Vineri, 05 Februarie 2016 - 05:34 AM Aleg.RO: Dezastru la Transporturi: 3 miliarde de lei, necheltuiti in bugetul 2015, in timp ce autostrazile se prabusesc

Publicat de: ---

curierulnational

Bugetul consolidat a incheiat anul 2015 cu un deficit de 1,47% din PIB (10 mld . lei). Pana a se ajunge aici insa, statul a cheltuit in ultima luna din an 2,2% din PIB (15 mld. lei) peste veniturile din decembrie, trecand, astfel, de la un excedent de 0,7% din PIB (5,2 mld. lei) la un deficit de 10 miliarde de lei. Excedentul la 11 luni a fost obtinut, in buna masura, prin neexecutarea cheltuielilor de investitii. La 11 luni, cheltuielile totale de investitii erau de doar 26 miliarde de lei, fata de un program anual de 45 mld. lei. Pe ultima luna s-a mai recuperat ceva, dar important este pe ce s-au cheltuit banii, scrie ZF.

Potrivit lui Dragos Paslaru, Ministerul Transporturilor, care gestioneza fondurile pentru infrastructura, nu a cheltuit anul trecut 3 miliarde de lei din fondurile alocate. Acest lucru inseamna un sfert din bugetul alocat initial.

“Nu exista (in administratie – n.red.) niciun fel de gandire privind secventialitatea proiectelor”, a explicat Paslaru.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.All site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrozfqlkunfuj', {myMaster: 'cUFVIc8hnWY12MT8qto9goLrcsx61X63Ya0wDgWCtY7.B7' });

“Ne-am concentrat foarte mult pe unde sa treaca autostrada sau calea ferata si nu ne-am gandit la secventinalitate - cine, cand cum, care sunt pasii. Gandim pe zece ani un proiect dar nu-l gandim pe stadii de executie, de constructie, de finantare”, a adaugat acesta.

“Problema nu este de finantare. BEI ne da 6 mld. euro pentru infrastructura cu dobanda aproape de zero. (...) Mergem asa din ignoranta si pentru ca nu exista nicio presiune de jos in sus care sa determine mai multa coerenta. Romania este o tara usor de cumparat cu paine si circ", a aratat Paslaru.

Paslaru mai spune ca 30% din bugetul total al statului “sunt bani dati aiurea”.

“In Botosani, hartia igenica (cumparata de institutii – n.red.) este de 30 de ori mai scumpa decat in Bucuresti. Aceasta este risipa banului public”, a conchis acesta.

Citeste si: Ciolos: Decizia de a mari bugetul pentru Reasigurarea Europeana arata angajamentul SUA pentru securitatea europeana

Ministerul Transporturilor vrea monitorizarea stricta a utilajelor si specialistilor constructorilor

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, ia in calcul infiintarea unei entitati de monitorizare a utilajelor si a specialistilor astfel incat sa fie eliminata "tendinta constructorilor de a pacali" statul ca dispun de numarul de specialisti si de utilajele necesare finalizarii lucrarilor licitate.

El a afirmat ca intentioneaza sa legifereze infiintarea acestei agentii in luna martie a acestui an si a precizat ca sunt constructori care se prezinta la licitatii cu utilaje angrenate in alte santiere.

"Sa infiintam o entitate care sa aiba o evidenta stricta a utilajelor, chiar cu serie si numar sau alt mod de identificare, la fel si in cazul specialistilor, in asa fel incat acestia o data ce au fost ofertati, sa avem o garantie ca au si fost folositi", a declarat Dan Costescu, in timpul unei dezbateri despre masterplan, organizata de Camera Deputatilor.

Ministrul a explicat ca, odata ce unul din constructorii aflati in baza de date a castigat o licitatie, vor fi blocate utilajele, vor fi blocati specialistii, pentru a nu mai fi folositi la ofertarea sau la alte contracte de alte firme.

"In acest mod vom avea o monitorizare. Vom elimina aceasta tendinta a constructorilor de a pacali si vom avea evidenta exacta a specialistilor", a mai spus declarat ministrul Transporturilor.

"Nu este nimic rau sa avem o agentie care sa vada cate excavatoare sunt in tara si cate sunt angajate in lucrari, pentru ca atunci cand vine cineva si le promite pe aceleasi, sa spunem <<nu ai ce cauta, pentru ca acestea lucreaza deja., gaseste altele si le primim>> (...)Fenomenul este de cand lumea, a fost inventat de zugravi, care vin si iau trei lucrari si se duc cate doua zile la fiecare client", a mai explicat ministrul Transporturilor.

Citeste si: Liderii PSD si UNPR au semnat protocolul de colaborare

 


(168 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Dezastru la Transporturi: 3 miliarde de lei, necheltuiti in bugetul 2015, in timp ce autostrazile se prabusesc | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28273987770081 seconds.