Miercuri, 17 Februarie 2016 - 05:19 AM Aleg.RO: MediaSind solicita demiterea in regim de urgenta a sefei interimare a TVR, Irina Radu

Publicat de: ---

jurnalulnational

Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind solicita demiterea in regim de urgenta a directorului general interimar al SRTV, Irina Radu, desemnarea unui director general interimar 'integru si profesionist', care sa gestioneze institutia pana la alegerea unui Consiliu de Administratie apolitic, si adoptarea, de catre partidele politice a solutiilor necesare salvarii Televiziunii publice si redresarii sale financiare .

Irina Radu, seful interimar al TVR Foto: Agerpres

"Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind a luat act cu ingrijorare de scrisoarea adresata ieri, 15 februarie 2015, Parlamentului, de catre directorul general interimar al TVR, Irina Radu, prin care aceasta prezinta situatia din Televiziunea Romana ca fiind apocaliptica. SRJ MediaSind considera ca aceasta scrisoare, prin asa-zisele solutii de redresare propuse, nu face altceva decat sa confirme planul unor grupuri de interese economice si politice de a desfiinta Televiziunea Nationala. Continutul apelului directorului Irina Radu confirma ipoteza noastra ca acest interimat submediocru a fost 'gandit' sa pregateasca punerea in scena a uneia din variantele pe care le-a enumerat: desfiintarea TVR, insolventa, sau unirea cu SRR. Aceasta ultima optiune, sustinuta serios de fostul premier Victor Ponta, a fost 'testata' pe piata, cu mai multe ocazii, de actualul presedinte-director general al Radioului Public, Ovidiu Miculescu", se mentioneaza intr-un comunicat al MediaSind.

Citeste si: FRJ MediaSind solicita anularea "deciziilor ilegale" luate impotriva salariatilor TVR

Potrivit reprezentantilor sindicatului, castigarea in instanta a unor drepturi salariale legitime ale unor angajati a pus o presiune suplimentara pe finantele institutiei, dar nu atat de mare incat sa-i aduca destabilizarea, cum pretinde Irina Radu.

"Prin declaratiile sale din ultimele zile, pe cat de bine ticluite pe atat de iresponsabile, directorul interimar a reusit sa ostilizeze climatul din TVR, ridicandu-i pe salariati unii impotriva altora. Afirmand, spre exemplu, ca aceia care isi recupereaza drepturi banesti legitime 'afecteaza viata a peste 2.500 de familii', Irina Radu nu face decat sa destabilizeze relatiile inter-umane din institutie, situatie dorita de cei care 'lucreaza' la confiscarea Televiziunii publice. O Televiziune decredibilizata si demonizata prin 'grija' clasei politice care a controlat-o in folosul sau si lipsita de sprijin popular", se precizeaza in comunicat.

Potrivit reprezentantilor MediaSind, scrisoarea Irinei Radu nu vorbeste insa nimic despre "tarele" interimatului sau, care ar trebui cautate in incoerenta politicii editoriale, in cheltuieli facute cu noile angajari, in folosirea discretionara a parcului auto (fapt sesizat intr-un Raport al Curtii de Conturi), in cheltuieli ilegale cu avocati, in lipsa de transparenta privind cheltuirea banului public, prin majorari salariale nejustificate etc.

"SRJ MediaSind considera ca este momentul ca intreaga clasa politica sa abordeze cu responsabilitate prezentul si viitorul Televiziunii Romane. De aceea, in aceste momente grele pentru Televiziunea Publica, SRJ MediaSind solicita: demiterea urgenta a directorului general interimar al SRTV, Irina Radu; desemnarea unui director general interimar integru si profesionist, care sa gestioneze institutia pana la alegerea unui Consiliu de Administratie apolitic, generat in baza unei noi legi de organizare si functionare a SRTV; cerem partidelor politice ca, depasind interesele partizane si populismele, sa adopte, prin consens, solutiile necesare salvarii Televiziunii publice si redresarii sale financiare. In cazul in care aceste masuri nu vor fi adoptate, Televiziunea Romana nu isi va mai putea indeplini misiunea publica", mai afirma reprezentantii MediaSind, subliniind ca "este de neinteles faptul ca toate propunerile de redresare a SRTV, care s-au facut de-a lungul anilor, vizau doar dimensiunea economica a activitatii institutiei, ignorandu-se faptul ca aceasta are un corp de creatori profesionisti a caror activitate nu poate sa fie cuantificata dupa modele aplicate in fabrici si uzine".

Directorul general interimar al TVR, Irina Radu, a trimis luni conducerii Parlamentului o scrisoare in care a atentionat ca situatia televiziunii publice s-a agravat considerabil si le-a cerut parlamentarilor sa hotarasca daca Romania mai are nevoie de un serviciu public de televiziune.

Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis trimiterea scrisorii la comisiile parlamentare de cultura si buget.

Irina Radu a aratat in scrisoare ca situatia TVR este mai grava in urma executarilor silite pe care o parte a salariatilor le-au declansat pentru obtinerea indexarii salariilor prevazute prin contractul colectiv de munca.

"Avand in vedere executarile silite aflate pe parcurs in aceste zile, este probabil sa fim in imposibilitatea de a vira salariile pe data prevazuta 15 februarie, ceea ce ar fi de natura sa deterioreze suplimentar situatia prin proteste sindicale", a mentionat Radu.

Directorul interimar al TVR propune mai multe solutii, printre care si intrarea in insolventa.

"Daca pe 15 februarie exista o sansa de a plati salariile, macar partial, pe data de 29 februarie vom fi in imposibilitatea de a le asigura, situatie care se va prelungi in luna martie si, posibil, aprilie. (...) In zilele si saptamanile urmatoare, dumneavoastra impreuna cu colegii dumneavoastra, in calitate de decidenti politici, va trebui sa hotarati daca Romania mai are nevoie de un serviciu public de televiziune si, daca da, ce fel de serviciu va trebui reconstruit pornind de la zero", a subliniat Radu.


(85 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

MediaSind solicita demiterea in regim de urgenta a sefei interimare a TVR, Irina Radu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30803394317627 seconds.