Marți, 09 Februarie 2016 - 05:19 AM Aleg.RO: Seful supravegherii BNR, Nicolae Cinteza, propus pentru audieri in Senat

Publicat de: ---

Bursa      * Cinteza, in 2013: "Odata cu executarea, banca pierde orice drept asupra clientului"
     * Catalin Zamfir il acuza pe supraveghetorul-sef din BNR ca "i-a indemnat pe oameni sa ia credite linistindu-i ca, daca nu platesc, nu li se poate lua alt bun decat cel pus garantie"
       Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR), ar putea sa dea socoteala in fata parlamentarilor pentru unele afirmatii pe care le-a facut in 2013, in cadrul unei intalniri cu presa .
     La vremea respectiva, supraveghetorul, sef de la Banca Centrala a insistat pe ideea ca, in cazul in care un debitor nu-si mai plateste ratele aferente unui credit, banca nu are voie sa-l mai urmareasca dupa ce i-a executat imobilul pus garantie, in situatia in care valoarea la care a fost vandut gajul este mai mica decat datoria ramasa de plata.
     In acest context, deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir a solicitat Senatului sa-l audieze pe Nicolae Cinteza.
     Domnia sa ne-a declarat: "Astazi (n.r. ieri) am trimis solicitare la Comisia de Buget-Finante din Senat pentru audierea lui Cinteza. M-au sesizat asociatiile de protectie a consumatorilor ca declaratiile facute in 2013 intr-un seminar la Sinaia sunt foarte periculoase - practic, le-a transmis oamenilor ca bancile nu se pot indrepta si asupra altor bunuri decat asupra imobilului pus garantie. Cu alte cuvinte, i-a indemnat pe oameni sa ia credite linistindu-i ca nu li se pot lua si alte bunuri si, in aceste conditii, trebuie sa raspunda pentru consecintele afirmatiilor sale".
     Afirmatiile domnului Cinteza potrivit carora garantia imobiliara este suficienta pentru ca debitorii sa nu mai plateasca nimic dupa executarea gajului au fost facute in luna noiembrie 2013, la seminarul cu jurnalistii EU-COFILE, care are loc anual, la Sinaia.
     "Odata cu executarea, banca pierde orice drept asupra clientului", spunea, la vremea respectiva, Nicolae Cinteza, desi, anul trecut, s-a exprimat vehement, in mai multe ocazii, impotriva Legii darii in plata, care prevede ca datoria se stinge odata cu cedarea imobilului pus garantie, in favoarea bancii.
     Discutia, care a fost "on the record" ("Pai, ce?! Am venit sa discutam degeaba?! Tot ce spun poate fi folosit. Daca e ceva ce nu trebuie sa spun, nu spun si gata!", a raspuns, atunci, domnul Cinteza jurnalistilor la intrebarea daca poate fi citat), a fost relatata, in decembrie 2015, de profit.ro.
     Redam mai jos partea care vizeaza declaratiile pentru care a fost ceruta audierea lui Nicolae Cinteza:
     "Ziarist: Am o intrebare. Sa zicem ca banca a dat un credit de 100.000 de euro, si-a adjudecat garantia, un bun imobiliar, sa zicem cu 60.000 de euro, si dupa aceea a vandut acel bun imobiliar cu 80.000 sau 90.000 de euro. Cat se considera ca a recuperat banca?
     Nicolae Cinteza: Eu, de baza, sunt contabil. Deci, expunerea e 100...
     Ziarist: Da. Ea cumpara la licitatie prin executare silita imobilul cu 60 si il vinde mai departe.
     Nicolae Cinteza: Deci, spuneti asta, n-a mai platit nimic.
     Ziarist: Da. N-a mai platit.
     Nicolae Cinteza: Daca n-a platit nimic si ajunge sa-l execute, inseamna ca a trecut de cele 90 de zile. Da? Valoarea apartamentului la cumparare este de 120 (de mii n.red.), ca trebuie sa aiba si avansul.
     Ziarist: Banca il executa cu 60 (de mii n.red.) si il vinde mai departe cu 90 (de mii n.red.).
     Nicolae Cinteza: Hai sa vedem mai departe ce s-a intamplat in momentul in care banca a ajuns la executare. Se presupune ca, daca s-a ajuns la executare, ala nu si-a platit ratele. Daca nu si-a platit rata, banca e obligata sa faca provizioane. Deci, cu alte cuvinte, inregistreaza pe cheltuieli - egal cu ajustari de depreciere - o suma calculata in raport de fluxul viitor si valoarea apartamentului stabilita pe baza unui raport de evaluare si considerata a fi valoare de piata.
     Ce s-a intamplat cu... S-a dus. Dumneavoastra spuneti de 60.000. Sa spunem ca a scazut la 60.000. Da? Cu alte cuvinte, el datoreaza 100, nu mai plateste nimic, dar banca are in portofoliu un activ, o garantie de 60.000. Trebuie sa faca 40 provizion. Deocamdata, a luat o pierdere de 40. Si, prin executare, ajunge si-si baga in activ, in bilant, un apartament care are 60.000, fiindca atata a fost pretul. Spuneti ca-l vinde. Daca-l vinde, dispare apartamentul, iar in cont trebuie sa intre niste bani.
     Ziarist: Sa zicem 90.
     Nicolae Cinteza: Deci, in contul curent de la banca intra 90, apartamentul era 60, banca are profit de 30. Per total, 30 cu 40, o pierdere de 10.
     Ziarist BURSA: Si pentru pierderea respectiva se intoarce din nou la client?
     Nicolae Cinteza: Nuuu mai! S-a dus!
     Ziarist BURSA: S-au vazut cazuri...
     Nicolae Cinteza: Nu exista asa ceva. Daca am ajuns sa-l execut, este im-po-si-bil. Odata cu executarea, banca pierde orice drept asupra clientului, orice contract ar avea.
     Ziarist BURSA: S-au vazut cazuri. Am scris eu despre ele... in 2010, in care banca a executat si pentru ca valoarea era de 60% din valoarea creditului...
     Nicolae Cinteza: Daca creditul ar fi fost curent si nu ar fi avut restante, nu ar fi executat nimic. Va garantez si va spun lucrul asta de ce: pentru ca ar trebui sa faca provizioane. Serviciul datoriei era zero. Daca ala isi plateste ratele, indiferent de valoarea apartamentului, pai ce, sunt nebun sa ma duc sa-l execut?! E ilogic.
     Ziarist BURSA: Pornim de la principiul ca n-a platit nimic 90 de zile...
     Nicolae Cinteza: Daca n-a platit, nu l-a executat fiindca valoarea apartamentului a scazut. L-a executat fiindca nu si-a platit.
     Ziarist BURSA: Corect. Nu asta spun; dar, dupa ce l-a executat pentru ca nu si-a platit, a luat inapoi apartamentul, l-a vandut ca sa valorifice, sa-si recupereze o parte din pierderi, insa a ramas cu mai putin, cu o pierdere de 10.000...
     Nicolae Cinteza: Sa fie primit! Ce sa-i facem?! Ăla-i riscul bancii...
     Ziarist BURSA: Dar s-a indreptat tot impotriva clientului...
     Nicolae Cinteza: Nu se poate. E imposibil. E IMPOSIBIL. Nu cred ca... Daca imi aratati asa ceva, mananc hartia...
     Ziarist: Dar toate contractele fac asta...
     Nicolae Cinteza: Nu. Faceti o confuzie. Atunci cand scade pretul apartamentului - si astea au scazut - bancile solicita clientilor garantii suplimentare, dar inainte de executare, nu dupa executare. Daca vrea sa aduca, aduce; daca nu, la revedere. Banca n-are ce sa-i faca".
     Anul trecut, seful Directiei Supraveghere din BNR a mentionat ca Legea darii in plata incalca reglementarile europene si ca, daca va aplica o astfel de lege, tara noastra risca infringementul. Domnia sa a mai spus, printre altele, ca DNA ar trebui sa verifice conditiile in care a fost initiat acest proiect de lege.   


(123 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Seful supravegherii BNR, Nicolae Cinteza, propus pentru audieri in Senat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.32309079170227 seconds.