Miercuri, 24 Februarie 2016 - 04:33 AM Aleg.RO: Viceguvernator al BNR: Daca acum cineva strange avansul la Prima casa intr-un an, in viitor il va strange in opt ani

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Cristian Hostiuc 23 .02.2016

BNR sustine ca includerea programului Prima casa in legea darii in plata va inseamna cresterea de la unu la opt a numarului de ani necesari pentru strangerea avansului, un cost pe care tinerii nu ar avea de ce sa il plateasca.

?Pe noi ne preocupa impactul acestei legi asupra sistemului bancar, deci si a celor care doresc sa ia credite in viitor. Acum, cineva poate strange avansul intr-un an pentru Prima casa (5%) si in patru ani pentru un credit standard (15%). Daca Prima casa se va inchide pentru ca este inclusa in legea darii in plata, iar bancile nu o vor mai avea in oferta, banii necesari pentru un avans vor fi stransi in opt ani (la un avans de 35%)?, spune Liviu Voinea, viceguvernator al BNR.

Banca Nationala solicita din nou scoaterea programului Prima casa din legea darii in plata, cerinta care a fost respinsa la vot saptamana trecuta in Comisia juridica si cea economica din Senat. De altfel, toate amendamentele BNR la legea darii in plata au fost respinse: limita maxima pentru darea in plata sa fie de 150.000 de euro, iar cei care pot fi considerati cazuri sociale sa aiba un raport intre rata de plata si veniturile obtinute mai mare de 65%.

Discutiile pe marginea acestei legi controversate vor continua la Camera Depu­tatilor, care este for decizional.

Voinea sustine ca situatia neclara a programului Prima casa din punct de vedere juridic in ceea ce priveste acordarea garantiilor de stat ar putea duce la cresterea costului de imprumut pentru Romania in viitor ?tocmai cand am ajuns sa imprumutam la dobanzi minime istorice?. El da ca exemplu cazul Poloniei cand numai simpla vehiculare a unei legi echivalente a dus la cresterea dobanzilor. ?Noi am calculat un cost in plus pentru Romania de 3 miliarde de lei in urmatorii cinci ani daca dobanda la care se imprumuta Romania va creste cu un punct procentual. Pana la urma bancile vor castiga din cresterea dobanzilor, iar aceste costuri suplimentare vor fi suportate de stat?, a mentionat el.

Programul Prima casa a tinut in viata creditarea si piata imobiliara in criza avand in vedere ca 91,4% din totalul debitorilor cu credite ipotecare (159.106) au accesat imprumuturi prin acest program, care presupune un avans de numai 5% , o marja de dobanda de doua puncte procentuale peste Robor si cu o limta de varsta maxima de 35 de ani.

Prima casa este un program ?discriminatoriu pozitiv? pentru ca beneficieaza de credite preferentiale si de aceea trebuie sa aiba un statut special, spune Voinea.

Nu intelegem de ce este inclus in legea darii in plata, mentioneaza el.

Legea darii in plata, initiata de deputatul PNL Daniel Zamfir si avocatul Gheorghe Piperea, este subiectul unor dezbateri extrem de aprinse, dar pana acum bancile care se opun acestei legi nu au castig de cauza.

Initiatorii legii spun ca toti cei care au luat credite imobiliare pentru casa, apartament sau terenuri trebuie sa beneficieze de legea darii in plata pentru a avea o putere de negociere cu banca daca piata evolueaza in sens negativ.

Riscurile trebuie impartite intre debitori si banca, sustine Daniel Zamfir. ?Pana acum numai debitorii au platit acest risc.?

Voinea spune ca numai in anul 2015 la nivelul creditelor in franci elvetieni au fost 27.000 de negocieri reusite intre banca si clienti. ?Nu exista in prezent dorinta bancilor de a negocia cu debitorii?? Legea darii in plata presupune ca un debitor poate preda cheile apartamentului in orice moment fara sa mai fie urmarit daca exista o suma de plata intre valoare creditului si valoarea de piata a imobilului. In criza pretul apartamentelor in Romania s-a injumatatit, iar pretul terenurilor a scazut chiar si cu 90%.

Cei mai multi dintre debitori au ajuns in situatia sa plateasca ratele pentru un bun imobiliar a carui valoare de piata a scazut considerabil. Multa lume se gandeste in acest moment daca nu este mai rentabil sa dea bunul in plata indiferent cat a platit pana acum pentru a-si imbunatati situatia locativa avand in vedere ca pana la scadenta va plati mult mai mult decat poate valora apartamentul. Voinea nu este de acord cu acest calcul: ?ce are de castigat cineva care isi da casa in plata? Pierde avansul, pierde ratele pe care le-a platit, pierde bunul si oricum trebuie sa plateasca chirie in continuare. De asemenea nu cred ca ei au o asemenea mobilitate de a se muta peste noapte din casa lor si a se duce cu chriei in alta parte.? Conform opiniilor celor din piata de real estate, un client se gandeste serios daca sa-si dea apartamentul in plata sau nu, daca valoarea creditului este mai mare de la 20% in sus fata de valoarea actuala de piata a bunului.

Voinea spune ca de aceasta lege trebuie sa beneficieze cei care se incadreaza in cazuri sociale, nu toata lumea care a vrut sa faca o afacere si nu i-a iesit.

Din calculele noastre exista un grup social tinta intre 5.000-numarul celor care se afla acum in executare silita si 45.000-numarul celor care au un serviciu al datoriei mai mare de 65% din venituri, mentioneaza Voinea. ?Ei ar trebui sa fie beneficiarii acestei legi.?

?Doar pentru ca a scazut pretul terenului foarte mult, dai bunul inapoi si scapi de plata creditului? Intelegem cazurile sociale, dar nu putem sa ii intelegem pe cei care au vrut sa faca o afacere si nu le-a iesit.?

In acest moment in Romania sunt 474.220 de debitori la finalul lunii decembrie din 2015, care au credite garantate cu un imobil (ipotecar sau imobiliar) cu un sold de 77,2 mld. lei. Cele mai multe credite imobiliare sunt in valuta -316.941 din sold de 53,8 mld. lei. 10% din acestia au credite in franci elvetieni, moneda a carui curs s-a dublat in lei in criza.

Voinea sustine ca prezenta BNR in aceasta dezbatere se justifica prin faptul ca legea darii in plata afecteaza cele trei stabilitati pe care le urmareste BNR: stabilitatea preturilor, stabilitatea financiara si stabilitatea cursului de schimb.

El sustine ca bancile vor avea nevoie de capital suplimentar pentru a acoperi noile cerinte de risc in urma reclasificarii acestor credite imobiliare avand in vedere ca se incadreaza intr-o rata mai ridicata de risc.

De asemenea, va fi o modificare a pozitiilor valutare a bancilor.

Toate aceste lucruri vor atrage costuri suplimentare pe care bancile le vor transfera asupra creditelor curente, a mentionat Voinea.

Voinea spune ca pana la urma legea darii in plata a aparut initial ca o lege sociala de protectie a debitorilor, dar pana la urma va ajunge sa ii protejeze pe toti.

?O asemenea lege deschide hazardul moral.?

 

Efectul legii darii in plata asupra cetateanului obisnuit, care vrea sa ia un credit ipotecar:

? Inainte de aplicarea legii (in prezent): are nevoie de 1 an pentru a strange avansul de 5% pentru Prima casa si de 4 ani pentru a strange avansul de 15% pentru un credit ipotecar standard.

? Dupa aplicarea legii (de maine): va avea nevoie de 8 ani pentru a strange avansul de 35% pentru un credit ipotecar standard. In conditiile in care Prima casa se va inchide, cetateanul obisnuit va trebui sa astepte 8 ani sa stranga avansul pentru o casa, fata de 1 an in prezent pentru Prima casa si 4 ani in prezent pentru un credit standard.

 

Calculele sunt facute cu urmatoarele ipoteze:

? O familie cu 2 salariati in care fiecare castiga salariul mediu net pe economie (in 2015),

? Valoarea locuintei: 60.000 euro (inainte), 54.000 euro (dupa ? am estimat o scadere cu 10% a pretulului caselor din cauza cresterii ofertei).

? Rata de economisire, atat inainte, cat si dupa aplicarea legii, este de 25% din venit.

 

In concluzie: este bine sa ramana optiunea oamenilor ? daca vor un credit cu posibilitatea darii in plata vor trebui sa economiseasca 8 ani, in loc de 1 an in prezent (prin Prima casa) sau 4 ani in prezent (fara Prima casa).


(514 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Viceguvernator al BNR: Daca acum cineva strange avansul la Prima casa intr-un an, in viitor il va strange in opt ani | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67394089698792 seconds.