Luni, 01 Februarie 2016 - 05:13 AM Aleg.RO: Nu este vina clientilor ca au ajuns sa aiba incredere mai mult in Piperea si Zamfir decat in bancheri. Poate cresterea avansului sa fie acoperita de scaderea pretului apartamentelor?

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Cristian Hostiuc 31 .01.2016

Criza a nascut monstri. Zeci de mii de antreprenori s-au refugiat in insolventa pentru a scapa de banci, de creditori, de stat. Persoanele fizice s-au aliat impotriva bancilor pentru ca nu mai puteau sau nu mai are sens sa plateasca ratele la banca dupa cresterea cursului valutar al francului elvetian sau al euro.

Confruntati cu mania clientilor de toate tipurile, bancherii s-au baricadat in birouri, in speranta ca tonele de documente pe care debitorii le-au semnat ca primarul ii vor apara in instanta.

Increderea in bancile romanesti este la pamant, conform unui studiu facut nu de BNR, ci de Banca Nationala a Austriei si citat de Hotnews.

Legea darii in plata redeschide ranile si mania persoanelor fizice, pe care bancile au incercat sa le inchida prin reducerea soldului creditelor in franci elvetieni si euro sau stergerea comisioanelor abuzive.

Retrimiterea in Parlament a Legii darii in plata de catre presedintele Klaus Iohannis pentru noi discutii nu pare sa schimbe ceva in sensul cerut de bancheri, ci dimpotriva. Initiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir - PNL, a devenit mai radical. In aceasta saptamana se vor relua discutiile in Parlament pe marginea acestei legi, care presupune ca in orice moment debitorul poate preda bancii cheile casei luate pe credit fara sa fie urmarit daca exista o diferenta in minus pentru banca intre valoarea imprumutului acordat si pretul de piata al imobilului cand este revandut.

Inainte sa se reinceapa discutiile, drept ?represalii?, Raiffeisen a anuntat cresterea avansului pentru creditul imobiliar ?Casa ta? de la 15% la 35% in oferta la lei si de la 25% la 40% in oferta la euro. Alpha Bank a scos oferta ?Prima casa?, cel putin de pe site. BCR, BRD si Banca Transilvania, principalii jucatori din sistem, inca nu au anuntat la ce ?represalii? recurg, ceea ce inseamna ca nici bancile nu sunt asa unite. Sau se tem de Consiliul Concurentei si vor anunta deciziile pe parcurs.


In practica, bancile se pot apara de Legea darii in plata prin cresterea avansului, lucrul care conteaza cel mai mult pentru romani in decizia de achizitie a unui imobil. Dobanda conteaza mai putin in decizia de achizitie. Pentru un apartament de 60.000 de euro, 2 camere, in Bucuresti, avansul creste in oferta Raiffeisen de la 9.000 de euro la 21.000 de euro, o suma considerabila pe care cineva trebuie sa o aiba. Poti sa obtii acesti bani printr-un credit de consum, asa cum se intampla in trecut sau se mai intampla? Cam greu la 21.000 de euro. La 9.000 de euro se putea.

Deputatul PNL sustine ca bancile recurg la santaj pentru a schimba legea. El spune ca populatia poate trai fara credite, dar bancile nu, asa ca acest santaj nu tine. Teoretic, da. In practica, insa, bancile pot trai fara probleme 20-30 de ani din soldul creditelor acordate anterior, pentru ca nu toti clientii isi vor preda casa.

Toata lumea foloseste cuvinte mari in aceasta discutie, dar nimeni nu a venit cu o analiza de impact viitor. BNR a adus in discutie doar numarul creditelor, al debitorilor si sumele implicate.

La nivelul opiniei publice, deputatul Daniel Zamfir si avocatul Gheorghe Piperea sunt niste eroi, pentru ca reusesc sa ii invinga pe bancheri si sa amelioreze pentru cateva sute de mii de debitori situatia lor financiara.

Sefii de banci se ascund in aceasta dezbatere, considerand ca nu trebuie sa se murdareasca intrand in mocirla parlamentara de discutii sau la nivelul televiziunilor. Bancherii s-au ascuns in spatele BNR, sperand ca gradul de incredere de care se bucura Banca Nationala va fi de ajuns pentru a intoarce dezbaterile in favoarea lor. In criza francilor si a ratelor la banca, si increderea in BNR s-a cam erodat.

Mai mult decat atat, sefii bancilor nu inteleg cum parlamentarii, care erau prietenii lor - pentru ca i-au ajutat cu imprumuturi, cu faptul ca nu trebuia sa mai stea la rand sau cand au avut nevoie pentru un prieten -, nu mai sunt in aceeasi barca. Pe langa faptul ca au pierdut contactul cu strada si clientii, bancherii au pierdut contactul si cu Parlamentul, cel care da legile. In Legea darii in plata aproape toata lumea a votat pentru, iar liderii partidelor au aprobat tacit ceea ce s-a discutat in comisie, dand rapid ?verde? votului in plen.

Desi fac analize peste analize, bancherii nu au venit la nivelul opiniei publice cu cifre si exemple concrete de evolutie a unui credit, care sa arate ce se va intampla daca Legea darii in plata intra in vigoare. Pana acum au fost numai vorbe aruncate de-o parte si de alta.

Daca va creste avansul, cererea de credite va scadea. In acest caz si pretul apartamentelor ar putea sa scada pana la un nivel care sa acopere avansul pe care il are un client. De la 60.000 de euro, pretul poate sa scada la 50.000 de euro. In acest caz, dezvoltatorii si cei care vor sa vanda apartamentele pierd.

De partea cealalta, bancile pierd clienti, dar sunt mai sanatoase pentru ca riscul este mai bine acoperit.

Clientii vor plati un pret mai mic per apartament, dar trebuie sa stea mai mult cu parintii, pana strang avansul.

Opinia publica are nevoie de astfel de analize care sa arate cum va evolua piata in fiecare varianta, ceea ce nu exista.

Nici pana acum bancile nu au venit cu un calcul al lor, care sa arate pe fiecare an si pe fiecare luna cine a platit mai mult: un client care a luat un credit in franci, euro sau lei.

Incuiati in birouri, bancherii traiesc cu cifrele alaturi, dar le tin pentru ei. Si sunt extrem de nervosi cand lumea nu ii mai crede pe cuvant nici cand pun in fata unui client un contract (este de presupus ca acel contract este perfect din toate punctele de vedere, inclusiv din cel al consumatorului), nici cand spun clientilor ca isi reteaza viitorul pentru ca fara banci si fara credite nu pot trai.

Si nu este vina clientilor ca nu mai au incredere in banci, ci mai mult in Zamfir si Piperea. 


(212 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Nu este vina clientilor ca au ajuns sa aiba incredere mai mult in Piperea si Zamfir decat in bancheri. Poate cresterea avansului sa fie acoperita de scaderea pretului apartamentelor? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60752892494202 seconds.