Miercuri, 17 Februarie 2016 - 05:19 AM Aleg.RO: Program care descurajeaza fumatul inca din copilarie, lansat in februarie

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Programul "Educatie pentru Sanatate" va fi lansat pe 24 februarie, a anuntat ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, la conferinta "Legislatia de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise - un model de democratie participativa, sustinuta de experti medicali, in beneficiul sanatatii publice", organizata marti la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" .

"Se vorbeste zilele acestea foarte mult de profilaxie. Ministerul Sanatatii isi asuma in mod hotarat acest aspect prin programul sectorial de guvernare si si-a facut un obiectiv - Educatie pentru sanatate. S-a lucrat mult in ultimii 25 de ani la un astfel de program. Am reusit sa ii reunim pe toti sub egida presedintiei Romaniei si in 24 februarie vom lansa o prima etapa a acestui program prin care ne dorim sa cream atitudini sanatoase inca din copilarie, sa putem sa explicam de ce nu este bine acest lucru, nu sa interzicem pur si simplu fiindca nu o facem de dragul de a strica calitatea vietii celor care fumeaza, dar cred ca pentru a aduce un singur argument ar trebui sa se gandeasca la viitorul copiilor care nu vor fi expusi la fum de tigara", a spus ministrul Sanatatii.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroyapjknnpoo', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' });

La randul sau, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a spus ca legea anti-fumat va proteja publicul de efectele fumatului pasiv, iar Romania va fi o tara mai sanatoasa.

"Aceasta lege va avea beneficii semnificative in viitor pentru sanatatea tuturor cetatenilor romani. (...) Aceasta lege va proteja publicul de efectele fumatului pasiv si va asigura un aer curat la locul de munca pentru aceia care lucreaza in spatii inchise. Aceasta lege va asigura o Romanie mai sanatoasa, iar o Romanie mai sanatoasa va deveni o Romanie mai prospera", a spus ambasadorul Hans Klemm.

Romania pierde 5.700 de oameni in fiecare an din cauza fumatului pasiv, adica 15 persoane pe zi, potrivit datelor prezentate la conferinta. De asemenea, din totalul celor 42.024 de romani care au murit din cauza fumatului de tutun, 13,7%au murit din cauza fumatului pasiv. Datele mai arata ca prevalenta fumatorilor in Romania este de 27%, iar restul de nefumatori sunt expusi permanent si devin fumatori pasivi atat la locul de munca cat si in spatiile publice si acasa.

Romanii sunt si cei mai mari fumatori pasivi dintre cetatenii europeni, doar 38% raporteaza ca niciodata sau aproape niciodata nu sunt expusi la fum de tutun la locul de munca, fata de media europeana de 72%.

De asemenea, conform Global Youth Tabacco Survey 2013 Romania, aproape 50% dintre tineri sustin ca au inceput sa fumeze inainte de implinirea varstei de 12 ani.

Ultimul studiu disponibil este cel realizat de IRES in luna ianuarie 2016, imediat dupa adoptarea legii antifumat de catre Camera Deputatilor.

Potrivit studiului, 93% dintre participanti au auzit despre legea care interzice fumatul in spatiile publice din Romania. Procentul celor care sunt informati cu privire la aceasta lege, conform declaratiilor lor, creste direct proportional cu varsta respondentilor si cu nivelul lor de educatie.

Dintre intervievati, 79% au o parere buna sau foarte buna cu privire la aceasta lege si doar una din zece persoane chestionate are o parere proasta sau foarte proasta fata de legea privind interzicerea fumatului in spatiile publice. Legea este sustinuta de trei sferturi dintre respondenti si 10% dintre ei au declarat ca sunt impotriva sa.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrolaitgqdlpt', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' }); Citeste si Ce se intampla in corpul tau atunci cand te lasi de fumat. Diferenta se simte in doar 30 de minute Citeste si Legea anti fumat, insotita de un ghid de bune practici Citeste si Legea anti-fumat a fost amanata din nou


(101 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Program care descurajeaza fumatul inca din copilarie, lansat in februarie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29733800888062 seconds.