Marți, 09 Februarie 2016 - 05:19 AM Aleg.RO: NOUA GRILA DE SALARIZARE. Cu cat ar putea creste salariile bugetarilor. REACTIA sindicatelor

Publicat de: ---

Gândul

Cu doua zile inainte de finalizarea legii salarizarii, Romania TV a aflat care vor fi veniturile bugetarilor . Astfel, potrivit documentului obtinut de jurnalisti, un profesor cu 25 de ani de vechime ar putea ajunge la 5.700 de lei, iar un judecator va incasa 14.000 de lei lunar.

Ministrul Muncii, Ana Costea, va discuta saptamana aceasta cu parlamentarii despre modificarile aduse Legii Salarizarii. Oficialul  va prezenta proiectul deputatilor si senatorilor din Comisiile de Munca. Proiectul de lege prevede criterii de performanta si de evaluare pentru salariatii bugetari si ar urma sa intre in vigoare in 2017.

Noua lege a salarizarii. Cine va primi mai multi bani si ale cui salarii INGHEATA in urmatorii ani

Potrivit unui document obtinut de Romania TV, un profesor cu studii superioare si cu 25 de ani vechime ar putea ajunge la un salariu brut de 5.700 de lei, tot atat va putea castiga si un functionar public din administratia centrala. Un medic specialist la unitatile clinice va putea ajunge la un salariu de 5.600 de lei, iar un judecator ar putea primi un salariu lunar de peste 14.000 de lei.

La aceste salarii se pot adauga si sporuri. Lefurile bugetarilor vor creste etapizat, in urmatorii 4-5 ani de la intrarea in vigoare a legii.

Guvernul trebuie sa finalizeze proiectul de lege pana la data de 10 februarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017 ar trebui sa intre in vigoare.

"Salariile sunt bune, dar exista o doza foarte mare de neincredere vizavi de aplicarea legii in aceasta forma"

Sindicatele spun ca daca s-ar merge pe aceasta varianta, "salariile sunt bune", insa sunt neincrezatori ca majorarile salariale vor fi atat de mari, de vreme ce "Ministerul de Finante a vorbit de cresteri salariale care in 4-5 ani vor putea ajunge la maxim 12%".

"Grilele de salarizare au fost negociate cu partenerii de dialog social, federatii sindicale reprezentative pentru fiecare domeniu de activitate bugetara in parte. Sumele sunt in regula. Daca un cadru didactic va putea ajunge, dupa 20 de ani de activitate, la un salariu brut de 5.700 de lei, este diferenta majora fata de ce se intampla in momentul de fata, cand trebuie sa ai peste 40 de ani de vechime in invatamant ca sa pot ajunge la un salariu de maxim 3.300 de lei, brut.Daca s-ar aplica aceasta noua lege a salarizarii, sistemul ar putea deveni mai atractiv pentru cei care isi doresc o cariera didactica.

Ministrul Ana Costea, anunt despre legea salarizarii: E nevoie de criterii obiective si sa se elimine subiectivismul

Dar, atata vreme cat Ministerul de Finante vorbeste de cresteri salariale care in patru ani vor putea ajunge la maxim 12%, in cel mai fericit caz, a intra in vigoare o lege a salarizarii, care va fi aplicata etapizat, in 4-5 ani, cu cresteri salariale care, in medie, sunt de peste 70-80%, ridica un mare semn de intrebare vizavi de coerenta declaratiilor facute in ultima perioada.Salariile sunt bune, daca s-ar merge pe aceasta varianta, insa, pe de alta parte, exista o doza foarte mare de neincredere vizavi de intrarea practica a legii respective. Degeaba se vorbeste ca ea va fi aplicata etapizat in 4-5 ani, cand pe de asta parte, Ministerul Finantelor vine si spune cu totul si cu totul altceva. Ne intereseaza o declaratie transanta care sa clarifice aceasta problema", a declarat la Romania TV presedintele Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

Senatorul PSD Ovidiu Dontu a solicitat in mod expres Guvernului Romaniei adoptarea de urgenta a Legii salarizarii unitare. Ovidiu Dontu a spus ca din punctul sau de vedere, aceasta lege ar trebui sa fie prioritara pentru inceputul acestui an. Dontu a cerut Guvernului sa prezinte de urgenta proiectul de Lege a salarizarii unitare in Parlamentul Romaniei, spre dezbatere, astfel incat acesta sa poata fi aprobat intr-un timp cat mai scurt.

GRILA DE SALARIZARE pentru anul 2016 propusa de Guvernul Ponta

"Din punctul meu de vedere acesta trebuie sa fie primul proiect de lege pentru anul 2016. Actualul Guvern de tehnocrati trebuie sa se ocupe in mod special de Legea salarizarii unitare si asta pentru ca fostul Guvern condus de Victor Ponta l-a lasat 100% aplicabil. Trebuia doar preluat si dus in Parlament. Noi vrem ca dezbaterea acestui proiect sa intre in dezbateri cat mai repede, motiv pentru care somam Guvernul sa treaca de la vorbe la fapte si sa vina cat mai repede cu legea in Parlament. Cresterea economica record care a fost confirmata si de institutiile internationale trebuie sa se regaseasca in nivelul de trai al romanilor", a declarat senatorul.

Data de 10 februarie este un termen pe care Grupul de lucru pe Legea salarizarii unitare s-a angajat sa il respecte chiar daca va trebui sa munceasca zi si noapte pentru a termina proiectul, a declarat, recent, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ana Costea. Proiectul urmeaza sa fie pus in dezbatere pana la inceputul lunii martie, dupa care va fi inaintat Parlamentului, astfel incat legea sa poata fi promovata de Parlament in acest an.


(117 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

NOUA GRILA DE SALARIZARE. Cu cat ar putea creste salariile bugetarilor. REACTIA sindicatelor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.36203193664551 seconds.