Vineri, 05 Februarie 2016 - 05:34 AM Aleg.RO: Administratorul, obligat sa-ti arate cum iti calculeaza intretinerea

Publicat de: ---

Gândul

Locuiesti la bloc? Probabil ca esti curios sa stii cum ti se calculeaza sumele de bani pe care trebuie sa le platesti lunar la intretinere pentru apa, gaze, caldura, salariul administratorului, al femeii de serviciu, al presedintelui etc . Iata ca, de acum incolo, asociatiile de proprietari vor fi obligate sa afiseze la avizier si aceste informatii.

Camera Deputatilor a aprobat zilele trecute un proiect de act normativ care modifica Legea nr. 230/2007 – legea privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Astfel, la articolul 48 s-a introdus un paragraf nou, care obliga administratorii sa afiseze, lunar, modalitatea de calcul in urma caruia au rezultat sumele de bani pe care trebuie sa le achitam la intretinere. Practic, fiecare proprietar va afla din ce este compusa suma totala de plata, dar si cum s-a efectuat calculul acesteia. Cu alte cuvinte, de acum incolo, vom sti exact pe ce dam banii.

Ce cheltuieli se regasesc in factura 

„Suma totala de plata la intretinere include costurile aferente consumului de apa rece, apa calda, gaze, agent termic, cheltuielile comune precum cele cu liftul, ridicarea deseurilor menajere, lumina si caldura in bloc, dar si salariile angajatilor administratiei precum presedinte, femeie de serviciu, cenzor, administrator etc. De asemenea, in intretinere, in unele cazuri, intra si fondul de reparatii. Pana acum, locatarii nu stiau exact cum se calculeaza aceste costuri. Plateau lunar o suma si aia era. Insa, daca erau nelamuriti, puteau sa solicite administratiei informatii suplimentare, iar raspunsul detaliat venea in 7 zile”, a declarat pentru Click! Dan Rujan, reprezentant al „Ligii Habitat” in sectorul 3. „Nu prea inteleg utilitatea acestui act normativ, din moment ce omul putea intra si inainte in posesia acestor informatii daca facea o cerere in acest sens. Acum, administratorii vor pierde mai mult timp, intocmind aceste documente pentru fiecare apartament in parte, si vor consuma si mai multa hartie”, a mai spus Dan Rujan. 

Vom sti pe ce dam banii 

Pe de alta parte, avantajele pentru proprietari ale acestei legi modificate sunt numeroase. Vasile Stefanescu, un cititor al ziarului Click!, ne-a povestit ca administratorul blocului in care locuieste a „umflat” sumele la intretinere pe luna decembrie a anului trecut. 

„Cand i-am cerut sa-mi arate modalitatea de calcul a spus ca nu e treaba mea sa stiu asta si oricum nu as intelege mare lucru. Am vorbit si cu presedintele de bloc, dar fara nici un rezultat. Am depus o solicitare in acest sens, dar fara raspuns”, ne-a spus cititorul. Iar acesta e doar un exemplu, pentru ca astfel de situatii sunt extrem de multe. Asadar, odata cu aplicarea acestui nou act normativ, proprietarii vor afla detaliat pe ce dau banii. 

Ai dreptul sa cunosti situatia financiara a asociatiei 

Anul trecut, in noiembrie, legea privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari a fost modificata prin introducerea a doua obligatii noi. Prima obligatie a administratorului de bloc se refera la informarea proprietarilor cu privire la situatia financiara a asociatiei. Astfel, trimestrial, administratorul trebuie sa afiseze, in scris, la vedere, sau sa trimita proprietarilor pe e-mail informatii despre veniturile existente, incasarile efectuate si platile aferente asociatiei. De exemplu, sa presupunem ca o asociatie de proprietari incheie, contrat cost, un contrat cu o firma care afiseaza pe fatada blocului o reclama. Banii obtinuti se incadreaza la venituri, iar aceste venituri trebuie cunoscute de toata lumea. Nu sunt un secret.  

Poti cere adeverinte cu cheltuielile la intretinere

O alta obligatie pe care o au asociatiile de proprietari incepand cu noiembrie anul trecut este aceea de a elibera, la cererea proprietarilor, o adeverinta cu situatia cheltuielilor privind intretinerea. Mai exact, locatarul afla care este situatia sa si care sunt cheltuielile defalcate pe datoria de baza pe luna respectiva si penalitatile. De asemenea, el are dreptul sa afle cum ii sunt calculate acele penalitati. 

ado.slave('adoceanroydrlorjpzw', {myMaster: 'ItChQidBzBAQUPI8j_eTRjlSz17QUY_e8s6Upuf1uq..F7' }); ado.slave('adoceanroveisbpdufr', {myMaster: 'N.vhlM1hrM5Xa6FJwKjGDyaufvmF227_GkqBF_v0fwD.F7' }); ado.slave('adoceanrosfpifmnizq', {myMaster: 'mZqq8OFGA9VS2GguGXZA35ROPtMi_Lt7gi.Ln6nu5Hz.77' }); ado.slave('adoceanropggpijhnul', {myMaster: 'r4iWXRlIkmMSdrZg8GC7Qksd0MTzycMA4DHTNoTSaE3.N7' }); ado.slave('adoceanromhnfmwqrtg', {myMaster: 'aXlAn3D.h6liF5dj6W7E7hq8U5ObSnI18AS2VxnNCdz.77' });


(204 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Administratorul, obligat sa-ti arate cum iti calculeaza intretinerea | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29552888870239 seconds.