Marți, 23 Februarie 2016 - 05:16 AM Aleg.RO: Problema Bancii Nationale nu este cand se va retrage Mugur Isarescu

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

De mai bine de patru luni, de cand a aparut aceasta lege controversata in Parlament si in spatiul public, Banca Nationala nu reuseste sa convinga in primul rand parlamentarii - pentru ca ei voteaza sau nu legea - sa-i accepte argumentele si implicit amendamentele: Prima casa sa nu fie inclusa in aceasta lege, sa existe un plafon maxim de 150 .000 de euro pentru ca un activ sa fie dat in plata, cazurile sociale sa fie considerate cele pentru care rata lunara de plata sa depaseasca mai mult de 65% din veniturile debitorului.

Explicatiile si amenintarile BNR si ale bancherilor de genul: “Romania va avea de suferit si va plati... miliarde de euro, daca programul Prima casa va fi inclus in Legea darii in plata; Tinerii vor fi cel mai afectati in viitor pentru ca nu vor mai putea sa-si ia o casa cu un avans atat de mic si la un cost aat de mic; Cine isi va mai permite sa vina cu un avans de 30-40%? Legea nu este facuta pentru cei care au cazuri sociale, ci pentru cei care au vrut sa faca o afacere si nu le-a iesit; Ratingul Romaniei va creste tocmai acum, cand am ajuns sa ne imprumutam la cel mai scazut cost istoric; Bancile vor avea de suferit si nu vor mai da credite in viitor; Romania va arata ca nu-si onoreaza obligatiile etc.” nu au tinut sau nu au obtinut suficiente voturi in discutiile de la Senat.

De-o parte si de alta a discutiilor pe aceasta lege - care presupune ca un debitor poate preda bancii cheile apartamentului in orice moment, fara sa mai fie urmarit, executat silit daca exista o diferenta intre valoarea creditului si valoarea de piata a bunului imobiliar - s-a aruncat cu vorbe mari: milioane, miliarde, tribunal, procese, securisti, mincinosi etc.

Initiatorul Daniel Zamfir, deputat PNL, si cei care sprijina legea sunt acuzati ca o promoveaza din motive electorale (in votul din decembrie, din Parlament, aproape toata lumea de la putere si din opozitie a votat pentru) si ca, mai mult decat atat, in spate se afla cei care au vrut sa faca o afacere in real estate si au pierdut, iar acum nu mai vor sa plateasca creditele luate.

La dezbaterea de miercuri de la Realitatea TV, care a adus in platou un viceguvernator al BNR (Bogdan Olteanu) si un presedinte de banca (Dan Pascariu - UniCredit), alaturi de cei care sustin legea, cel mai prost cred ca a iesit Banca Nationala.

Argumentele viceguvernatorului Olteanu, seci si reci, juridice si amenintatoare, au fost aruncate in aer de argumentele logico-populiste ale sustinatorilor: de ce banca sa nu imparta si ea riscul cu debitorul; de ce firmele pot sa dea in plata si persoanele juridice nu; daca bancile nu mai vor sa dea Prima casa, este obligatia guvernului sa vina cu alta solutie; bancile nu au vrut sa negocieze de bunavoie in cei sapte ani, ci doar atunci cand justitia nu le-a dat castig de cauza; este o lege care ii aduce pe bancheri la masa negocierilor cu debitorii, astfel incat si acestia sa aiba o sansa etc.

Ce argumente poti sa vinzi publicului la aceste afirmatii ale sustinatorilor legii? Conducerea BNR - Mugur Isarescu, Bogdan Olteanu, Liviu Voinea, Nicolae Cinteza, Eugen Radulescu - inca nu le-a gasit.

In toata aceasta dezbatere publica, Bancii Nationale i-a lipsit domnul Adrian Vasilescu, paratrasnetul care a ferit Banca Nationala in douazeci de ani de foarte multe rosii, oua, injuraturi etc. Adrian Vasilescu a fost prezent la o singura dezbatere Realitatea TV, in decembrie, in care a incercat sa linisteasca discutia.

Vocea si umbra guvernatorului Mugur Isarescu pentru public in toti acesti ani, nu a mai fost in prim-plan ca sa explice - in fraze comune, banale, dar de bun simt, incarcate de istorie - ce inseamna o asemenea lege si pentru cei care nu au cultura economica si nici nu sunt obligati sa aiba.

Cei 99% din oameni pentru care economia nu inseamna hrana lor de zi cu zi vor sa inteleaga cum stau lucrurile si mai ales de ce, in fraze simple si, repet, banale. Daca mai iese si cineva la tabla, sansa de intelegere este mult mai mare.

Invartindu-se in acelasi cerc, al BNR, economistii si bancherii ajung sa nu mai aiba un limbaj comun cu strada, cu publicul, pana la urma cu clientii lor, de pe urma carora traiesc si sunt platiti. Ei au ajuns sa se aprobe reciproc in ceea ce spun sau fac si constata, dupa doua decenii, ca Romania este cum este si ca romanii nu au cultura economica, dupa cum spunea Dan Pascariu. Iar aceasta a fost cauza pentru care au luat credite de la banca fara sa stie la ce se inhama.

Nu a fost problema bancherilor sau a BNR (care au toate cunostintele necesare de risc si chiar s-au acoperit de acest lucru) ca bancile au vandut astfel de produse de creditare ce au avut la baza francul elvetian, ci a fost problema oamenilor (care nu au cunostinte de risc), ca le-au cumparat si au semnat. Asa gandesc bancherii. Acest argument nu poate fi cumparat deloc.

Adrian Vasilescu aducea in dezbaterea publica un grad ridicat de incredere, istoria si cunostintele lui constituiau argumente, iar aroganta institutiei pe care o reprezenta lipsea. Mai mult decat atat, avea capacitatea de a asculta ce au de spus oamenii - o calitate extrem de rara -, fara sa le explice acestora in discutie si in argumente ca nu inteleg nimic din complicatul mers al economiei. Autosuficienta nu exista.

Douazeci de ani a tinut BNR ferita de furia celor de la FNI, a bancilor falimentare, de deprecierea leului sau de cei care au luat credite in franci elvetieni sau chiar in euro. BNR avea un om in fata scarilor, care vorbea cu multimea si era in mijlocul ei.

La Legea darii in plata, toti sefii de banci s-au ascuns in spatele BNR, in speranta ca banca centrala va rezolva lucrurile la nivel politic, asa cum se intampla de 25 de ani.

Dar la Legea darii in plata nu a mai fost Adrian Vasilescu. BNR s-a trezit “goala” fata in fata cu publicul, reprezentat si de deputatul PNL Daniel Zamfir sau de avocatul Gheorghe Piperea. Si nu a iesit deloc bine din dezbatere.

Problema Bancii Nationale nu va fi atunci cand va pleca din pozitia de guvernator Mugur Isarescu, ci atunci cand nu va mai fi domnul Adrian Vasilescu sa traduca catre public complicatele explicatii ale BNR in care se ascund si “DA”-urile si “NU”-urile in acelasi timp.

Un guvernator al Bancii Nationale sigur se va gasi, dar un comunicator bun, care sa inspire incredere, liniste si intelegere in BNR publicului larg, va fi foarte greu de gasit. Iar asta s-a vazut cel mai bine la discutiile privind Legea darii in plata.

Cristian Hostiuc este director editorial al Ziarului Financiar

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrolaitgqdlpt', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' }); Citeste si Visul lui Dragnea Citeste si Presedintele-paravan Citeste si UE - Marea Britanie: „drama” abia incepe


(249 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Problema Bancii Nationale nu este cand se va retrage Mugur Isarescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63471102714539 seconds.