Miercuri, 24 Februarie 2016 - 04:33 AM Aleg.RO: Adrian Severin, condamnat la trei ani și trei luni de inchisoare cu executare

Publicat de: ---

Bursa      * Decizia ICCJ nu e definitiva
       Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat in aceasta seara de Inalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și trei luni de inchisoare cu executare, in dosarul in care a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru luare de mita și trafic de influența, transmite Agerpres .
     Decizia nu este definitiva, putand fi atacata de Adrian Severin cu apel.
     Adrian Severin a fost trimis in judecata in septembrie 2013, fiind acuzat ca, in perioada decembrie 2010 - martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnaliști de la publicația britanica "The Sunday Times", care efectuau o investigație sub acoperire, de a-i plati 100.000 euro anual in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, și a votarii impotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societații comerciale pe care aceștia pretindeau ca o susțin, pe de alta parte.
     "La suma menționata se adauga și suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, in legislativul european, in legatura cu depunerea de amendamente. In contextul discuțiilor din perioada ianuarie - martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor doua persoane, potrivit ințelegerii, suma de 12.000 euro, lasandu-le sa creada ca are influența asupra a doi deputați din Comisia juridica, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina sa introduca un amendament la proiectul de Directiva al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, in sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau ca o reprezinta", susțin procurorii.
     Potrivit DNA, in vederea incasarii sumei de 12.000 euro, Adrian Severin a emis o factura pe care a trimis-o pe mail uneia dintre cele doua persoane.
     Trei europarlamentari - Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler și austriacul Ernst Strasser - ar fi acceptat "sa-și vanda serviciile" unor jurnaliști ai ziarului "The Sunday Times", care pretindeau ca se ocupa cu acțiuni de lobby. Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European sa le plateasca 100.000 de euro pe an in schimbul "ajutorului" pentru adoptarea unor amendamente.
     Conform anchetatorilor, Adrian Severin a depus amendamentul prin intermediul unui coleg, iar intrebat de unul din jurnaliști daca a fost ușor sa-l convinga pe colegul deputat sa depuna amendamentul, Severin a raspuns ca pana la un anumit punct i-a fost greu, dar ca in cele din urma acesta a acceptat ideea, "insa a fost o adevarata munca".
     Eurodeputatul sloven și cel austriac au demisionat din Parlamentul European, renunțand astfel la imunitatea parlamentara, in schimb Adrian Severin a refuzat, susținand ca este vorba de "o inscenare pusa la cale de persoane care au acționat ca agenți provocatori și cu o motivație politica".   


(101 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Adrian Severin, condamnat la trei ani și trei luni de inchisoare cu executare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.31366682052612 seconds.