Joi, 11 Februarie 2016 - 05:11 AM Aleg.RO: Alegerile locale vor avea loc pe 5 iunie

Publicat de: ---

7plus

Alegerile locale vor avea loc in data de 5 iunie, a decis Guvernul, care a aprobat in sedinta de miercuri 6 hotarari care vizeaza organizarea si desfasurarea acestui scrutin .

Urna de vot

Alegerile locale din acest an vor avea loc in data de 5 iunie, potrivit unei Hotarari incluse in pachetul legislativ pentru organizarea si desfasurarea alegerilor autoritatilor administratiei publice locale, adoptat astazi de Guvern.

"Guvernul a aprobat 6 hotarari de Guvern care vizeaza desfasurarea alegerilor locale. A fost confirmata data de 5 iunie, data alegerilor locale", a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

"Stabilirea datei de 5 iunie a avut in vedere prevederile legale potrivit carora data alegerilor se stabileste prin Hotarare de Guvern cu cel putin 75 de zile inaintea votarii si permite consilierilor locali, judeteni si primarilor alesi in scrutinul electoral anterior sa isi incheie mandatele obtinute pentru o perioada de patru ani. In cazurile de balotaj si situatiile in care se vor constata fraude electorale, un nou tur de scrutin va fi organizat duminica 19 iunie", se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului.

Pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea in bune conditii a alegerilor locale din 2016, sunt prevazute peste 350 de milioane de lei (suma exacta este 350,663 mii lei), fonduri asigurate de la bugetul de stat.

"In suma alocata de la bugetul de stat, sunt incluse si fondurile necesare pentru plata indemnizatiilor membrilor birourilor electorale de circumscriptie, ale birourilor electorale ale sectiilor de votare si ale aparatului tehnic auxiliar al acestora. Inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 115/2015, aceste cheltuieli erau asigurate din bugetele locale", arata comunicatul.

Mai mult, sunt previzionate si costurile de implementare ale Sistemului informatic pentru monitorizarea prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal. Totodata, un element de noutate a fost adus prin introducerea operatorilor de calculator in sectiile de votare ale caror indemnizatii sunt asigurate de la bugetul de stat.

Tot astazi, Executivul a adoptat calendarul actiunilor din perioada electorala a alegerilor locale din acest an. Astfel, pana la 26 martie vor fi desemnati judecatorii din Biroul Electoral Central, urmand ca pana la 27 martie sa fie ales presedintele BEC si loctiitorul acestuia. Incepand cu 11 aprilie 2016 pana pe 26 aprilie vor putea fi depuse candidaturile pentru consiliile locale, consiliile judetene si primari. Dupa perioada in care pot fi depuse contestatiile, data de 4 mai este termenul pentru ramanerea definitiva a candidaturilor. Campania electorala va incepe pe 6 mai, cu 30 de zile inaintea alegerilor, si se va incheia pe 4 iunie, ora 7.00. In 5 iunie, votul va incepe la ora 7.00 si se va incheia la ora 21.00.

Printr-o alta Hotarare, Guvernul a aprobat numerotarea circumscriptiilor electorale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Numerotare se face in mod similar cu numerotarea circumscriptiilor stabilita pentru alegerea Senatului si Camerei Deputatilor, respectiv in ordinea alfabetica a judetelor (ex. Circumscriptia electorala nr. 1 – Alba, Circumscriptia electorala nr. 2 – Arad etc), ultima, Circumscriptia electorala nr. 42 fiind cea a Municipiului Bucuresti.

Un alt act normativ din pachetul adoptat astazi stabileste modelul si conditiile de tiparire ale buletinului de vot. Pentru a facilita accesul alegatorilor la optiunea de vot, va fi inserata o legenda, in prima parte interioara a buletinului de vot, ce va contine denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorti a ordinii pe buletinul de vot, precum si paginile din buletinul de vot in care acestia au fost inscrisi.

De asemenea, printr-o alta Hotarare, Guvernul a adoptat o serie de masuri tehnice in vederea bunei organizari si desfasurari a alegerilor locale. Pentru coordonarea si urmarirea indeplinirii sarcinilor, se constituie Comisia tehnica centrala condusa de ministrul Afacerilor Interne, din care vor face parte reprezentanti ai tuturor institutiilor publice cu atributii in organizarea alegerilor, precum si ai Agerpres, Societatii Comerciale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice, Electrica - S.A, Societatii Romane de Televiziune, Societatii Romane de Radiodifuziune.

Intreg pachetul legislativ privind organizarea si desfasurarea alegerilor va intra in vigoare incepand cu 22 martie 2016, data inceperii perioadei electorale.

SONDAJ: Cum vrei sa-ti alegi primarul? Intr-un tur sau in doua tururi? VOTEAZA AICI


(75 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

Alegerile locale vor avea loc pe 5 iunie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.33008813858032 seconds.