Miercuri, 03 Februarie 2016 - 05:26 AM Aleg.RO: SCHIMBARI la CCR. Trei judecatori isi incheie mandatul: "Noile numiri, din zone cu INTERESE diferite"

Publicat de: ---

AMOS News

Curtea Constitutionala isi schimba componenta in 2016, odata cu incetarea mandatelor a trei judecatori . Astfel, trei membri vor pleca, printre acestia si actualul sef al CCR, urmand sa fie inlocuiti de alti trei, unul propus de presedinte, unul de senatori si altul de deputati. Partidele mari, PNL si PSD, vor incerca sa-si impuna fiecare candidatii proprii pentru a avea o influenta mai mare in cadrul institutiei. Analistul politic Radu Alexandru a declarat pentru RomaniaTV.net ca noile numiri reprezinta "zone cu interese diferite", iar formatiunile parlamentare vor fi interesate de "sporirea influentei" in CCR. Pe de alta parte, analistul politic considera ca, intr-un an electoral, Curtea nu poate scapa de "presiunile politice".

Cei 9 judecatori ai Curtii Constitutionale

Potrivit Constitutiei, la CCR sunt desemnati noua judecatori pentru mandate de noua ani: trei sunt numiti de presedinte, trei de Camera Deputatilor si alti trei de Senat. 

In 2016 expira mandatul actualului presedinte al CCR, Augustin Zegrean, numit judecator la Curte de fostul presedinte Traian Basescu in 2007, al lui Valentin-ZoltĂĄn PuskĂĄs, numit de Senat la propunerea UDMR (2007), si al lui Tudorel Toader, numit de Camera Deputatilor la propunerea PNL (2007).

In momentul de fata, in functie de cei care au facut numirile sau nominalizarile, Curtea arata astfel: un prim grup este reprezentat de judecatorii care au fost numiti de catre fostul sef de stat Traian Basescu: presedintele Augustin Zegrean (mandatul sau expira in 2016), Petre Lazaroiu (judecator pana in 2019) si Daniel Morar (numit in 2013 pentru un mandat de 9 ani).  Intr-un al doilea grup se regasesc judecatorii propusi de PNL, desemnati prin intermediul Parlamentului: PDL l-a nominalizat pe Stefan Minea in 2010, iar PNL pe Tudorel Toader in 2006 (al carui mandat expira in 2016) si pe Mona Pivniceru in 2013. In cel de-al treilea grup, PSD este reprezentat de Simona Maya Teodoroiu, desemnata in locul lui Toni Grebla in 2015, si Valer Dorneanu, numit in 2013. O pozitie mai aparte o are judecatorul Puskas Valentin-Zoltan, numit la propunerea UDMR in 2007, care a dat insa un plus de imprevizibilitate deciziilor CCR.

Raporturile de forta din CCR

Pentru cele trei locuri care vor ramane libere, presedintele Klaus Iohannis va face o numire, iar Parlamentul celelalte doua numiri. 

In momentul de fata, PNL mizeaza pe trei judecatori, iar PSD pe doi membri ai Curtii. Analistul politic Radu Alexandru considera ca PSD va fi "interesat de sporirea influentei", astfel ca la numirile din plenul celor doua Camere ale Parlamentului se pot anticipa negocieri dure.

Pe de alta parte, analistul politic a declarat pentru RomaniaTV.net ca, intr-un an electoral, cum este 2016, Curtea Constitutionala nu poate scapa de presiunile politice.

”In general se porneste de la ideea ca exista raporturi de forte sau ca numirile de la CCR conduc la redesenarea, reconfigurarea, raporturilor de forte. O astfel de perspectiva excede formula functionala a CCR pentru ca ne asteptam si acesta e principiul de functionare a CCR ca ingerinta politicului in numirile de judecatori sa se opreasca la procedura de numire.

In fapt, CCR are menirea a functiona dincolo de jocurile politice, dar e un specific al Romaniei ca procedurile prin care judecatorii sunt numiti sa genereze efecte politice si sa produca intr-adevar schimbari in ceea ce priveste componenta in sensul unor posibile decizii politice favorabile sau nu unor actori politici. Ca suntem in an electoral conduce la ideea ca o astfel de instanta nu poate scapa de presiunile politice. Avem experienta anilor trecuti, care ne arata, in unele cazuri, ca putem descifra un sens politic in functionarea Curtii, daca ne uitam la deciziile CCR, la atitudinea judecatorilor, separat sau in ansamblu”, a precizat Radu Alexandru pentru RomaniaTV.net.

Citeste si: Legea anti-fumat, la CCR. Doi judecatori sunt fumatori. Augustin Zegrean: "Ma las de fumat" VIDEO

Cum vor influenta noile numiri deciziile Curtii

Potrivit analistului politic, presedintele si Parlamentul vor face numiri care vor reflecta noile raporturi politice.

”Cele trei numiri reprezinta zone distincte, zone cu interese diferite. Si de aceea noile numiri vor putea influenta intr-o anumita masura deciziile finale ale CCR. Ne asteptam ca cele trei autoritati, presedintele, pe de-o parte, apoi Parlamentul sa faca numiri care sa reflecte noile raporturi politice dintre institutiile din cadrul Parlamentului si din cadrul CCR. Va conta, in opinia mea, portretul persoanei nominalizate. De multe ori, litera legii a fost respectata, dar nu si spiritul.

Daca e vorba de un politician care renunta la carnetul de partid pentru ca a doua zi sa devina judecator e o situatie si putem vorbi de influente si ingerinte, dar daca avem situatia unui judecator de meserie, jurist, care a profesat doar in acest domeniu fara a avea legaturi cu o anume zona politica, atunci ne asteptam ca ingerintele politice sa fie mai reduse”, considera Radu Alexandru.

Judecatorii CCR, fosti membri de partid

Analistul mai precizeaza ca numirea unui judecator din sfera politica ar fi cea mai ”nefericita” alegere, tinand cont de contextul politic actual.

”Ar trebui sa faca dovada impartialitatii prin aceste nominalizari, punand persoane la CCR fara o experienta politica anterioara cat mai indelungata posibil. Formula aceasta cu judecatorul care renunta la calitatea de membru de partid e cea mai nefericita si cea mai susceptibila de a fi generat astfel de situatii cu privire la interogatiile legate de influenta politica, de masura in care raportul de forte se va fi schimbat in cadrul CCR. (...)

Curtea trebuie sa fie independenta politic, modul de numire creeaza premisele de a limita acest statut de independenta, iar practica politica aduce argumente in acest sens. O  persoana cu carnet politic va tinde sa fie mai degraba favorabil celui care l-a numit decat neutru. (...) Daca partidele vor sa dea dovada unei schimbari, reforme in Romania ar trebui sa fie extremi de atenti", a mai declarat Radu Alexandru pentru RomaniaTV.net.

Citeste si: De ce a declarat CCR neconstitutionala Legea pensiilor speciale pentru alesii locali

Intrebat daca UDMR va mai reusi sa-si adjudece un post de judecator CCR, in locul lui PuskĂĄs Valentin-ZoltĂĄn, analistul politic considera ca totul depinde de capacitatea formatiunii de a negocia.

"Din nefericire, ideea consensualitatii politice functioneaza in aceasta forma caricaturizata a algoritmului politicului, al trocului, negocierii pozitiilor pe care partidele le pot ocupa in baza procentajelor pe care le detin in Parlament. Depinde de capacitatea UDMR de a negocia, de a da la schimb, de a pune in balanta atuurile pe care are in raport cu negociatorii principali, adica in raport cu PSD, apoi cu PNL. E o chestiune care tine strict de capacitatea de negociere a actorilor politici si nu o de o regula institutionalizata in legatura cu aceste numiri", a adaugat acesta.

"Negocierile din Parlament"

Pe de alta parte, Radu Alexandru precizeaza ca interesul formatiunii PSD de a desemna unul dintre judecatori este unul legitim, tinand cont ca liberalii isi adjudeca la momentul actual trei dintre membrii CCR. In plus, analistul sugereaza ca interesele PSD ar putea viza ”alte sfere”, in situatia in care social-democratii nu vor desemna ei un judecator in 2016.

"PSD ca si celelalte formatiuni e interesat de sporirea influentei, fie si indirecte prin nominalizarea unei persoane apropiate in corpul judecatorilor CCR. E un interes legitim, pragmatic. Problema e in ce masura ceea ce pun pe masa discutiilor negociatorii politici, are sau nu are o reprezentare, un mod de a se distribui functiile ce trebuie ocupate nu numai la CCR, ci si la alte institutii ale statului. De regula aceste formule sunt negociate la pachet. Au fost situatii in care un partid pare sa cedeze din teritoriul sau, sa renunte la o functie la care ar avea dreptul, potrivit algoritmului politic, dar renuntarea e compensata de avantaje care apar in alte sfere. (...) Partidele sunt pragmatice, tintesc la obiective care noua, observatorilor, ne-ar scapa la prima vedere", a mai metionat analistul politic.

Judecatorii numiti de Basescu

Dupa schimbarile din plenul CCR, la Curte vor mai ramane doi judecatori numiti de fostul presedinte Traian Basescu - Petre Lazaroiu (din 2008) si Daniel Morar (din 2013). Cum vor juca ei?

"Exista tentatie justificata de trecutul decizional al CCR. Persoanele nominalizate de un anume actor politic tin si cont de actualul context politic. Basescu nu mai e presedinte si nu mai are aceeasi forta pe care o avea in mandat si sigur ca e posibil ca persoane nominalizate (...) care au jucat, daca nu in favoarea, atunci impotriva celui care i-a numit, acum sa-si schimbe atitudinea. (...) Schimbari de atitudine au mai fost", a comentat Radu Alexandru.

 


(272 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

SCHIMBARI la CCR. Trei judecatori isi incheie mandatul: "Noile numiri, din zone cu INTERESE diferite" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.32066798210144 seconds.