Vineri, 05 Februarie 2016 - 05:34 AM Aleg.RO: Reactia furioasa a lui Nicolae Iorga dupa ce Ion Antonescu a inabusit in sange rascoala taraneasca de la Galati: „S-au dezonorat. Nu mai calc pe acolo“

Publicat de: ---

adevarul

Rascoala taraneasca de la 1907 a fost un moment de cotitura in cariera politica a marelui istoric roman Nicolae Iorga, care in respectiva perioada tocmai incerca sa se impuna an viata publica in calitate de politician . Ales deputat independent, Iorga trecuse de putina vreme la Partidul Conservator, in timpul carei guvernari s-au declansat de fapt protestele taranesti.

In cursul lunii februarie a anului 1907, cand  miscarile taranesti au luat amploare, prim-ministru era (de peste trei ani) George Grigore Cantacuzino, care administra si portofoliul Internelor. In urma agravarii situatiei, guvernul conservator avea sa pice, iar in locul lui se instala, in 12 martie 1907, un guvern liberal condus de Dimitrie A. Sturdza, avandu-l ca ministru de Interne pe Ion I.C. Bratianu.

Chiar daca reprimarea sangeroasa a rascoalei (trecand peste intoxicarea comunista: „taranistii au ucis 11.000 de tarani”; probabil ca se miza pe contrastul taranisti/tarani) a fost pusa ulterior pe seama liberalilor, trebuie spus ca si conservatorii au avut momentele lor de cruzime, caci unele dintre actiunile in forta ale armatei au avut loc inainte de instalarea guvernului Sturdza.

Un exemplu este situatia de la Galati, unde plutonul condus de tanarul sublocotenent de rosiori Ion Antonescu (nimeni altul decat viitorul maresal si premier al Romaniei), deschidea focul asupra rasculatilor, ucigand 12 oameni,  pe 11 martie 1907, deci sub guvernul conservator.

Nicolae Iorga: „Galatii s-au dezonorat prin fapta de ucigasi de ieri”

Evident, proaspatul conservator Nicolae Iorga (ca de altfel intreaga tara) avea sa afle despre acest episod de-abia in 13 martie (din presa), cand deja la putere se instalasera „inamicii” liberali.

Ca urmarea, incidentul a fost folosit de istoric pentru a lansa mai multe atacuri la adresa cruzimii liberalilor, care nu s-au lasat mai prejus si l-au suspus unor tiruri verbale virulente in presa vremii.

Aceasta revolta sangeroasa l-a facut pe istoric sa scrie pamfletul „Dumnezeu sa-i ierte”, publicat in „Neamul Romanesc” (publicatie fondata si patronata de Iorga), a care guvernarea era tacata fatis: „Dumnezeu sa-i ierte pe taranii romani impuscati in orasul romanesc Botosani. Dumnezeu sa-i ierte pe ostasii cari, de frica poruncii, au impuscat pe fratii lor”.

Textul, impreuna cu programul de conferinte despre agricultura si programul pentru ajutorarea victimelor l-a facut din nou adversar al Partidului National Liberal, al carui lideri il numeau pe Iorga instigator la razmerita.

Insa incidentul de la Galati nu a starnit adversitate doar intre Iorga si liberali, ci a declansat o profunda antipatie a istoricului si fata de orasul de la Dunare.

Pana la evenimentele din 1907, Iorga obisnuia sa vina destul de des la Galati, unde era invitat la diverse conferinte nationale si internationale pe teme istorice si economice, tinute cel mai adesea sub patronajul Comisiei Dunarii, prestigioasa institutie europeana cu sediul la Sulina, dar „nascuta” in orasul moldovenesc.

Reprimarea sangeroasa a rascoalei l-a facut pe Nicolae Iorga sa aiba o iesire virulenta impotriva Galatiului, asa ca a contramandat conferinta programata in martie 1907, anuntand ca nu va mai calca niciodata prin respectivul oras.

„N. Iorga, invitat (…) sa tina o conferinta la Galati, refuza, raspunzand: Galatii s-au dezonorat prin fapta de ucigasi de ieri. Pana nu voi afla ca vinovatii au intrat in temnita, nu voi calca acolo. Restituiesc banii de drum“, consemneaza  ziarul „Desrobirea” in editia din 15 martie 1907.

Cu doar o zi inainte aceeasi publicatie relatase incidentele din urbea de la malul Dunarii. „In apropiere de Prefectura, pe Strada Domneasca, politia a incercat sa-i imprastie pe manifestanti facandu-i si mai agresivi. Procurorul Danielopulo, insotit de 12 rosiori comandati de sublocotenentul Ion Antonescu, dupa ce i-a somat pe demonstranti sa se retraga, a ordonat sa se traga”, scrie ziarul mentionat in editia din 14 martie 1907.

„Au fost ucise 14 persoane (N.R: pana la urma a fost doar 12 victime; exagerarea nu-i ceva nou in presa). Imediat dupa incetarea focului, o multime de oameni, printre care erau si elevi de liceu, s-au adunat la locul reprimarii. Cativa profesori de la Liceul „Vasile Alecsandri“ au aderat la campania din tara in sprijinul rasculatilor”, continua relatarea.

Iorga considera taranul roman ca fiind cel mai primitiv din Europa

In aparenta paradoxal (date fiind discursurile pro-taranime), in scrierile sale Nicolae Iorga il descria pe taranul roman ca fiind cel mai primitiv din intreaga Europa. Insa, in acceptiunea istoricului, vina pentru primitivism nu apartinea truditorilor pamantului, ci clasei politice, care facea totul pentru indobitocirea talpii tarii.

Cat priveste supararea pe Galati a marelui istoric, nu exista dovezi cat a tinut, mai ales ca, in afara de episodul martie 1907, Iorga a pomenit foarte rar orasul moldav in lucrarile sale.

Va mai recomandam si:

Masacrul de la Galati: cum a condus Ion Antonescu trupele care au deschis focul asupra a 200 de tarani rasculati in 1907

Istoria unui razboi sters de comunisti din cartile de istorie. Cum au luptat romanii cu bolsevicii la Galati, intr-o inclestare de trei zile, soldata cu mii de morti

Tenebrele istoriei: Stefan cel Mare, jefuitorul si inrobitorul. Ce secrete urate ascund istoricii despre marele domnitor

 

 

 

 


(1122 afiri)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte tiri din sursa
Adevrul

· Alte tiri de la ---


Azi: Cea mai citit tire din sursa Adevrul:

Reactia furioasa a lui Nicolae Iorga dupa ce Ion Antonescu a inabusit in sange rascoala taraneasca de la Galati: „S-au dezonorat. Nu mai calc pe acolo“ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparin autorilor. Nu suntem responsabili pentru coninutul acestora.
Page created in 0.61104297637939 seconds.