Miercuri, 17 Februarie 2016 - 05:19 AM Aleg.RO: BNR cere ca legea darii in plata sa NU se aplice creditelor obtinute prin programul Prima Casa

Publicat de: ---

jurnalulnational

Comisia de Buget-Finante a Senatului ia in discutie marti posibilitatea reexaminarii legii darii in plata si posibilele amendamente . La dezbatere vor fi prezenti si reprezentantii BNR, care a cerut recent, intr-o scrisoare trimisa Parlamentului, ca legea sa se aplice doar creditelor mai mici de 150.000 de euro care vor fi acordate de acum inainte si sa nu fie aplicata si la imprumutrile obtinute prin programul Prima Casa.

BNR vrea sa modifice proiectul legii darii in plata in sensul excluderii creditelor prin Prima Casa

Legea darii in plaga va fi ulterior trimisp de Comisia de buget finante catre Comisia Economica si cea Juridica, iar apoi va fi inaintata plenului Senatului pentru dezbatere si vot. Camera Deputatilor va fi, insa, for decizional in acest caz.

BNR a trimis in Parlament o scrisoare in care cere ca legea sa nu se aplice retroactiv si sa nu fie valabila si pentru creditele obtinute prin programul Prima Casa.

Concret, legea ar fi aplicabila, conform BNR, doar creditelor mai mici de 150.000 de euro acordate de acum incolo. PSD a anuntat deja ca va sustine propunerile BNR, in vreme ce initiatorul legii, liberalul Daniel Zamfir, a avertizat ca isi va retrage semnatura de pe proiect.

Consiliul Concurentei a inceput sa monitorizeze cresterile de avans la creditele ipotecare anuntate deja de Raiffeisen si Bancpost si pregatite si de alte banci. Incearca sa vada daca nu cumva bancile s-au inteles intre ele sa modifice conditiile imprumuturilor. Asta in conditiile in care sustinatorii legii darii in plata considera ca, prin majorarea avansului, bancile actioneaza ca un cartel in incercarea de a pune presiune pe parlamentarii ce vor decide in ce conditii predarea cheilor locuintei stinge definitiv un imprumut. Insa Banca Nationala a considerat ca decizia de majorare a avansului este o reactie normala avand in vedere actuala forma a legii darii in plata.

BNR cere ca proiectul sa fie modificat astfel incat creditarea sa nu fie pusa in pericol, "pe deoparte prin salvarea programului Prima Casa, care sa poata continua, iar pe de alta parte prin sugerarea unei solutii care sa permita ca si pe viitor solicitantii de credite ipotecare fara garantia statului sa poata beneficieze de aceleasi conditii de avans rezonabil, de 10-15-20% ca in prezent", dupa cum a subliniat char viceguvernatorul Bogdan Olteanu.

In opinia BNR, Prima Casa ar putea fi salvata doar prin excluderea ei din legea darii in plata. Totoata, Banca Nationala cere ca legea sa se nu se aplice retroactiv, iar beneficiarii ei sa fie doar persoanele care au luat un imprumut mai mic de 150.000 de euro, nu si investitorii imobiliari. In plus, BNR propune ca optiunea darii in plata sa fie disponibila doar pentru acei clienti ale caror rate sunt foarte mari, adica depasesc 65% din venituri.

Chiar daca propunerile BNR la legea darii in plata ar fi acceptate ad-literam de catre Parlament, piata creditelor si implicit cea imobiliara vor avea de suferit. Anul acesta, cel putin, potrivit economica.net. Tendintele divergente, cea economica ce indeamna la relaxare si cea juridica, ce merge spre inasprirea conditiilor, vor determina o perioada de tatonare a bancilor, in care avansurile si dobanzile la credite vor creste diferit de la o banca la alta, pana se va gasi un nivel de echilibru. Perioada aceasta de tatonare va dura cel putin un an, dupa cum explica analistul economic Aurelian Dochia. In mod firesc si pentru piata imobiliara si cea a constructiilor urmeaza o perioada de relativ blocaj.


(229 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

BNR cere ca legea darii in plata sa NU se aplice creditelor obtinute prin programul Prima Casa | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65343403816223 seconds.