Joi, 18 Februarie 2016 - 05:09 AM Aleg.RO: Guvernul transparentizeaza pentru prima data continutul actelor normative pe care le discuta in sedinte, o propunere facuta de ZF acum cinci ani

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Sorin Paslaru 18 .02.2016 Guvernul a anuntat ieri, prin ministerul nou infiintat de Consultare Publica si Dialog Civic, ca va publica incepand cu sedinta de guvern din aceasta saptamana textul integral al proiectelor de acte normative care urmeaza sa fie discutate pe ordinea de zi.

Aceasta este o solicitare facuta de Ziarul Financiar in urma cu cinci ani. In conditiile in care de cele mai multe ori textele de proiecte de lege si de hotarari ?zac? pe diverse site-uri ale institutiilor publice sau chiar nu sunt date publicitatii cu 30 de zile inainte de a fi discutate conform legii, propunerea ZF venea sa aduca transparenta asupra normelor care urma sa fie votate.

De multe ori, avocatii si mai ales contabilii sau specialistii in fiscalitate ?pandesc? fiecare aparitie a Monitorului Oficial partea I pentru a vedea ce prevederi au fost introduse sau ce articole de lege au fost schimbate.

Astfel, au existat situatii in care pe parcursul discutiilor asupra unui proiect de act normativ (proiect de lege, proiect de ordonanta de urgenta sau simpla, hotarare de guvern) ?maini nevazute? au introdus sau scos paragrafe si articole care au schimbat fundamental sensul actului normativ sau au avut impact semnificativ asupra unui sector de activitate sau altul. A fost cazul, spre exemplu, al unei ordonante de urgenta din toamna anului trecut in care a aparut pe neasteptate un articol prin care se majorau substantial salariile din Ministerul de Finante. Ulterior, la reactia mass-media, articolul din ordonanta a fost abrogat.

Pentru a exemplifica noul mod de lucru, comunicatul de ieri al Ministerului pentru Consultare Publica face trimitere la documentele aferente agendei sedintei de guvern de joi, 18 februarie, care pot fi consultate la adresa http://www.sgg.ro/acte-normative/.

Pana acum jurna­lis­tii primeau lista cu proiectele de acte normative care urma sa intre in sedinta de guvern, insa fara trimiteri la textul proiectelor. Unele proiecte sunt cu o miza foarte mare, cand este vorba de modificari ale legislatiei fiscale, ale redeventelor sau care privesc sectoare importante din economie, altele au o miza mai redusa.

Pentru sedinta de astazi, guvernul urmeaza sa discute, spre exemplu, zece proiecte de hotarari de guvern si alte tipuri de acte normative, dintre care una se refera la ajutorarea temporara a producatorilor de fructe si legume cu 2,3 milioane de lei pentru pagube suferite in anul 2015, iar un memorandum descrie stadiul acordului de extradare care urmeaza sa fie convenit intre Romania si Argentina, necesar probabil in urma ultimelor anchete de pe scena politica si economica.

Publicarea continutului proiectelor actelor normative care urmeaza sa fie discutate si aprobate in sedintele de guvern este relevanta si pentru pozitiile pe care le au diversi ministri asupra unor subiecte.

Sunt situatii cand un memorandum precum cel al intelegerii dintre statul roman si Rompetrol pentru recuperarea datoriilor de sute de milioane de euro pe care le are aceasta companie la buget a fost trecut prin guvern cu puncte de vedere diferite intre ministere sau de la un ministru la altul in functie de perioada in care a fost discutat proiectul de memorandum.

Din punctul de vedere al transparentei adoptarii actelor normative, pana la aceasta decizie se putea spune ca Parlamentul, prin  Camera Deputatilor si Senat, era mult inaintea guvernului.

Pe site-urile Camerei si ale Senatului traseul proiectelor de lege este prezentat in detaliu, pornind de la initierea lor de catre deputati si senatori, cu avizele primite in timp de la diverse comisii sau de la guvern, precum si cu finalitatea acestora dupa diverse modificari si propuneri.

De asemenea este transparent cine propune modificarile si tot traseul legii pana la promulgare.

Pasul urmator dupa publicarea textelor de proiecte de acte normative care urmeaza sa fie discutate in sedintele de guvern este publicarea textelor adoptate de guvern in sedinta, inainte de a fi trimise la Monitorul Oficial.

Au existat situatii cand pe traseul dintre sedinta de guvern si Monitorul Oficial, au fost introduse, scoase sau modificate diverse paragrafe din actele normative in functie de anumite interese.

Aceasta este prima incercare a guvernului Ciolos de a aduce transparenta reala in actul de guvernare.


(191 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Guvernul transparentizeaza pentru prima data continutul actelor normative pe care le discuta in sedinte, o propunere facuta de ZF acum cinci ani | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28440284729004 seconds.