Miercuri, 10 Februarie 2016 - 05:10 AM Aleg.RO: Dezbaterea legii de dare in plata, la Comisia de buget din Senat, a fost amanata

Publicat de: ---

romanialibera

Termenul la care proiectul legii privind darea in plata trebuie sa fie rediscutat in Parlament a fost amanat cu inca o saptamana . Sustinatorii initiativei legislative, deputatul Daniel Zamfir si avocatul Gheorghe Piperea, au spus ca amanarea a fost decisa dupa discutii avute de catre parlamentari cu o "delegatie bancara" condusa de viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

Senatul Romaniei Foto: Romania TV

Luni dupa-amiaza, proiectul a fost inclus pe agenda sedintei de marti a comisiei de buget din Senat, dar seara a fost retras de pe ordinea de zi, potrivit profit.ro. Sustinatorii initiativei legislative, deputatul Daniel Zamfir si avocatul Gheorghe Piperea sustin ca, in urma unor discutii avute cu delegatia bancara, sefii de comisii parlamentare ar fi acceptat deja "excluderea Programului Prima Casa", dar si interdictia aplicarii legii la creditele in derulare.

Seful comisiei de buget din Senat nu a confirmat informatia, ci doar amanarea proiectului.Intr-o postare pe Facebook, avocatul Gheorghe Piperea a declarat ca o delegatie bancara a fost luni la Parlament si a obtinut amanarea dezbaterii cu inca o saptamana. "A fost o delegatie bancara la Parlament, condusa de B Olt, prim-vice la BNR (Bogdan Olteanu, viceguvernator-n.r.). Desigur, delegatia a fost primita semi-clandestin. Dar a obtinut ceea ce a vrut. S-a amanat cu inca o saptamana dezbaterea legii darii in plata. Asta nu e singura veste rea. Se pare ca sefii de comisii au acceptat deja excluderea Programului Prima Casa, dar si interdictia aplicarii legii la creditele in derulare. Cu aceste cedari, pur si simplu, legea devine inutila", a scris Piperea.

El este sustinut, cu un alt mesaj, de catre deputatul Daniel Zamfir, care afirma ca parlamentarii Viorel Stefan (PSD) si Eugen Nicolaescu (PNL) i-au confirmat ca luni au existat discutii si ca bancherii insista ca legea sa nu fie aplicata si creditelor in derulare.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea in plata a imobilelor ipotecate. Presedintele Klaus Iohannis a explicat decizia de a transmite Parlamentului legea privind darea in plata, afirmand ca acest proiect este "bine-venit", dar forma adoptata de Parlament, in loc sa-i ajute pe cei cu credite, risca sa creeze "dificultati".Potrivit proiectului de lege, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri.Debitorul trebuie sa transmita creditorului prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului in care anunta decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale si ale executorului judecatoresc sau avocatului, dupa caz, vor fi suportate de debitor.Dupa comunicare deciziei de catre debitor, creditorul nu mai poate urmari codebitori sau garantii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Proiectul de lege prevede ca la momentul incheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive, va fi stinsa orice datorie a debitorului fata de creditor, acesta din urma neputand solicita sume de bani suplimentare.


(98 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Dezbaterea legii de dare in plata, la Comisia de buget din Senat, a fost amanata | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29057192802429 seconds.