Vineri, 26 Februarie 2016 - 05:00 AM Aleg.RO: Bilant DNA: Exista vulnerabilitati majore care pun in pericol functionarea societatii. Kovesi: valoarea mitei in dosarele de coruptie este de 431 milioane euro

Publicat de: ---

ziarulfinanciar

In anul 2015, au fost trimisi in judecata peste 1 .250 de inculpati pentru fapte de coruptie la nivel inalt si mediu, dar si de cinci ori mai multi ministri si parlamentari decat in 2013: un prim ministru, cinci ministri, 16 deputati si cinci senatori, in total ajungandu-se la peste 11.000 de dosare.

'Este cel mai mare numar de demnitari investigati de DNA intr-un an. Am instituit masuri asiguratorii de aproape jumatate de miliard de euro. Dosarele aflate in lucru ne arata, insa, ca nu am prins toti coruptii. Rezultatele noastre demonstreaza ca exista vulnerabilitati majore care pun in pericol buna functionare a societatii. Exista sectoare in domeniul achizitiilor publice in care coruptia este generalizata. De multe ori, atribuirea contractelor sau platile aferente contractelor sunt conditionate de primirea unor sume de bani mascate prin intelegeri frauduloase sau contracte fictive", a declarat Laura Codruta Kovesi, procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Aceasta a mai afirmat ca in momentul de fata coruptia se reflecta in calitatea si pretul serviciilor de care beneficiaza romanii.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.All site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrozfqlkunfuj', {myMaster: 'cUFVIc8hnWY12MT8qto9goLrcsx61X63Ya0wDgWCtY7.B7' });

"Peste 100 de primari si presedinti de consilii judetene au fost trimisi in judecata. O treime din presedintii de consilii judetene ai Romaniei sunt trimisi in judecata. Cu siguranta este rezultatul unei modalitati netransparente de folosire a bugetului public. Cat timp planificarea unei achizitii publice nu va fi transparenta se va folosi bugetul pentru achizitii supraevaluate. In continuare se vor folosi banii cetatenilor pentru achizitii de aparatura medicala scumpa de la firme de apartament in timp ce spitalele nu pot asigura minime conditii pentru pacienti. Cat timp se poate decide discretionar ordinea efectuarii platilor, vor fi in continuare functionari care vor primi mita pentru a favoriza anumite firme", a mai declarat Laura Codruta Kovesi.

Bilantul institutiei arata ca activitatea judiciara a DNA s-a realizat de 33 de procurori care au avut peste 14.700 de participari in sedintele de judecata. Instantele au condamnat definitiv 970 de inculpati trimisi in judecata de DNA, iar institutia a trimis peste 110 cereri de comisii rogatorii internationale catre autoritatile judiciare straine pentru administrare de probe sau identificarea de bunuri.

Citeste si: Ministrul Justitiei, despre numirea la sefia DNA: Rezultatele cuantificabile ma determina sa aplic legea si sa o reinvestesc pe Kovesi. Ce spune despre alegerea procurorului general Citeste si: DNA cere aviz pentru retinerea si arestarea senatoarei Anca Doina Tudor: "Voi ruga colegii sa voteze corect, eu sunt nevinovata" Citeste si: Un inspector ANAF a fost retinut de procurorii DNA pentru luare de mita Citeste si: DNA cere ca eliberarea conditionata sa se faca doar dupa plata prejudiciului

Laura Codruta Kovesi : 431 milioane euro sunt banii dati mita in dosarele trimise in judecata

Procurorul sef al DNA a anuntat, la prezentarea bilantului pe anul 2015 al institutiei, ca in dosarele trimise in judecata banii dati drept mita au fost de 431 milioane euro, in timp ce statul roman are de recuperat aproape 200 de milioane de euro din hotarari definitive.

"In dosarele trimise in judecata banii dati mita au fost de 431 milioane euro. O suma comparabila cu bugetul prevazut pentru cofinantarea programului de autostrazi pentru anii 2016, 2017 si 2018", a anuntat procurorul sef al DNA la prezentarea bilantului institutiei.

De asemenea, Laura Codruta Kovesi a declarat ca au fost instituite masuri asiguratorii de aproape jumatate de miliard de euro si ca "in dosarele DNA in care s-au pronuntat hotarari definitive in anul 2015 statul roman are de recuperat aproape 200 milioane euro".

Tocmai din acest motiv, conducererea DNA cere ca eliberarea conditionata sa se poata face doar daca prejudiciul a fost recuperat in dosar.

"Inalta Curte de Casatie si Justitie este reperul de jurisprudenta in functie de care ne orientam practica. Unii sunt eliberati conditionat fara a recupera prejudiciul sau folosind tertipuri administrative. Desi dispozitiile codului penal care au intrat in vigoare de 2 ani prevad ca liberarea conditionata poate fi acordata numai daca s-a recuperat prejudiciul, practica judiciara este neunitara. Am solicitat promovarea unui recurs in interesul legii pentru ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa decida", a mai declarat Laura Codruta Kovesi.

Citeste si: Iohannis, despre DNA: Lupta anticoruptie trebuie sa continue cu motoarele turate la maximum. Nu putem permite ca persoane imbogatite ilegal sa continue sa se bucure de aceste foloase Citeste si: Ministrul Raluca Pruna: Imi asum reinvestirea procurorului sef al DNA

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.All site.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotnnegklgxj', {myMaster: 'cUFVIc8hnWY12MT8qto9goLrcsx61X63Ya0wDgWCtY7.B7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.All site.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowmgocnrrsk', {myMaster: 'cUFVIc8hnWY12MT8qto9goLrcsx61X63Ya0wDgWCtY7.B7' });


(205 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Bilant DNA: Exista vulnerabilitati majore care pun in pericol functionarea societatii. Kovesi: valoarea mitei in dosarele de coruptie este de 431 milioane euro | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.36847686767578 seconds.