Marți, 23 Februarie 2016 - 05:16 AM Aleg.RO: Putin vrea Siria, dar nu renunta la Ucraina

Publicat de: ---

romanialibera

Ostilitatile au reinceput in Ucraina la un nivel fara precedent dupa vara trecuta, cu schimburi de tiruri de mitraliere si de mortiere de-a lungul liniei frontului, arata New York Times .

Totul sugereaza vointa Rusiei, implicata in razboiul din Siria si care sustine rebelii pro-rusi din estul Ucrainei, de a sustine doua conflicte in acelasi timp. In Siria si in Ucraina. La finele lunii septembrie, Rusia a inceput loviturile aeriene in Siria pentru sustinerea regimului lui Bashar al-Assad. La 1 septembrie, a fost instalata o incetare a focului intre separatistii pro-rusi si autoritatile ucrainene, aparent coordonata in contextul desfasurarii militare ruse in Siria. Dar, acest acord este in prezent rupt si Marinka a devenit unul din noile puncte fierbinti.

Comandantul trupelor armatei ucrainene in acest oras, locotenent –colonel Mihailo M. Prokopiv, a declarat presei ca \'nu trece o zi fara sa nu ne luptam\', cu militiile separatiste. Fortele pro-ruse au sapat noi transee de-a lungul frontului armatei, suficient de apropiate pentru ca soldatii si separatistii sa-si arunce insulte. Pozitiile armatei sunt acum vizate in mod regulat de tirurile mortierelor si armelor antiaeriene instalate pe camioane. Sambata, Prokopiv a precizat ca un lunetist a ucis unul dintre soldatii sai. Pana in prezent, nici una din cele doua parti nu a recurs la tiruri cu arme grele, momentan impuscaturile par a fi destinate sa ne \'ofere putin cosmar\', sa incurajeze politicienii ucraineni sa indeplineasca acordul de pace aflat in punct mort, cunoscut ca acordul -Minsk 2.

Alexandre Hug, adjunctul sefului misiunii Organizatiei pentru Securitate si cooperare in Europa (OSCE) de supraveghere in estul Ucrainei a declarat presei ca saptamana trecuta observatorii au vazut 88 de rezervisti in zona pro-rusa a liniei de front. El nu a precizat originea lor, dar Rusia a negat ca ar fi trimis arme pentru sustinerea rebelilor. \'Ei erau inarmati si gata de lupta, pozitionati in apropierea liniei de front.

Probleme la Kiev

Coalitia pro-europeana la putere in Ucraina este virtual moarta. Dupa plecarea a 19 deputati din partidul Batkivcina a populistei Iulia Timosenko, miercuri 17 februarie, a doua zi a fost inregistrata o noua plecare – cea a 28 de deputati din partidul reformator Samopomici. Aceasta coalitie instalata dupa legislativele din octombrie 2014, este acum redusa la numai doua partide, Blocul Petro Porosenko, cel al presedintelui, si Frontul Popular al premierului Arseni Iateniuk.

Saptamana trecuta, premierul a reusit sa depaseasca in Parlament o motiune care ii cerea plecarea. In cateva saptamani, Iateniuk si-a vazut popularitatea cazand la nivele apropiate de neant si mai multi ministri de anvergura lasandu-l balta. Chiar sustinatorii sai occidentali sunt din ce in ce mai reticenti fata de acest premier la patru ace si anglofon perfect. Ca o lovitura de trasnet, intr-un comunicat, presedintele Porosenko a cerut si el demisia lui Iateniuk.

O interventie surpriza – multa vreme rivali pentru dominarea taberei pro-europene, cei doi oameni au sfarsit prin gasirea unui teren de intelegere. Dar, pentru a oferi un nou suflu mandatului sau, -Porosenko pare pregatit pentru o mare curatenie.

Dar, a urmat alta lovitura de teatru – premierul a primit sustinerea de-putatilor care controleaza doi din principalii oligarhi ucraineni: Rinat Ahmedov si Ihor Kolomoiski.  

Singurul RCA in 12 rate comenteaza /* (c)


(86 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Putin vrea Siria, dar nu renunta la Ucraina | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.40376305580139 seconds.