratele dublate sau triplate peste noapte, exclusiv din cauza fluctuatiilor de schimb valutar. In realitate, semnalele primite de la clientii aflati in dificultate arata ca bancile nu au venit cu astfel de oferte care sa imparta povara creditelor, asa cum au promis.
     In aceste conditii, in baza mandatului primit din partea Comisiei pentru buget, in sedinta din data de 29.06.2015, si dupa demersul asemanator facut in data de 02.07.2015, am reluat, la inceputul acestui an, procedura de a solicita oficial bancilor sa ne comunice masurile luate pentru impartirea poverii financiare a creditelor in franci elvetieni si pentru rezolvarea problemelor grave legate de majorarea ratei de schimb valutar. (...) Singurele institutii care au raspuns solicitarii mele in numele Comisiei, desi termenul limita pe care l-am invederat era data de 1.02.2016, este Consiliul Patronatelor Bancare din Romania si bancile care alcatuiesc aceasta organizatie bancara: Bancpost, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania (n.r. care a cumparat Volksbank). (...) Asociatia Romana a Bancilor, desi a fost prezenta la majoritatea sedintelor Comisiei, fiind destul de vehementa in interventiile reprezentantilor sai, prin care a accentuat angajamentele ferme, atat in numele Asociatiei, cat si in numele fiecarei banci in parte, de a rezolva corect si echitabil fiecare caz in parte si in ciuda faptului ca a primit solicitarea noastra la fel ca si celelalte banci, ARB nu a oferit un raspuns pana la data prezentei informari.
     In aceeasi situatie se afla si Banca Nationala a Romaniei, care nu a oferit un raspuns pana la aceasta data.
     In ultima perioada am continuat sa primesc mesaje din partea clientilor CHF, care imi comunica faptul ca anumite banci fie refuza sa vina cu masuri serioase care sa imparta in mod real si echitabil povara creditelor in franci elvetieni, asa cum s-au angajat in fata membrilor acestei Comisii, fie refuza efectiv dialogul.
     Refuzul anumitor banci de a comunica masurile pe care le-au propus si luat in criza francilor elvetieni, precum si inertia acelorasi banci de a veni la masa dialogului cu proprii clienti reprezinta o pozitie de forta care cu siguranta nu contribuie la solutionarea problemelor celor aflati in imposibilitatea de a-si mai achita ratele lunare bancare devenite sufocante din cauza fluctuatiilor de schimb valutar".
     In acest context, Ana Birchall a cerut din nou repunerea, de urgenta, pe ordinea de zi a proiectului sau de lege.
     Asemeni Legii darii in plata si asemeni Legii insolventei persoanelor fizice, se pare ca nici Legea conversiei nu convine bancilor, aceasta urmand sa aiba efecte dezastruoase, in acceptiunea lui Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei.
     Domnia sa a precizat, saptamana trecuta, in cadrul unui eveniment dedicat pietei valutare: "Cu regret va spun ca Legea darii in plata este doar inceputul. Am vazut un proiect de ordonanta care a trecut de Senat si care va multiplica de cateva ori efectele pe care le induce Legea darii in plata. E o nebunie!".
     Initiativa Anei Birchall prevede conversia creditelor in valuta la cursul zilei, dar fara garantii si costuri suplimentare. Pentru clientii cu credite in CHF, proiectul propune conversia la cursul zilei cu un discount de 20-25%, ori conversia la un curs calculat ca medie intre cel din ziua contractarii imprumutului si cursul zilei in care se face conversia.
     Proiectul legislativ a fost modificat anul trecut cu programul elaborat de Ministerul Finantelor Publice si prevede conversia in lei sau euro a creditelor contractate in valutele care s-au depreciat cu peste 50% fata de moneda nationala, de la momentul acordarii imprumuturilor si pana in prezent. Printre altele, proiectul vizeaza garantarea de catre stat, in proportie de 50%, a sumelor ramase de plata dupa aplicarea discountului.
     "Vreau sa ii asigur pe cei care sunt sufocati de datorile crescute peste noapte ca nu voi renunta si ma voi lupta pentru ca proiectul meu de conversie a creditelor sa fie adoptat", a precizat parlamentarul pe propriul blog. 

     IN RĂSPUNSURILE TRANSMISE ANEI BIRCHALL
     Bancile si-au prezentat programele de conversie
     
     Cele trei banci care au raspuns deputatului PSD si-au prezentat, in principal, programele de conversie lansate pe piata si stadiul in care se afla implementarea lor.
     Oferta Bancpost pentru clientii cu imprumuturi in franci elvetieni consta in aplicarea unei dobanzi fixe de 1,5% pentru primii trei ani, ceea ce se reflecta intr-o reducere medie a sumei lunare de plata cu circa 30%. Ulterior, banca aplica o dobanda individualizata variabila, compusa din indicele de referinta ROBOR la 3 luni si marja fixa. Oferta de conversie in lei conduce la diminuarea costului total al creditului cu o medie de 15%, potrivit informarii facute de Ana Birchall, care adauga: "Conversia Bancpost se realizeaza la un curs de schimb redus fata de cursul de schimb standard al bancii si nu presupune niciun comision de administrare credit si analiza din partea bancii".
     In raspunsul sau, Bancpost a subliniat ca si in anii trecuti a avut diverse oferte de conversie a creditelor in CHF, mentionand ca actualul program "a fost bine primit, numarul cererilor noi evoluand in mod constant".
     Si oficialii Raiffeisen Bank au mentionat ca institutia de credit a pus la dispozitia clientilor sai posibilitatea de restructurare a imprumuturilor in moneda elvetiana inca de acum cativa ani, din anul 2012 banca introducand metode individualizate de restructurare.
     Din decembrie 2015, Raiffeisen Bank a extins oferta de conversie cu discount pentru clientii care au dificultati la plata creditelor in CHF si au un grad de indatorare de peste 65%.
     Programul bancii prevede o reducere a principalului cu 10%, la momentul conversiei, urmata de alte doua reduceri, in cote de cate 5% dupa primii doi ani, daca se continua rambursarile, si aplicarea unei dobanzi pe intreaga perioada de creditare ramasa egala cu ROBOR la 3 luni plus 3%.
     Raiffeisen Bank a anuntat ca, pana la data de 22 ianuarie 2016, a primit un numar de 2.457 de solicitari de solutionare a creditelor in CHF (atat solicitari de conversie - 1.454 -, cat si cereri pentru restructurare -1.003), fiind solutionate 627 de solicitari.
     Programul de conversie cu discount a creditelor derulat de Banca Transilvania la imprumuturile date de Volksbank a fost primul si cel mai apreciat de debitori, acesta constand in returnarea sumelor deja platite de clientii cu credite in CHF in contul comisionului de risc/administrare, prin diminuarea creditului in sold si o reducere de 22,5%, aplicabila la soldul creditului curent rezultat ca urmare a diminuarii cu respectivele comisioane.
     Banca anunta ca 14.712 de clienti Volksbank imprumutati in CHF, reprezentand 83,12% dintre cei vizati, au acceptat oferta, 95,90% dintre clientii care au acceptat oferta alegand leul ca moneda de conversie.
     "Incepand cu data de 8 ianuarie 2016, clientilor cu credite in CHF care nu au acceptat oferta din proiectul de conversie si care au fost transferati in portofoliul Bancii Transilvania ca efect al fuziunii acesteia cu Volksbank Romania, le-a fost pus la dispozitie un curs de schimb valutar favorabil, pentru a le facilita plata ratelor", conform scrisorii transmise de banca deputatului PSD.
     In urma conversiilor efectuate anul trecut, potrivit informatiilor publicate de BNR si citate de CPBR in raspunsul transmis Anei Birchall, numarul debitorilor cu credite denominate in franci elvetieni a scazut la 61.833 in noiembrie 2015, de la 75.412 in aceeasi luna a anului precedent luna noiembrie 2014. Soldul acestor credite -, atat credite de consum, cat si credite imobiliare - a scazut cu aproximativ 1,8 miliarde lei, de la 9,8 miliarde de lei la 8 miliarde lei.

   


(541 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Patronatul bancilor nu poate impune masuri in cazul creditelor in CHF" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63958787918091 seconds.