Miercuri, 24 Februarie 2016 - 04:33 AM Aleg.RO: "Salvati televiziunea publica", apelul societatii civile catre autoritati. Care sunt solicitarile

Publicat de: ---

Gândul

Mai multe organizatii non-guvernamentale solicita autoritatilor sa intervina urgent pentru scoaterea Societatii Romane de Televiziune (SRTV) din impasul economic in care se afla, inclusiv prin actualizarea nivelului taxei, cerand modificarea radicala a legii de functionare nr . 41/1994, care a permis actuala situatie, prin politizarea institutiei, se arata intr-o scrisoare adresata principalelor institutii ale statului.

Televiziunea romana

"Cerem autoritatilor sa intervina urgent pentru scoaterea SRTV din impasul economic in care se afla, inclusiv prin actualizarea nivelului taxei, cel mai mic din Europa si aflat la acelasi nivel de 12 ani. Oricat de nepopulara ar fi, masura ar contribui semnificativ la cresterea veniturilor SRTV, fara a avea un impact semnificativ asupra bugetului gospodariilor. De asemenea, consideram ca se impun masuri legislative care sa regleze actuala situatie in care un numar exagerat de mare de gospodarii beneficiaza de scutiri de la achitarea taxei TVR", se mentioneaza in document.

In plus, organizatiile mentionate sustin ca politizarea institutiei a permis o serie de abuzuri care au dus la situatia financiara actuala.

"Niciun demers de salvare a SRTV nu poate fi serios daca nu este insotit de o modificare radicala a legii de functionare nr. 41/1994, o lege vetusta care a permis actuala situatie, prin politizarea institutiei si prin lipsa de control a conducerilor administrativa si executiva, principalele cauze ale abuzurilor, coruptiei interne si a managementului defectuos", se mai arata in documentul citat.

Apelul, intitulat 'Salvati televiziunea publica!', a fost transmis primului ministru, ministrului Culturii, membrilor Comisiilor de cultura arte si mass media ale Senatului si Camerei Deputatilor si membrilor Comisiilor pentru buget, finante si banci ale Senatului si Camerei Deputatilor si este semnat de organizatiile ActiveWatch, conventia Organizatiilor de Media, Centrul pentru Jurnalism Independent, FRJ MediaSind, Centrul de Resurse Juridice, Expert Forum, Militia Spirituala, Funky Citizens si Centrul Roman de Politici Europene.

Organizatiile semnatare atrag atentia asupra faptului ca recentele evenimente din televiziunea publica au readus in atentia mediului politic si a mass-media situatia grava in care se afla SRTV.

'Noile procese castigate de o parte a salariatilor vor avea un impact puternic asupra exercitiului financiar, SRTV anuntand deja ca se confrunta cu imposibilitatea achitarii salariilor. Pierderile financiare se acumuleaza de la an la an, contribuind la cresterea datoriilor institutiei. Achitarea imenselor datorii are ca efect restrangerea dramatica a productiei editoriale, punand sub semnul intrebarii indeplinirea misiunii publice pentru care aceasta institutie exista', se mai arata in scrisoare.

Pe de alta parte, autorii apelului saluta dezbaterile din comisiile parlamentare de specialitate pentru modificarea legii de functionare a SRTV, insa sustin ca nu este suficient.

'Pentru ca interventia Parlamentului sa nu se rezume la o carpeala utila intr-un an electoral, sustinem necesitatea unei interventii sistemice, care sa se adreseze nevoilor urgente ale institutiei, dar sa si previna repetarea actualei situatii prin modificarea legii de functionare a mediilor publice. Schimbarea legii este primul pas pentru depolitizarea si reformarea serviciilor publice de radio si televiziune, iar un astfel de demers trebuie sa intruneasca un nivel ridicat de consens politic pentru a putea fi pus in practica', subliniaza organizatiile.


(106 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

"Salvati televiziunea publica", apelul societatii civile catre autoritati. Care sunt solicitarile | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.330402135849 seconds.