Luni, 15 Februarie 2016 - 05:21 AM Aleg.RO: Zamfir: "Imi retrag semnatura de pe lege daca propunerile BNR vor fi preluate"

Publicat de: ---

Bursa      *  BNR vrea ca legea sa se aplice in viitor doar cazurilor sociale si numai locuintelor si sa existe un plafon de 150 .000 euro
     * Piperea: "Vreau sa vad si eu un parlamentar care isi asuma si promoveaza aceste propuneri ce fac legea inutila"
       Banca Nationala a Romaniei (BNR) a trimis, vineri, catre Parlament, propunerile sale pentru modificarea Legii darii in plata, alaturi de o ampla scrisoare de motivare.
     Printre multele propuneri se numara cateva esentiale: legea sa se aplice in viitor, doar cazurilor sociale, imobilele vizate sa fie numai casele in care debitorii sau rudele acestora pana la gradul al doilea locuiesc, valoarea creditului sa fi fost de maxim 150.000 de euro la momentul acordarii.
     Initiatorii legii (avocatul Gheorghe Piperea si deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir) considera ca aceste propuneri sunt "total inacceptabile" si ca fac legea inutila.
     Deputatul Zamfir reitereaza ca, daca acestea vor fi promovate si acceptate de parlamentari, legea va fi inaplicabila, intrucat va fi golita de continut: "Ce facem? Ii dam la o parte pe cei 800.000 de oameni cu probleme la plata ratei, nerezolvand problema actuala, si prevenim ceva ceea ce s-ar putea intampla? Eu nu sustin astfel de amendamente. Daca legea va avea forma propusa de BNR, atunci eu imi retrag semnatura de pe text".
     Catalin Zamfir intreaba "de ce nu se considera ca «Legea bailinului» (n.r. cea care presupune inclusiv confiscarea depozitelor negarantate pentru salvarea bancilor) intervine in contractele incheiate intre banci si consumatori, iar in acest caz se pune problema ca se intervine in contractele de credit?"
     Avocatul Piperea subliniaza ca BNR nu are calitatea sa promoveze amendamente, fiind nevoie ca acestea sa fie propuse de un parlamentar.
     Domnia sa mentioneaza: "Vreau sa vad si eu ce senator sau deputat este pentru ca aceste patru propuneri (n.r. mentionate mai sus) sa fie introduse in lege. Cine si le asuma si le promoveaza?"
     In scrisoarea sa catre Parlament, Banca Nationala a Romaniei aduce in discutie opinia Bancii centrale Europene pe tema Legii darii in plata, subliniind: "In cadrul opiniei s-a semnalat faptul ca «functionarea normala a institutiilor de credit poate fi grav afectata, ceea ce ar putea conduce la diminuarea soliditatii institutiilor de credit si, prin efectul de contagiune, ar putea genera riscuri substantiale pentru intregul sistem financiar. Pe cale de consecinta, in cazul in care astfel de riscuri la adresa bunei functionari a canalului de creditare s-ar materializa, exista posibilitatea unor efecte negative de propagare asupra economiei», ca proiectul ar «compromite semnificativ siguranta juridica si administrarea adecvata a riscului de credit in institutiile financiare, conducand la o deteriorare a increderii investitorilor straini», iar «din perspectiva stabilitatii financiare, elementele de potentiala preocupare, referitoare la impactul asupra institutiilor de credit, care ar trebui evaluate de la inceput, privesc: (i) riscurile asociate imprumuturilor in moneda straina; (ii) efectele retroactive ale proiectului de reglementare, care afecteaza si contractele de credit aflate in derulare; si (iii) implicatiile acestei legi pentru cerintele prudentiale aplicabile institutiilor de credit in ceea ce priveste ipotecile asupra locuintelor pentru a reflecta caracterul riscant al portofoliilor corespunzatoare. Implicatii negative pentru institutiile de credit se pot repercuta, de asemenea, asupra profitabilitatii, capitalizarii si capacitatii de creditare viitoare, precum si in costul si conditiile de creditare in ansamblu".
     Desi prin Expunerea de motive se mentioneaza caracterul social al proiectului de lege, efectele acestuia se extind asupra unor categorii de debitori si asupra unor tipuri de credite pentru care nu exista nicio justificare de ordin financiar sau social pentru transferarea pierderii inregistrate de debitor in sarcina creditorului, astfel cum sunt acei debitori care au achizitionat terenuri sau cladiri in scop investitional, reitereaza BNR.
     Banca noastra centrala evidentiaza si mentiunile din cererea de reexaminare a legii trimisa de presedintele Klaus Iohannis parlamentarilor, adaugand: "In Cererea de reexaminare se subliniaza ca «in lipsa unor conditii obiective, darea in plata urmeaza a se aplica oricarei persoane, indiferent de venituri si indiferent daca rambursarea creditului ii creeaza dificultati sau nu, oricarui tip de imobil dobandit prin credit ipotecar, fie ca e vorba de unul cu destinatie de locuinta sau nu si independent de situatia locativa a debitorului, indiferent daca locuieste efectiv in imobilul ipotecat sau nu, fie ca detine sau nu alte solutii locative. Totodata, solutia avuta in vedere de lege pare inechitabila in raport cu situatia in care debitorul ar mai detine si alte bunuri imobile sau chiar mobile de o valoare insemnata»". In acest sens, este de asteptat majorarea avansului solicitat la acordarea oricarui credit ipotecar de la 15% in prezent (sau 5% in Programul Prima Casa) la 35%-50% si reducerea perioadei de creditare, de la 30-35 ani, cat este in prezent, la maxim 20 de ani, comportament ce va afecta, in primul rand, persoanele ale caror venituri nu permit cumpararea unei locuinte; de asemenea, este predictibila cresterea costurilor percepute de banca debitorilor (dobanzi, comisioane etc.)".
     Implementarea proiectului de lege in forma actuala va avea efecte semnificative asupra creditelor ipotecare rezidentiale si asupra pietei imobiliare in ansamblu, prin ingreunarea accesului la creditare, ca urmare a inaspririi substantiale a conditiilor de eligibilitate "si va face inaplicabila Legea nr. 304/2015 privind emisiunile de obligatiuni ipotecare, ce a fost elaborata conform conditionalitatilor agreate cu FMI si Comisia Europeana si care are ca scop crearea unei surse alternative de finantare", mai subliniaza BNR, adaugand: "Prin constituirea unui mediu investitional ostil si impredictibil, prin incurajarea hazardului moral si prin descurajarea creditarii, precum si prin afectarea potentiala a bugetului de stat, proiectul de lege poate avea efecte negative si asupra cresterii economice".
     Banca Nationala spune ca este probabila si stoparea programului "Prima Casa", in conditiile incertitudinii legislative.
     Banca Nationala a Romaniei subliniaza ca propunerea legislativa in discutie nu este insotita de un studiu de impact care sa estimeze efectele produse in plan economic si social prin adoptarea actului normativ.
     "Darea in plata trebuie legiferata astfel incat sa preintampine sau sa diminueze hazardul moral in relatia dintre creditor si debitor", potrivit BNR, care arata ca, in forma actuala, proiectul de lege poate avea mai multe implicatii asupra consumatorilor, printre care: "Pentru debitorii din prezent, proiectul de lege presupune pierderea proprietatii ipotecate, a tuturor cheltuielilor efectuate pana la acel moment (avans, rate, impozite, etc), precum si a tuturor bunurilor imobile ipotecate in favoarea creditorului, inclusiv cele ipotecate de catre codebitori si garanti".
     Banca Nationala spune ca debitorii cu dificultati de plata este de preferat sa caute o solutie consensuala cu banca privind reesalonarea/rescadentarea creditelor.
     Printre propunerile BNR se mai numara si excluderea de la aplicarea prevederilor proiectului de lege a bunurilor imobile rezidentiale care fac obiectul unor garantii de stat, precum cele achizitionate prin Programul Prima Casa.
     De la inceputul acestei luni, dezbaterea legii in comisiile de specialitate din Senat a fost amanata de doua ori, se pare la interventia bancilor.   


(139 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Zamfir: "Imi retrag semnatura de pe lege daca propunerile BNR vor fi preluate" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.31516098976135 seconds.