Luni, 01 Februarie 2016 - 05:13 AM Aleg.RO: Zgonea despre modificarea legii privind alegerea primarilor: S-ar crea un precedent extrem de periculos

Publicat de: ---

jurnalulnational

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, afirma ca Guvernul Ciolos ar trebui sa reziste presiunilor exercitate de PNL si sa nu modifice legea privind alegerea primarilor, mai ales ca la nivelul Parlamentului exista o larga majoritate care s-a pronuntat deja in favoarea mentinerii actualelor dispozitii legale, iar in caz contrar ''s-ar crea un precedent extrem de periculos'' .

Valeriu Zgonea

"Spre deosebire de liberali, PSD va fi intotdeauna de acord cu respectarea legilor si cu o competitie electorala corecta. In Constitutie, la art. 1, alin.5 scrie clar: 'In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie'. Prin urmare, principiul stabilitatii legislative este indispensabil pentru functionarea corecta a oricarui stat democratic. Daca la acest fapt mai adaugam si recomandarile Comisiei de la Venetia si principiile impuse prin mai multe decizii ale CCR, atunci e clar ca nu poti schimba regulile in timpul jocului electoral fara sa abdici de la aceste norme fundamentale. O spune si PSD, dar o sustin si multe organizatii neguvernamentale care au participat la discutiile din Comisia de Cod electoral — a carei presedintie a apartinut PNL — si in care au cerut transparenta si predictibilitate in materia legislatiei electorale. Eu cred ca daca s-ar da curs unei astfel de propuneri s-ar crea un precedent extrem de periculos. Sper ca Guvernul Ciolos sa reziste presiunilor exercitate de PNL, mai ales ca la nivelul Parlamentului exista o larga majoritate care s-a pronuntat deja in favoarea mentinerii actualelor dispozitii legale", a declarat Zgonea, duminica, potrivit Agerpres.

El a sustinut ca PNL incearca ''sa faca un joc si sa mute discutia'', liberalii concentrandu-se pe numarul de tururi. Totodata, Zgonea arata ca PNL uita de cea mai importanta chestiune — "sa vina in alegeri cu niste oameni credibili, decenti, responsabili si integri".

"Cetatenii voteaza candidatii in care au incredere si sunt buni, indiferent ca e intr-un tur sau in doua! Nu voi accepta lectii de democratie si reprezentativitate de la fosti PDL-isti, care au intrat in Parlament cu 5-6 mii de voturi, de pe locul doi sau chiar trei. Este evident un gest de ipocrizie, care demonstreaza ca celor de la PNL nu le mai ies calculele ca acum un an. Probabil de asta vor sa schimbe doar modul in care se aleg primarii si nu au nimic de obiectat in ceea ce priveste presedintii de Consilii Judetene. Ii invit pe cei de la PNL sa fie mai responsabili si sa accepte ca orice discutie despre o posibila revenire la alegerea primarilor in doua tururi poate avea loc doar dupa finalizarea acestor runde de alegeri. Poate ca liberalii s-au inspirat de la Machiavelli, dar ii asigur ca in 2016 scopul nu scuza mijloacele", a conchis Zgonea.


(92 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Zgonea despre modificarea legii privind alegerea primarilor: S-ar crea un precedent extrem de periculos | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.32266688346863 seconds.