Marți, 09 Februarie 2016 - 05:19 AM Aleg.RO: Risipa alimentara ar putea fi interzisa prin lege. Lanturile de magazine cer deduceri fiscale in schimbul donarii alimentelor

Publicat de: ---

Gândul

In Franta s-a adoptat o lege prin care se interzice distrugerea alimentelor . Practic, magazinele trebuie fie sa doneze alimentele care sunt inca in garantie, fie sa le transforme in hrana pentru animale sau compost. Si asta pentru a reduce risipa de mancare la jumatate, pana in 2025. Si in Parlamentul Romaniei se dezbate o astfel de lege. Cum distrugerea alimentelor este scumpa, marile lanturi de magazine cer insa deduceri de TVA pentru alimentele donate. Daca la magazine s-ar rezolva problema, si risipa din gospodarii trebuie stopata. Iar cand vine vorba de cumparaturi, romanul este campion.

Frigiderul comunitar a fost o initiativa care ar fi trebuit sa-i convinga pe bucuresteni sa doneze alimentele neexpirate care le prisosesc. Iar cei care aveau nevoie s-ar fi putut servi nestingheriti din acest frigider al tuturor. Doar ca, la patru luni de la amplasarea sa in fata Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, sta mai mult gol.

Risipa alimentara este o mare problema peste tot in lume. La noi se arunca aproape 2 milioane de tone de mancare anual.

Deputatii dezbat in comisii un proiect care ar urma sa previna risipa de alimente. Practic, lanturile de magazine vor fi amendate daca nu doneaza alimentele aflate pe punctul de a expira sau deterioriate in timpul transportului. Comerciantii sunt dispusi sa se conformeze, dar nu gratis.

Pana in 2025, tarile din Uniunea Europeana trebuie sa reduca risipa de alimente la jumatate.


(147 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Risipa alimentara ar putea fi interzisa prin lege. Lanturile de magazine cer deduceri fiscale in schimbul donarii alimentelor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.43400287628174 seconds.