Vineri, 05 Februarie 2016 - 05:34 AM Aleg.RO: Legea anti fumat va avea si un ghid de bune practici

Publicat de: ---

romanialibera

"Urmeaza sa stabilim o intalnire cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai Ministerului de Interne, ca sa agream impreuna un regulament de implementare in cazul situatiilor care mai trebuie lamurite . Au mai venit intrebari din diverse situatii particulare si atunci trebuie sa explicam cum se intelege legea. Nu trebuie sa particularizam fiecare situatie care apare, scrie clar in lege ca fumatul este interzis in spatiul public, personal nu cred ca sunt chestii de interpretat. Dar poate ca merita aceasta discutie. pentru a avea o cat mai corecta intelegere a sensului textului de lege. Eu imi doresc ca legea aceasta sa fie cat mai bine inteleasa si cat mai bine acceptata”, a explicat pentru MEDIAFAX deputatul PSD.

In ceea ce priveste delimitarea spatiilor publice inchise, ea a explicat ca practic singurul loc unde se va putea fuma este pe terasa restaurantelor, in aer liber.

Cat despre patronii care se abat de la regula, sanctiunile ar trebui aplicate gradual, crede Aurelia Cristea.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.All site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrozfqlkunfuj', {myMaster: 'cUFVIc8hnWY12MT8qto9goLrcsx61X63Ya0wDgWCtY7.B7' });

"Dorinta nu este sa inchidem imediat orice local care incalca legea, dorinta este ca sanctiunile sa fie aplicate gradual. Inainte de a da sanctiuni, se pot da avertizari, asa scrie in legea contraventiilor, pana cand lucrurile intra intr-o stare de normalitate", a spus Cristea.

Nu in ultimul rand, pentru elaborarea ghidului, Cristea spune ca va mai avea loc o a doua intalnire si cu proprietarii de restaurante, baruri, cafenele si cu reprezentantii asociatiilor hoteliere.

Legea va intra in vigoare pe 16 martie.

Conform legii, fumatul este interzis in "orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

De asemenea, legea anti fumat interzice fumatul in spatiile de la locul de munca si in orice loc de joaca pentru copii, fie ca este spatiu inchis sau in aer liber.

Interdictia se aplica si in mijloacele de transport in comun, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.

Fac exceptie celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta.

Totodata, fumatul este permis in camere special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale, cu respectarea urmatoarelor conditii: sa nu fie spatiu de trecere sau de acces in spatii publice inchise, sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativa, sa fie dotate cu scrumiere si extinctoare si amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor si sa fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: "Camera pentru fumat", "Loc pentru fumat".

Legea interzice si comercializarea produselor din tutun in unitatile sanitare si cele de invatamant, de stat si private, precum si vanzarea la bucata a tigaretelor, tigarilor de foi si cigarillos.

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere.

Savarsirea unei noi contraventii la prevazuta de legea antifumat se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 lei si cu sanctiunea complementara de inchidere a unitatii.

Legea antifumat a fost initiata de deputata PSD Aurelia Cristea, care a fost sprijinita de mai multe ONG-uri in promovarea acestui proiect.

Cristea a spus ca nu a facut altceva decat sa preia legea antifumat de la deputatul PSD Manuela Mitrea si sa amendeze legea, in urma un demers de dezbatere publica inspirat din bunele practici ale statelor europene.

In prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul in spatiile publice inchise, in mijloacele de transport in comun si la locul de munca.


(214 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Legea anti fumat va avea si un ghid de bune practici | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30273699760437 seconds.