Marți, 02 Februarie 2016 - 05:20 AM Aleg.RO: Negocieri decisive intre UE si Marea Britanie

Publicat de: ---

romanialibera

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a deplasat la Londra pentru discutii cu premierul britanic, David Cameron, pentru evitarea iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana, o intalnire determinanta .

In absenta unui acord, discutiile incepute duminica intre Cameron si Tusk au fost prelungite cu 24 de ore si, ieri, negocierile au abordat o etapa decisiva spre un proiect de acord care ar urma sa fie dat publicitatii azi dimineata. Un astfel de rezultat ar permite premierului britanic sa organizeze referendumul pe care l-a promis asupra mentinerii sau nu a Marii Britanii in UE la 23 iunie, prevalandu-e de reformele obtinute.

Initial, guvernul conservator de la Londra a fixat patru exigente  partenerilor sai europeni, printre care dreptul ca Marea Britanie sa priveze de alocatie sociala resortisantii altor tari europene care se instaleaza in regatul britanic, in primii patru ani. Respinsa de celelalte state membre din cauza aspectului \'discriminatoriu\', aceasta exigenta a lasat loc unei contra-propuneri a lui Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene – de a permite Marii Britanii, dar si celorlalte 27 de tari membre de a actiona o \'frana de urgenta\' in cazul in care vor putea dovedi ca serviciile lor publice sunt supuse unei presiuni exceptionale din cauza imigrantilor.

Reticente

Presedintele Tusk se declara dornic sa puna pe masa un acord care va fi admis de toata lumea si care nu constituie un drept pentru un singur membru al \'clubului\'. Negocierile de la Londra sunt complexe si asupra altui punct, mai putin dezbatut public, dar tot atat de conflictual – cererea lui Cameron de a avea un cuvant de spus in toate deciziile tarilor zonei euro care ar avea impact asupra statelor ne-membre, ca Marea Britanie. Londra, care vrea pastrarea prerogativelor City-ului, doreste evitarea oricarei discriminari fata de acest centru financiar mondial. Cameron si-a declarat intentia de spune \'clar\' ca un acord nu este posibil decat daca \'frana\' se aplica la nivelul actual al imigratiei europene si daca va putea fi aplicata imediat dupa referendum si va fi aplicat suficient timp pentru a permite rezolvarea problemelor. Surse guvernamentale britanice au precizat ca Londra vrea ca \'frana\' sa fie aplicata patru ani si sa poata  fi transformata in timp \'intr-un mecanism permanent\'. 

Tusk a sosit la Londra in compania echipei sale de negociere – seful sau de cabinet, Piotr Serafin, secretarul general al Consiliului, Jeppe Tranholm-Mikkelsen si directorul general al serviciului juridic, Hubert Legal. Moratoriul de patru ani propus de Londra ar necesita o revizuire a tratatelor, arata expertii.

Aceste negocieri intervin dupa cele avute la Bruxelles de Cameron,  vineri,  cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si cu presedintele Parlamentului European, Martin Schultz. Potrivit surselor din Downing Street 10, Cameron spera multe rezolvari dupa reuniunea cu Tusk, fixarea unui acord al UE cu Marea Britanie.

Ultimele ore de negocieri de ieri ar trebui sa arate alegatorilor britanici cat de mult se bate Cameron pentru a smulge concesiile UE. Excelent orator, premierul britanic va trebui apoi sa-si exercite talentul pentru a sublinia importanta reformelor pe care le-a obtinut si sa justifice propriul angajament in campania electorala in favoarea mentinerii tarii in UE. In mijlocul optimismului crescand, se discuta  de iminenta unui acord ce va putea fi prezentat la summitul UE din 18-19 februarie.

In ce priveste conservatorii, ei raman foarte divizati – din cei 330 de deputati, 70 au decis deja sa faca o campanie pentru Brexit (iesirea sau nu a Marii Britanii din UE).  

Telefoane pentru toate buzunarele- Click aici comenteaza sau vezi comentarii /* (c)


(149 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Negocieri decisive intre UE si Marea Britanie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54157590866089 seconds.