Luni, 08 Februarie 2016 - 05:20 AM Aleg.RO: Nicolaescu: Initiativa PNL vizeaza preventia bolilor. Informatiile aparute contravin spiritului legii

Publicat de: ---

romanialibera

Liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, unul dintre semnatarii proiectului de lege, a precizat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca autorii acestuia si-au propus introducerea unui sistem de prevenire a bolilor, iar legea contine doar principiile de functionare a acestui mecanism, urmand ca ulterior sa fie introduse si normele de aplicare . El a mai sustinut ca la baza proiectului au stat sondaje de opinie facute de PNL, impreuna cu organizatia de femei a partidului, din care a rezultat ca romanii vor sa existe un astfel de sistem de prevenire a bolilor.

Nicolaescu, fost ministru al Sanatatii, a spus ca se introduce pentru prima oara obligativitatea statului de a participa cu fonduri pentru un astfel de program de prevenire a bolilor, de care ar urma sa beneficieze atat cetatenii asigurati, cat si cei neasigurati. El a explicat ca nu era normal ca banii sa fie luati din fondurile celor care platesc asigurare, de aceea finantarea se va face de la bugetul de stat. Potrivit estimarilor facute de PNL, programul ar trebui finantat cu 650-700 milioane euro, adica 10% din totalul fondurilor alocate Sanatatii (Ministerul Sanatatii si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate).

"Preventia inseamna o viata mai buna, inseamna depistarea riscurilor la timp, inseamna cresterea calitatii vietii, inseamna bani mai putin pentru ca preventa costa mai putin decat tratarea bolilor", a declarat Niolcaescu.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.All site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrozfqlkunfuj', {myMaster: 'cUFVIc8hnWY12MT8qto9goLrcsx61X63Ya0wDgWCtY7.B7' });

Liberalul a mai spus ca informatiile aparute in presa contravin spiritului legii, referindu-se la faptul ca relatarile s-au axat pe ideea sanctionarii blonavilor care refuza sa participe la programul national de preventie.

Citeste si: PNL: Pacientii care refuza programele de preventie risca sa suporte costurile tratamentelor

Parlamentarii PNL au depus o initiativa care prevede introducerea unui program national de preventie in sanatate, finantat cu 600 milioane euro anual, romanii care refuza sa participe la acest program riscand sa suporte ulterior costurile tratamentelor, partial sau integral.

Potrivit propunerii legislative, semnata de 128 de parlamentari, majoritatea de la PNL, printre care si copresedintele Alina Gorghiu, autoritatile ar urma sa elaboreze un Program National de Preventie multianual, finantat cu nu mai putin de 10% din sumele alocate din sumele alocate sistemului national de sanatate. In acest scop ar urma sa fie infiintata Agentia Nationala de Preventie in Sanatate.

Proiectul stabileste ca toti cetatenii romani au dreptul de a beneficia de programele, masurile si actiunile de preventie, indiferent de calitatea lor de asigurat. Beneficiarii programelor care contribuie activ la mentinerea sanatatii lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, stimulente ce vor fi transferate intr-un cont personal de economii si pot fi utilizate, daca beneficiarii indeplinesc doua conditii: sa prezinte o stare buna de sanatate sau, dupa caz, sa demonstreze ca respecta intocmai recomandarile medicului si sa demonstreze practicarea activa a unui sport, prin participarea la competitii sportive.

Beneficiarii pot refuza participarea la programele, masurile si actiunile de preventie. In cazul in care refuza, in scris, in cunostinta de cauza, sa participe la programul de preventie, pacientii risca sa suporte ulterior costurile tratamentelor, partial sau integral, in expunerea de motive fiind dat exemplul unei femei careia i se depisteaza cancer mamar.

Citeste si: Cardul de sanatate ar putea fi obligatoriu si pentru urgente. Exceptie ar putea face doar asiguratii in stare foarte grava sau in coma

"Altfel spus pot sa refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce, dar, totodata, prin contractul-cadru se poate impune asiguratilor sa suporte partial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite. Astfel, asiguratii pot sa suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost in totalitate gratuite. De exemplu, o pacienta cu cancer mamar depistat in stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligata sa suporte o contributie la costurile curative in cuantum de 10% sau 20%, dar fara a depasi anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru sau un pacient cu hipertensiune arteriala care a refuzat sa se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat sa suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic si tratament, inclusiv concediile de boala determinate. Intentia noastra este aceea de a crea initial un mecanism de bonificatii care sa fie coroborat, in prima etapa, cu actiuni sustinute de informare a beneficiarilor despre masurile de preventie. Intr-o etapa ulterioara, probabil intr-un termen rezonabil de 5 ani, sa fie implementate si aplicate masurile penalizatoare", se arata in expunerea de motive.


(287 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Nicolaescu: Initiativa PNL vizeaza preventia bolilor. Informatiile aparute contravin spiritului legii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65419721603394 seconds.