Miercuri, 03 Februarie 2016 - 05:26 AM Aleg.RO: Ziua Barbatului si 10 mai - Zi Nationala, pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor

Publicat de: ---

jurnalulnational

Pe masa deputatilor se afla miercuri . cu propunere de adoptare, proiectul de lege care prevede declararea zilei de 10 mai - Ziua Declararii Independentei Romaniei. Totodata, pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor se afla si declararea zilei de 8 martie, ca fiind Ziua femeii si 19 noiembrie - Ziua barbatului. Camera deputatilor este camera decizonala in cazul acestor initiative legislative.

Camera Deputatilor Foto: economica.net

Propunerea legislativa pentru declararea zilei de 10 mai - Ziua Declararii Independentei Romaniei, a fost respinsa de Senat in 2013, legea ajungand marti la Camera Deputatilor, camera decizionala in acest caz.

Citeste si: ZILE FESTIVE, instituite de Parlament in 2015. Ziua Barbatului, pe agenda deputatilor

Initiatorul legii, senatorul PNL, Gigi Stirbu cere in expunerea de motive declararea zilei de 10 mai - Ziua Nationala a Romaniei in locul zilei de 1 Decembrie si reluarea astfel a traditiei istorice dintre anii 1866-1947.

Totodata, aceasta zi marcheaza trei momente istorice - inceputul domniei lui Carol I, Independenta de stat si incoronarea primului rege al tarii.

In plus, 10 mai ca fost declarata zi de sarbatoare nationala dupa ce presedintele Klaus Iohannis a semnat, in 13 mai 2015, decretul privind promulgarea legii.

Camera Deputatilor a decis, in luna aprilie 2015, in calitate de for legislativ decizional, ca 10 mai sa fie zi de sarbatoare nationala. Proiectul de lege prevede ca Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul, celelate autoritati centrale organizeaza manifestari cu prilejul sarbatoririi acestei zile in limita alocatiilor bugetare prevazute.

In plus, pe masa deputatilor se afla, marti si propunerea legislativa pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii si 19 noiembrie - Ziua barbatului. Legea a fost respinsa initial de Senat in noiembrie 2015, iar in acest caz Camera Deputatilor e camera decizionala.

Proiectul de lege care instituie zile festive se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor a fost initiat de cinci senatori de la PSD si PNL, care afirma, in expunerea de motive, ca Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita anual la 8 martie, motivele celebrarii fiind legate de realizarile sociale, politicile si conditiile economice ale femeilor, cat si de fenomenul discriminarii, iar putine persoane cunosc ca exista si o Zi Internationala a Barbatului.

Initiatorii au mentionat, in expunerea de motive a proiectului, citand din Wikipedia, ca Ziua Barbatului a fost inaugurata in Trinidad Tobago, in 1999 si isi gaseste sustinere la mai multe persoane si grupuri din Australia, Caraibe, America de Nord, Asia, Europa, Africa, dar si la Organizatia Natiunilor Unite.


(126 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Ziua Barbatului si 10 mai - Zi Nationala, pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.31805205345154 seconds.