Joi, 25 Februarie 2016 - 04:57 AM Aleg.RO: Sondaj ingrijorator la Chisinau: Partidele proruse se bucura de cea mai mare incredere in randul populatiei

Publicat de: ---

Gândul

Partidele de stanga proruse se bucura in continuare de cea mai mare incredere in randul populatiei din Republica Moldova, in timp formatiunile aflate la guvernare nu ar mai trece pragul electoral pentru a intra in parlament in cazul in care ar avea loc alegeri duminica viitoare, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie date publicitatii miercuri de Centrul de Investigatii Sociologice si Marketing CBS-AXA si preluate de Radio Chisinau .

Republica Moldova

Conform studiului mentionat, Partidul Nostru, al controversatului om de afaceri Renato Usatii, este creditat cu cele mai multe optiuni de vot — 19,8%, acesta fiind urmat, cu 12,8%, de Partidul Socialistilor, al lui Igor Dodon.

Pe langa cele doua partide care militeaza pentru o apropiere de Rusia, ar mai trece pragul electoral de 6% doua formatiuni — platforma civica Demnitate si Adevar, organizatoarea protestelor antiguvernamentale de la Chisinau, cu 8,3% din intentiile de vot, si Grupul de initiativa condus de fostul ministru al educatiei Maia Sandu, cu 6,2% din optiuni.

Formatiunile proeuropene aflate in prezent la guvernare — Partidul Democrat, al lui Marian Lupu, si Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu — nu ar mai acumula numarul necesar de voturi pentru a intra in parlament, ele fiind creditate cu 4,3% si, respectiv, 1,2% din voturi. Cu 3,7%, nici Partidul Popular European, al fostul premier Iurie Leanca, nu ar trece pragul electoral de 6%, in timp ce Partidul Liberal Democrat — condus in prezent de ex-premierul Valeriu Strelet dupa ce Vlad Filat a fost arestat sub acuzatii de coruptie — ar obtine doar 0,5% din voturi, o scadere dramatica fata de 14%, in februarie 2015, increderea in aceasta formatiune incepand sa scada rapid mai ales dupa ce PLDM s-a retras in opozitie.

Creditat cu 3,2% din optiuni, nici Partidul Comunistilor, al lui Vladimir Voronin, formatiune ce dispune in prezent de doar sapte deputati dupa ce 14 parlamentari au parasit partidul alaturandu-se noii majoritati parlamentare (democrati, liberali si un grup de deputati liberal-democrati), care a investit la 20 ianuarie guvernul condus de premierul Pavel Filip.

Comentand rezultatele acestui studiu, analistul politic Anatol Taranu considera ca scaderea dramatica in sondaje a partidelor aflate la guvernare se explica prin faptul ca acestea, prin actiunile lor, au compromis ideea de integrare europeana. El a atras atentia ca accederea la putere a partidelor de stanga, tot mai probabila in situatia in care nu exista o alternativa bine cristalizata a formatiunilor aflate la guvernare, ar putea pune in pericol parcursul european al Republicii Moldova, ceea ce ar duce la schimbarea orientarii acestui stat spre Est.


(234 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Sondaj ingrijorator la Chisinau: Partidele proruse se bucura de cea mai mare incredere in randul populatiei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.36284613609314 seconds.