Miercuri, 24 Februarie 2016 - 04:33 AM Aleg.RO: ONG-urile fac apel la Parlament si Guvern sa salveze televiziunea publica

Publicat de: ---

7plus

Apelul catre Parlament si Guvern este facut, prin intermediul unei scrisori, de ActiveWatch, Conventia Organizatiilor de Media, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), FRJ MediaSind, Centrul de Resurse Juridice, Expert Forum, Militia Spirituala, Funky Citizens si Centrul Roman de Politici Europene .

"Organizatiile semnatare adreseaza un nou apel Parlamentului si Guvernului sa intreprinda demersurile necesare in vederea salvarii televiziunii publice si sa restaureze demnitatea acestei institutii si a salariatilor sai", spun cele noua organizatii, in documentul adresat premierului Dacian Ciolos, ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, membrilor Comisiilor de cultura arte si mass-media ale Senatului si Camerei Deputatilor si membrilor Comisiilor pentru buget, finante si banci din Parlament.

"Recentele evenimente din televiziunea publica au readus in atentia mediului politic si a mass-media situatia grava in care se afla Societatea Romana de Televiziune (SRTV). Noile procese castigate de o parte a salariatilor vor avea un impact puternic asupra exercitiului financiar, SRTV anuntand deja ca se confrunta cu imposibilitatea achitarii salariilor. Pierderile financiare se acumuleaza de la an la an, contribuind la cresterea datoriilor institutiei. Achitarea imenselor datorii are ca efect restrangerea dramatica a productiei editoriale, punand sub semnul intrebarii indeplinirea misiunii publice pentru care aceasta institutie exista", spun organizatiile semnatare.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_cultura_media.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalronjmfijfikt', {myMaster: 'hH_g8e0sl_htkeeHXgS1u57WLvJ5Xk_l4vg6BRACA5H.N7' });

Potrivit acestora, niciun demers de salvare a TVR nu poate fi serios daca nu este insotit de o modificare radicala a Legii numarul 41 din 1994, privind functionarea Societatii Romane de Televiziune si a Societatii Romane de Radiodifuziune, care din punctul de vedere al celor noua organizatii este "o lege vetusta care a permis actuala situatie, prin politizarea institutiei si prin lipsa de control a conducerilor administrativa si executiva, principalele cauze ale abuzurilor, coruptiei interne si a managementului defectuos".

"De aproape 12 ani, societatea civila cere modificarea legii 41/1994 pentru ca televiziunea si radioul public sa-si poata indeplini misiunea publica, iar cetatenii sa beneficieze de informatii corecte si programe de calitate. Intreg mediul politic, cu exceptia unor initiative individuale, a sabotat acest proces de modificare a legii, nedorind sa piarda controlul asupra celor doua institutii. Reflexul controlului este atat de puternic incat nici scaderea mizei SRTV cauzata de actualul dezastru financiar al institutiei si de audientele tot mai mici nu a schimbat semnificativ atitudinea politicului fata de SRTV", mai spun organizatiile.

Acestea mai afirma ca, dupa ani de zile de ignorare, Parlamentul redescopera existenta televiziunii publice. "Salutam dezbaterile din comisiile parlamentare de specialitate si interesul senatorului Georgica Severin pentru modificarea legii, dar consideram ca proiectul depus de domnia sa este insuficient, fiind nevoie de o modificare structurala a legii", spun cele noua organizatii.

Totodata, "pentru ca interventia Parlamentului sa nu se rezume la o carpeala utila intr-un an electoral", cele noua organizatii sustin "necesitatea unei interventii sistemice, care sa se adreseze nevoilor urgente ale institutiei, dar sa si previna repetarea actualei situatii prin modificarea legii de functionare a mediilor publice". "Schimbarea legii este primul pas pentru depolitizarea si reformarea serviciilor publice de radio si televiziune, iar un astfel de demers trebuie sa intruneasca un nivel ridicat de consens politic pentru a putea fi pus in practica", mai afirma organizatiile.

De asemenea, cele noua organizatii cer autoritatilor sa intervina urgent pentru scoaterea TVR din impasul economic in care se afla, inclusiv prin actualizarea nivelului taxei, cel mai mic din Europa si aflat la acelasi nivel de 12 ani. "Oricat de nepopulara ar fi, masura ar contribui semnificativ la cresterea veniturilor SRTV, fara a avea un impact semnificativ asupra bugetului gospodariilor. De asemenea, consideram ca se impun masuri legislative care sa regleze actuala situatie in care un numar exagerat de mare de gospodarii beneficiaza de scutiri de la achitarea taxei TVR", spun organizatiile semnatare.

Citeste si: Radu Carp, fost membru al CA-TVR: Proiectul PSD de modificare a Legii SRTv este neconstitutional Citeste si: TVR a renegociat contractul cu Disney si va difuza "Anatomia lui Grey", filme si seriale de animatie - VIDEO

"Intr-o piata media dominata de posturi de propaganda controlate de politicieni sau de afaceristi penali, in care jurnalismul independent se refugiaza in initiative online, exista mai mult ca oricand sansa si necesitatea restaurarii misiunii publice a presei, iar mediul cel mai potrivit in acest sens este cel al televiziunii si radioului public. Doamnelor si domnilor parlamentari, dati dovada de responsabilitate si nu ratati (si) aceasta ultima sansa de salvare a televiziunii publice!", concluzioneaza organizatiile.

Apelul celor noua organizatii vine in contextul in care, marti, de la ora 14.00, Comisiile de cultura si Comisiile pentru buget ale Parlamentului vor analiza, intr-o sedinta reunita, situatia financiara a TVR. Dezbaterea se va desfasura in prezenta premierului Dacian Ciolos.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_cultura_media.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrollfoluegxf', {myMaster: 'hH_g8e0sl_htkeeHXgS1u57WLvJ5Xk_l4vg6BRACA5H.N7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_cultura_media.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrookohixkrsg', {myMaster: 'hH_g8e0sl_htkeeHXgS1u57WLvJ5Xk_l4vg6BRACA5H.N7' });


(120 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

ONG-urile fac apel la Parlament si Guvern sa salveze televiziunea publica | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.36742997169495 seconds.