Miercuri, 24 Februarie 2016 - 04:33 AM Aleg.RO: "O scrisoare pierduta", in versiunea senatorilor nostri

Publicat de: ---

Bursa      * Senatorii s-au contrazis, ieri, cu privire la Raportul intocmit de comisiile de specialitate pe marginea Legii darii in plata - in timp ce Catalin Boboc spunea ca l-a trimis Biroului Permanent, Marius Sorin Bota sustinea ca documentul nu a plecat de la comisii
       Ion Luca Caragiale s-ar fi amuzat, ieri, auzindu-i pe senatorii nostri cum se contrazic cu privire la Raportul intocmit de comisiile de specialitate din Senat (cea juridica si cea economica), in urma sedintei comune pe marginea Legii Darii in plata .
     Similar situatiei din piesa "O scrisoare pierduta" de Ion Luca Caragiale, raportul comisiilor pare ca s-ar fi pierdut, ieri, intre comisii si Biroul Permanent al Senatului.
     In timp ce senatorul PSD Marius Sorin Bota sustinea, ieri dupa-amiaza, ca documentul nu a ajuns in plen, Catalin Boboc, presedintele Comisiei Juridice din Senat, spunea ca raportul a fost trimis inca de dimineata catre Biroul Permanent.
     Situatia ar fi chiar de ras, daca nu ar fi de plans!
     Marius Sorin Bota ne-a declarat: "Raportul nu a ajuns la plen. Nu a fost inca trimis de la comisii si, ca atare, nu ma pot exprima pe ceva ce nu avem. Eu nu am vazut acest document. Daca il primim, atunci poate intra si maine (n.r. astazi) la vot in plen, daca nu, saptamana viitoare. Cei de la comisii mai pot discuta pe el daca nu il aduc in plen, se mai pot face discutii publice".
     La doar cateva minute dupa ce am stat de vorba cu domnul Bota, senatorul liberal Catalin Boboc ne-a spus ca raportul favorabil intocmit de cele doua comisii intocmai cu ceea ce s-a stabilit in sedinta comuna de saptamana trecuta a fost depus la Biroul Permanent al Senatului, ieri dimineata.
     Domnia sa a postat pe pagina de Facebook: "Comisia juridica a Senatului, pe care eu o conduc, si Comisia economica au dat raport favorabil asupra Legii referitoare la darea in plata a unor imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, ca urmare a cererii de reexaminare transmise de Presedintele Romaniei.
     Acest raport favorabil a fost inaintat Plenului Senatului, unde urmeaza sa fie supus votului. Noi, liberalii, ne-am pronuntat favorabil asupra acestei legi. Singura posibilitate ca acest raport sa se intoarca la comisiile de specialitate ar fi ca Plenul Senatului sa hotarasca in acest sens".
     Declaratiile contradictorii au aparut dupa ce, in cadrul unei postari pe Facebook, avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre initiatorii legii, a scris: "Raportul comisiei juridice a Senatului, favorabil Legii darii in plata, a fost retras. Nu se mai discuta maine (n.r. astazi) in plen. Se reia dis¬cutia in comisii peste doua saptama¬ni. Cel care, acum cateva minute, a facut public acest anunt, la Radio Romania Actualitati, este un anume senator Bota, de la PSD. Dar raportul nu putea fi retras fara acceptul presedintelui comisiei juridice, domnul Boboc, PNL. Deci «treaba» este transpartinica. Lobby-ul intens al BNR a lovit unde trebuie. Din acest moment cred ca putem pune cruce Legii darii in plata, asa cum am construit-o eu si cum a promovat-o intens domnul Zamfir (n.r. deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir) A fost un vis frumos".
     Sorin Bota a infirmat cele de mai sus, declarandu-ne: "Nu am spus ca raportul Comisiei Juridice din Senat a fost retras, ci ca nu a ajuns la plen".
     Si avocatul Piperea si-a actualizat postarea, dupa cum urmeaza: "Mi-a scris un domn senator, Ionel Ardelean, avocat. A spus ca raportul comisiei nu poate fi retras. Din cate stiu eu, daca a fost deja depus raportul, nu se mai poate intoarce la comisii decat daca se voteaza in plen in acest sens. Doar ca, din cate inteleg, raportul nu a plecat inca la plen. Nu se stie ce va fi maine (n.r. astazi).
     Pe de alta parte, inteleg ca senatorul Bota isi retrage cele spuse la RRA azi (n.r. ieri). Cica nu ar fi spus ca dis¬cutia pe lege se amana pentru doua saptamani ca sa se discute «avizul» MJ si al CSM. Ramane sa verificam pe net discutia de azi (n.r. ieri)".
     Domnul Bota si-a postat pe pagina de Facebook o parte din emisiunea radio la care a participat: "Prezent intr-o emisiune la Radio Romania Actualitati, senatorul PSD Marius Sorin Bota a declarat ca Legea darii in plata trebuie sa raspunda nevoilor punctuale ale celor aflati azi in dificultate financiara, dar, in acelasi timp, trebuie sa raspunda si pentru viitor: «O lege care raspunde doar pentru situatia celor aflati azi in dificultate va duce la un cost al creditului foarte mare, sau chiar la imposibilitatea contractarii de credite. Incercam sa facem o lege care sa raspunda atat pentru prezent, cat si pentru viitor. In cazul in care nu vom reusi acest lucru, pentru partea viitoare vom imbunatati cadrul legislativ in perioada urmatoare, ramanand ca aceasta lege sa raspunda doar pentru problemele celor aflati azi in dificultate financiara. Aceasta situatie financiara a fost creata in principal de incapatanarea bancilor, care nu au vrut sa dea curs solicitarii persoanelor aflate in dificultate», a declarat senatorul".
     Unul dintre clientii cu credite in franci elvetieni a spus ca i-a trimis un mesaj senatorului Boboc, adaugand: "Dupa cinci minute am fost sunat de un domn care m-a intrebat daca am trimis sms domnului senator. Am raspuns ca da! Mi-a zis ca se numeste Dan, este consilierul domnului Boboc si ca maine legea intra la votare! Am intrebat daca e o informatie sigura? Raspunsul a fost DA!"
     Doar ca, pana aseara, la inchiderea editiei, legea nu aparea pe ordinea de zi a plenului Senatului.
     Se pare ca nimic nu este sigur in ceea ce privestea aceasta lege.
     Amintim ca Ministerul Justitiei (MJ) si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au formulat puncte de vedere pe marginea legii, la solicitarea Senatului.
     In mare partea acestea critica prevederile initiativei, insa, conform reprezentantilor celor doua institutii, opiniile emise au rol consultativ, neavand caracter de avize.
     Si sistemul bancar (bancile si BNR) si-au exprimat, in ultima perioada, atat in scrisori trimise parlamentarilor, cat si in presa, punctele de vedere asupra legii, propunand o serie de modificari pe textul legislativ.
     Initiatorii legii nu sunt de acord cu acestea, iar, pana acum, niciun senator nu si-a asumat propunerile bancilor, pentru a le promova, sub forma de amendamente.
     Legea darii in plata, care presupune stingerea datoriei odata cu cedarea imobilului in favoarea bancii, a fost retrimisa in Parlament, de presedintele Klaus Iohannis, la finalul anului trecut.   


(116 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"O scrisoare pierduta", in versiunea senatorilor nostri | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.36929488182068 seconds.