Luni, 08 Februarie 2016 - 05:20 AM Aleg.RO: S-a dat startul transferurilor de la PSD la PNL. Primar: „Hai, lasati-ma cu doctrina! E pe naiba! La rural iese cu ciomagul si zice: Bai, ce cauti la mine, ca n-ai facut nimic?”

Publicat de: ---

Gndul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

In Valcea, fenomenul „tradarii” PSD-ului a facut mare valva, mai ales ca in judet se vorbeste deja despre sapte primari care au confirmat ca au sarit in barca PNL-ului . Inca sapte ar fi pe cale sa faca acelasi lucru, spune primarul din Dragoesti, Gheorghe Melente, chiar unul dintre cei care stie sigur ca in vara va candida sub sigla liberalilor. Edilul tine, insa, sa mentioneze ca nu e singurul care face aceasta mutare si ca, totusi, cazul sau nu este unul chiar iesit din comun, din moment ce nu este membru „de traditie” al PSD, pentru ca pana in toamna lui 2014 a facut parte tot din formatiunea de dreapta, pe care a parasit-o din cauza aliantei cu PDL. In privinta celorlalti, insa, Melente crede ca se intampla ceva „in interior”.

„Sa stiti ca deja la Valcea cred ca e un fenomen. Cu certitudine sunt deja sapte si, din ce aud si eu, cred ca se duc undeva pe la 14. Dar va spun, gandesc putin si in viitor. Sunt oameni, primari cu state vechi care pleaca dupa mandate intregi de primar PSD. Dupa 20-25 de ani de membru de partid, e ceva, se intampla ceva”, a declarat Gheorghe Melente pentru gandul.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroyapjknnpoo', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' });

Printre emblemele pesediste locale care s-a orientat catre liberali se numara primarul comunei Voicesti, de 20 de ani membru PSD, care a spus deja ca in vara lui 2016 va candida din partea PNL, pentru ca atat timp cat a fost primar s-a aflat in permanenta opozitie, chiar si atunci cand au fost „ai lui” la putere si ca interesele lui si cele ale cetatenilor sunt, in ultima vreme, in totala opozitie cu ceea ce promoveaza partidul.

„Normal ca, daca esti la putere, si eu stiu foarte bine, nu trebuie sa ne invartim in jurul cozii, pentru ca fiecare dintre noi, prin lupta politica, ne dorim ca partidele noastre sa vina la guvernare, ca asta este politica. Tinand cont de toate acestea, stim si noi ca altfel suntem priviti in momentul in care partidele noastre si ideologia partidului reprezinta interesele comunitatii noastre. Eu am fost in opozitie si cand au fost PDL-istii la putere, si cand au fost PNL-istii si tot asa. Si mai mult decat atat, si cand au fost ai mei la putere. Deci, automat, trebuie sa gandesti bine, sa stai stramb si sa judeci drept”, a declarat pentru gandul primarul din Voicesti, Florian Vatafu.

Principala problema a PSD-ului in Valcea ar fi lipsa de comunicare ce ar fi plecat de la organizatia judeteana care, in ultimul an, n-a mai fi fost in stare sa construiasca o echipa sudata, sa puna pe primul plan nevoile si „pasurile” cetatenilor si sa-i asculte, arata unii dintre primari. Primarul Vatafu explica modul in care a ajuns sa nu mai creada in valori pe care le-a promovat timp de doua decenii si spune ca oamenii au nevoie „sa vii in mijlocul lor”, nu doar sa treci prin sat din patru in patru ani si sa le ceri votul.

„Mie imi pare foarte rau, pentru ca este foarte greu, e nespus de greu, nu va inchiputi cum e sa pleci cand ai plecat de la 0. Sa pleci dupa 20 de ani, va spun ca de multe ori imi vine sa plang, dar asta e, nu am ce sa fac. Pentru ca ei nu stiu sa tina pasul. (...) E ca si cum ai sta cu o nevasta 20 de ani si dupa 20 de ani te desparti”, arata edilul din Voicesti.

Si primarul comunei Fartatesti, Nicolae Voicescu, cea mai mare din judetul Valcea, acuza aceeasi lipsa de interes, atat din partea organizatiei judetene, cat si de la „centru”. Desi arata ca, oficial, nu a facut inca niciun anunt definitiv in privinta candidaturii la locale, pentru ca este inca o perioada in care decizia trebuie lasata „la macerat”,  Voicescu spune ca se orientarea sa e spre liberali si ca, in mod categoric, nu va merge mai departe cu PSD.

„Din partea PSD-ului nu voi candida, asta e un raspuns foarte clar. De ce? Pentru ca am avut foarte multe dezamagiri, de asta. Adica din punctul de vedere al localitatii mele, care este una dintre cele mai mari comune din judetul Valcea, foarte multe proiecte au fost amanate, respinse, nefinantate si eu am considerat ca unde oamenii nu se tin de cuvant si nu sunt seriosi e bine ori sa devii neutru ori sa te retragi. Lupta asta de ani de zile pe care am facut-o, practic, pentru binele comunitatii mele si pentru binele judetului, mi-am dat seama ca in ultimii ani a fost cam in zadar”, a explicat primarul din Fartatesti.

Social-democratii au pierdut teren la capitolul „colaborare”, intrucat comunicarea dintre autoritatile locale, liderii partidului si Guvern a fost practic, inexistenta in 2015, spune Voicescu, mai ales ca unele dintre proiecte i-au fost initial respinse, amanate sau, pur si simplu, ignorate de cei din ministere.

„Am avut doua proiecte in derulare pentru care, in prima faza, n-am primit decat o hartie in care ziceau ca nu se finanteaza. Va dati seama in ce postura ingrata am fost in fata alegatorilor. Aparatul tehnic de acolo de la Ministerul Dezvoltarii nu stiu ce urmarea. Faptul ca m-au exclus, practic, in prima faza cu doua lucrari incepute, nu stiu ce a fost. Pana la urma, am dus o munca tehnica intensa si de audiente, ca la sfarsitul anului 2015 sa se aloce fondurile care erau legale si necesare acestei investitii. Faptul ca lipsa de comunicare intre localitati si Bucuresti, practic, s-a rupt, asta a fost in detrimentul PSD-ului, va spun”, isi explica Voicescu nemultumirile, mai ales ca, spune el, foarte multi primari din judet sunt deranjati de aceasta atitudine.

Supararea s-a resimtit si la Primaria Dragoesti, asa ca edilul Gheorghe Melente s-a hotarat si el: lasa PSD-ul pentru PNL. Dupa ce a vorbit despre trecerea primarilor din Valcea la PNL ca despre un adevarat „fenomen”, Melente, a explicat ca situatia lui este foarte simpla pentru ca ceea ce face este doar „sa se intoarca la matca”. Asa sintetizeaza primarul doi ani in care, mai intai, a iesit castigator de pe listele liberalilor, a trecut prin PSD, pentru ca acum sa revina la doctrina de dreapta.

„Eu am iesit primar de pe listele PNL. Dupa celebra ordonanta 55 mi-am dat acceptul pentru a fi din partea PSD-ului, dar asta nu inseamna ca m-am inscris la PSD. Mi-am dat acordul ca, in baza USL-ului, eu sa reprezint PSD-ul. Si acum, dupa ultimele discutii si dupa ce s-a dat neconstitutionala OUG 55, eu am purtat discutii si am revenit la matca”, a aratat Melente.

Edilul spune ca nu a fost „ispitit” de liberali prin alocari de sume, la fel cum nici in trecut nu a mers cu PSD-ul ca sa primeasca mai multe fonduri si ca decizia a venit si pe fondul evenimentelor care s-au intamplat in formatiunea social-democrata in ultimul timp, atat la nivel judetean, cat si national.

„De la Bucuresti, eu zic ca a fost mai buna colaborarea decat cu liderii de la judet. Cel putin in privinta mea, ca de un an de zile si de cand sunt in barca PSD-ului n-a prea fost colaborare cu liderii de la judet, deci comunicarea, colaborarea a fost redusa, daca nu inexistenta”, spune Gheorghe Melente.

Exista, insa, si primari care raman fideli PSD-ului, iar Ion Vasile, edilul din Pesceana a tinut sa accentueze acest lucru, spunand ca multe dintre informatii sunt doar speculatii. Acesta recunoaste, totusi, ca au existat niste negocieri, ca liberalii au venit cu propuneri, dar ca el ramane social-democrat, mai ales ca are o comuna pesedista si nu-i poate dezamagi pe locuitori, in felul acesta beneficiind si de mai multa sustinere.

„Raman membru al PSD, sunt si presedintele partidului, ales anul trecut. Si mai ales ca la noi comuna peste 60% e PSD-ista si nu pot sa-i tradez”, a declarat Ion Vasile.

„Ponta a fost unul dintre cei mai buni premieri ai Romaniei”

Alegerea lui Liviu Dragnea ca presedinte al PSD cu o majoritate covarsitoare in toamna anului trecut nu i-a nemultumit pe primarii comunelor din Valcea, dar pentru unii dintre ei Victor Ponta ramane imaginea liderului adevarat si „unul dintre cei mai buni premieri pe care i-a avut Romania”.

Primarul din Fartatesti recunoaste ca posibilitatea ca in viitor sa treaca la PNL este una care poate sa devina realitate si ca aceasta modificare radicala are, intr-o oarecare masura, legatura si cu schimbarea sefului de la Bucuresti.

„Are legatura si cu faptul ca Ponta nu mai este liderul partidului. In dansul am avut incredere, da, asa e. Evident ca aveam mai multa incredere, mai multa sustinere in domnul Ponta. L-am considerat un lider serios, iar conjunctura politica a fost asa cum a fost, iar actul de barbatie de care a dat dovada, eu zic ca l-a facut mult mai bun ca om”, explica Nicolae Voicescu.

Acesta spune ca nu are nimic sa-i reproseze lui Liviu Dragnea, dar ca, intr-adevar, comunicarea intre Bucuresti si localitati a lipsit in ultimele luni. Delegatiile au mers in Capitala cu dosare concrete si cu proiecte in derulare, dar „dansii s-au dovedit imuni la solicitarile legale” ale edililor: „isi vad numai de interesul dumnealor acolo si m-au dezamagit complet”, declara primarul din Fartatesti. Acesta mai spune si ca, in ultima vreme, conducerea PSD a derapat, in sensul ca a inceput „sa incurajeze nemunca”, o idee foarte daunatoare societatii la ora actuala.

„Lucrurile trebuie luate mai concret. Adica sa gasim posibilitatea de a-i determina pe cetateni sa puna mana sa munceasca, pentru ca, pana la urma, ca sa te dezvolti, ca si acasa, daca nu muncesti nu ai dezvoltare si nu ai satisfactii. Deci o luasera bine cu USL-ul, dupa aia, ma rog, s-a stricat problema”, detaliaza primarul celei mai mari comune din Valcea.

Acelasi lucru declara si Gheorghe Staiu, edilul din Susani, care inca regreta ca Victor Ponta n-a castigat alegerile prezidentiale, mai ales ca primarul l-a si votat cu toata convingerea.

„Sa stiti ca da, plecarea domnului Ponta a fost o chestie care m-a facut sa iau decizia asta. Am avut incredere in domnul Ponta, bineinteles, l-am si sustinut si in alegerile prezidentiale, nu mi-e rusine sa recunosc, si imi pare rau ca nu a castigat, sincer va spun”, completeaza Staiu.

Ca membru PSD cu experienta de aproape 20 de ani, primarul Vatafu din Voicesti crede si el cu tarie ca Ponta a fost unul dintre „oamenii bazati” care pentru el ramane un model.

„Din punctul meu de vedere, Ponta a fost unul dintre cei mai buni premieri ai Romaniei si unul dintre conducatorii care au fost oameni bazati, care au demonstrat. Nu neaparat pot sa spun ca domnul Dragnea nu este un lider, este un lider, e vechi in partid, bineinteles. Dar, din punctul meu de vedere, domnul presedinte Ponta pentru mine ramane un model”, declara Florian Vatafu.

Exista, totusi, si primari care cred ca Liviu Dragnea e mai popular, mai inclinat spre oameni, pentru ca s-au intalnit cu el prin Valcea in mai multe randuri. Pe Ponta, insa, nu l-au vazut decat in Capitala, mai rar, si in contexte mai rigide.

„Cu domnul Dragnea ne-am intalnit de mai multe ori pe la judet pe-aici, pe domnul Ponta nu l-am vazut decat la Bucuresti. Acuma nu ca am ceva cu domnul Ponta”, spune primarul din comuna Pesceana, Ion Vasile.

„Hai, lasati-ma cu doctrina!  E pe naiba! La rural iese si cu ciomagul si te intreaba ce cauti la el la poarta”

Despre doctrina, numai de bine, doar ca cei mai multi dintre primari promoveaza o ideologie care nu se gaseste in niciun manual de stiinte politice: doctrina cetateanului. Cu toate ca recunosc si ei ca traversarea atat de rapida a spectrului politic de la stanga la dreapta este o mare schimbare, mai toti tin sa sublinieze ca la sate locuitorii voteaza mai mult „omul” si mai putin formatiunea politica de care apartine el.

Oricum ar fi, trecerea la PNL este justificata de primari mai ales prin faptul ca organizatia judeteana si politicile pe care le promoveaza nu sunt in armonie cu interesele comunitatilor. Unii considera ca echipele PNL sunt unele tinere, cu viziune, ca liderii au dat dovada de mare seriozitate in alianta USL, iar altii recunosc ca, pur si simplu, au niste „simpatii locale”.

„La nivel de judet vad in ei o echipa sudata, tanara, care cumva se aseamana intereselor comunitatii locale pe care o conduc eu. Sunt oameni care au venit in teritoriu, eu iii cunosc de mult timp. Vreau sa va spun ca eu fac politica, dar prietenia e prietenie sau cunostintele sunt cunostinte. In schimb, cand plecam sa facem politica, ne desparte totul, faptul ca suntem cunostinte sau altceva, nu are treaba una cu cealalta. Pe foarte multi dintre ei ii cunosc de foarte mult timp, ei de 12 ani de zile, dintotdeauna, si-au dorit sa ma duc catre ei, dar le-am spus intotdeauna ca nu m-au convins, ca eu gandesc altfel, chiar daca imi sunt prieteni ca si oameni”, a declarat Florian Vataful, primarul din Voicesti.

Astfel, in urma unor pendulari intre dreapta si stanga, Gheorghe Melente s-a hotarat: e mai degraba „dreptaci”, asa ca trece inapoi la PNL, de unde tocmai plecase in urma cu circa doi ani. De fapt, acesta spune „sa-l mai lasam in pace cu doctrina asta, pentru ca la locale nu e importanta deloc”. Primarii trebuie sa fie mai putin politicieni si mai mult administratori, ba in plus, ar trebui ca dupa alegeri ei sa ramana independenti si sa fie lasati doar sa-si faca treaba, sustine Melente.

„Hai, lasati-ma cu doctrina! E pe naiba! Va spun, cu toata doctrina, daca nu realizezi ceva la comuna, „pa, tata!”. Te trimite acasa cetateanul, ca cetateanul vede el, in jurul lui, ce ai facut. (...) Ca daca ii povestesc eu la cineva de doctrina, eu ma duc sa-i spun de doctrina si el ma ia ca are noroiul pana la genunchi, ce fac? Ii spun doctrina, nu? Sincer acum. La rural iese si cu ciomagul si zice: ‘Bai, ce cauti la mine, ca tu n-ai facut nimic?’”, explica primarul din Dragoiesti.

De aceeasi parere este si primarul din Pesceana care, desi ocupa cel mai important scaun din comuna, spune ca el nu face politica, pentru ca inainte a lucrat la CFR si da de inteles ca nu se prea pricepe, doar ca, de voie, de nevoie, trebuie s-o faca si pe asta.

„Nu fac politica. Eu am venit pe administratie mai mult, nu prea ma pricep la politica asa, dar, vrand, nevrand, trebuie sa facem. Vedeti dumneavoastra, eu am lucrat la CFR pana inainte de primarie si am fost si multi ani lider de sindicat si, va dati seama, eu sunt cu cetatenii. Am trait de la 19 ani printre oameni, adica prin functia pe care o aveam la CFR, si de asta”, incheie primarul pledoaria despre interesul cetatenilor.

Tot despre nevoile locuitorilor vorbeste si Florian Vatafu, primarul din Voicesti, care spune ca, dupa 20 de ani in care a crezut ca face social-democratie, ca reprezinta clasa de mijloc, si-a dat seama ca, de fapt, nu s-a schimbat nimic, asa ca, probabil ar fi nevoie sa treaca la liberalism.

„Vedeti dumneavoastra, fiecare ne dorim sa fim liberali, dorim masuri liberale. Noi inca, dupa o perioada de 25 de ani de la Revolutie nu am ajuns in acel punct, cu toate ca ar fi trebuit. Uitati-va, isi mai pastreaza cineva ideologia partidului? Sa fim cinstiti. Vreti sa va dau un exemplu? Domnul Oprea, care a fost PSD-ist si in cabinetul trecut, se facu UNPR-ist. Sau chiar domnul Basescu, care a fost primul care a aderat cu PD-ul la internationala socialista si peste noapte se facu de dreapta”, incheie primarul Vatafu.

 

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrolaitgqdlpt', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' }); Citeste si Fost rector al Academiei Navale, candidat PNL la Primaria Constanta Citeste si Unde va ajunge dosarul deputatului PNL care a accidentat mortal un barbat pe trecerea de pietoni Citeste si Un deputat PNL, fost sef de aeroport, trimis in judecata pentru abuz in serviciu


(264 afiri)

 

Link-uri înrudite

· Alte tiri din sursa
Gndul

· Alte tiri de la ---


Azi: Cea mai citit tire din sursa Gndul:

S-a dat startul transferurilor de la PSD la PNL. Primar: „Hai, lasati-ma cu doctrina! E pe naiba! La rural iese cu ciomagul si zice: Bai, ce cauti la mine, ca n-ai facut nimic?” | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparin autorilor. Nu suntem responsabili pentru coninutul acestora.
Page created in 0.61265802383423 seconds.