Marți, 02 Februarie 2016 - 05:20 AM Aleg.RO: ANRP a platit de doua ori unele despagubiri, desi unii asteapta de ani de zile retrocedarile

Publicat de: ---

Bursa      Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) i-a despagubit de doua ori pe unii dintre cei deposedati abuziv de regimul comunist, in conditiile in care altii asteapta ani de zile retrocedarea, reiese din raportul de control al Curtii de Conturi pe 2014 .
     Curtea de Conturi a recomandat ANRP sa dispuna masurile care se impun in vederea stabilirii tuturor platilor duble, cat si recuperarea sumelor platite necuvenit in conditiile in care unii beneficiari au fost despagubiti atat ca urmare a executarii conturilor ANRP prin instituirea de popriri, cat si direct de ANRP, se arata in raportul institutiei.
     De asemenea, ANRP trebuie sa stabileasca beneficiile nerealizate pana la data recuperarii inclusiv. Totodata, Autoritatea trebuie sa finalizeze evidenta analitica a obligatiilor catre persoane indreptatite. Raportul Curtii de Conturi, care a fost contestat de ANRP, arata ca lucrurile nu au fost puse in ordine inca la Autoritate, in conditiile in care procurorii DNA au luat la puricat activitatea institutiei, din perioada in care despagubirile se acordau in actiuni la Fondul Proprietatea. De altfel, insusi presedintele ANRP, George Baesu, a estimat "jaful cu actiuni FP" la 2 miliarde de euro.
     Anchetele au scos la iveala retrocedari supraevaluate, in dosare fiind implicate nume grele din politica, precum deputatul Ioan Oltean, dar si fosta sefa DIICOT, Alina Bica.
     Multi batrani, abuzati de regimul comunist, au murit fara sa mai prinda despagubiri de la statul roman, fiindu-le tergiversate dosarele pe ani de zile. Unii dintre ei au preferat sa vanda aproape pe nimic drepturile litigioase, din aceasta afacere aparand o noua categorie de imbogatiti peste noapte - samsarii imobiliari.
     Fata de sumele din dosarele privind actiuni FP, sumele vehiculate, acum, la controlul Curtii de Conturi par minuscule.
     Referitor la activitatea ANRP din 2014, Curtea de Conturi arata: "Cu privire la aplicarea prevederilor Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, cu modificarile si completarile ulterioare (Legea nr. 9/1998), Curtea a constatat plata necuvenita a sumei de 1.485 mii lei, acordata in luna decembrie 2014 unui numar de 20 de beneficiari, in conditiile in care aceiasi beneficiari au fost despagubiti o data ca urmare a executarii conturilor ANRP prin instituirea de popriri, intrucat la nivelul ANRP nu exista o baza de date/evidenta stricta cu privire la hotararile emise de comisiile judetene si a municipiului Bucuresti pentru aplicarea Legii nr. 9/1998, la deciziile de validare/invalidare la autorii pentru care s-au solicitat despagubiri si la platile efectuate. Pana la data controlului nu a fost recuperata integral suma".
     In timpul controlului, ANRP a formulat cereri de chemare in judecata, in vederea recuperarii sumelor.
     Cu privire la aplicarea prevederilor Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Ținutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, Curtea de Conturi a remarcat inexistenta unei baze de date/evidenta stricta, la nivelul ANRP, cu privire la hotararile emise de comisiile judetene pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, cuprinzand autorii pentru care s-au solicitat despagubiri si platile efectuate, ceea ce a generat urmatoarele: "- plata necuvenita a sumei de 122 mii lei, pentru acelasi autor, intrucat au fost emise doua hotarari ale comisiilor judetene pentru aplicarea Legii nr. 290/2003 atat in judetul Valcea, cat si in judetul Olt, acordandu-se despagubiri pentru aceleasi bunuri, in valori diferite: 151 mii lei in judetul Valcea si 122 mii lei in judetul Olt.
     - plata necuvenita a sumei de 1.351 mii lei, acordata in luna decembrie 2014 unui numar de 7 beneficiari, in conditiile in care: 5 beneficiari au fost despagubiti ca urmare a executarii conturilor ANRP, prin instituirea de popriri, pentru un beneficiar plata a fost efectuata inainte de termenul stabilit conform prevederilor legale in vigoare si pentru un alt beneficiar s-a calculat eronat valoarea actualizarii. Pana in prezent nu a fost recuperata integral suma".
     Curtea de Conturi mai arata ca ANRP nu a transmis niciun titlu executoriu organelor fiscale din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in vederea recuperarii debitelor rezultate din intoarcerea executarii silite: "Desi, prin decizii civile, ANRP a castigat, inca din anul 2013, intoarcerea executarii silite, procedura de colaborare cu ANAF a fost initiata abia in timpul controlului Curtii de Conturi, protocolul de colaborare nefiind incheiat pana la data finalizarii acestui control. Nefinalizarea, in mod operativ, a protocolului de colaborare conduce la interventia prescriptiei dreptului de recuperare a sumelor".
     Organul de control precizeaza ca, in data de 10.06.2015, ANRP a organizat prima intalnire de lucru cu reprezentantii ANAF, pentru discutarea modalitatilor de colaborare intre cele doua institutii in vederea recuperarii creantelor pe care le detine in momentul de fata statul roman, prin ANRP. Prin adresa emisa in data de 12.06.2015, ANRP a solicitat ANAF incheierea unui protocol de colaborare in care sa fie stabilite de comun acord procedurile de urmat in vederea transmiterii catre organele fiscale teritoriale.
     Curtea de Conturi a cerut ANRP dispunerea masurilor necesare care se impun in vederea recuperarii sumelor platite necuvenit ca urmare a emiterii eronate de titluri de plata in anul 2014, titluri care au fost lichidate de catre MFP si CEC Bank, precum si a beneficiilor nerealizate pana la data recuperarii inclusiv.   


(203 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

ANRP a platit de doua ori unele despagubiri, desi unii asteapta de ani de zile retrocedarile | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.32198691368103 seconds.