Vineri, 29 Ianuarie 2016 - 05:20 AM Aleg.RO: Cum comenteaza initiatorul legii darii in plata decizia Raiffeisen de a majora avansul: Nu tine nici sperietoarea asta. Oamenii pot trai si fara sa ia credite, dar bancile nu pot trai fara sa dea cred

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Liviu Popescu 28 .01.2016

Initiatorul legii in plata, deputatul PNL, Daniel Zamfir, sustine ca decizia Raiffeisen Bank de a majora avansul cerut pentru creditele imobiliare este ?un santaj ieftin?.

?Nu tine nici sperietoarea asta. Eu sunt sigur ca nu va tine santajul acesta ieftin pentru ca oamenii pot trai si fara sa ia credite, dar bancile nu pot trai fara sa dea credite. Ce-a spus Raiffeissen? Ca mareste dobanda la 35-40%? Haideti sa ne aducem aminte ceva: banca asta tocmai a fost acuzata de Curtea de Conturi a Romaniei ca a deturnat banii din programul ?Banca pentru locuinte?.?

Raiffeisen Bank, al patrulea jucator din sistem, a decis recent sa majoreze avansul cerut pentru creditele ipotecare in lei la 35% si pentru cele in euro la 40%. Decizia bancii a fost luata chiar in timpul discutiilor privind o noua forma a legii darii in plata.

?Vor fi banci care vor da credite ipotecare cu avans mult mai mic, iar in ceea ce priveste Prima casa, va fi bataie intre banci. Isi incordeaza acum putin muschii, dar dupa aceea vor da credite. Ce sa faca altceva? Nu din asta traiesc? Numai ca acum le vine greu sa creada ca trebuie sa imparta riscul cu clientii?, considera Zamfir.

Legea darii in plata este un subiect controversat, ajungand chiar si la Banca Centrala Europeana (BCE). BCE a publicat pe site-ul sau, la jumatatea lunii decembrie, faptul ca legea darii in plata ar putea avea ?implicatii negative cu un potential impact asupra profitabilitatii, capitalizarii precum si asupra costurilor totale si a conditiilor de creditare? din sistemul bancar.

Care sunt amendamentele propuse pentru o noua forma a legii darii in plata

Zamfir a depus recent la Senat cele cinci amendamente de modificare ale proiectului privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.

Astfel, Zamfir a propus inlocuirea sintagmei ?persoana fizica? cu cea de ?consumator? in sensul legislatiei protectiei consumatorului, cu scopul de a elimina de la aplicarea legii categoria Òprofesionistilor?.

?Totodata am marit termenul la care banca trebuie sa raspunda notificarii consumatorului de la 15 zile la 30 de zile pentru a da posibilitatea creditorului si debitorului sa ajunga la un acord amiabil de stingere a datoriei inainte de darea in plata?, a spus Zamfir pentru ZF.

Legea darii in plata presupune ca un debitor poate preda in orice moment cheile locuintei catre banca, fara ca, ulterior, creditorul sa il mai poata urmari daca inregistreaza o pierdere.

Zamfir a adaugat ca a clarificat si in legatura cu articolul 8 al legii si a propus ca de efectele legii darii in plata sa beneficieze si cei care au fost executati silit.

Al patrulea amendament a fost cel cu punerea in concordanta cu o decizie a Curtii Uniunii Europene din noiembrie 2015. Astfel, Zamfir a propus ca dispozitiile noi propuneri a legii sa beneficieze si codebitorul care a garantat obligatia debitorului principal.

 


(638 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Cum comenteaza initiatorul legii darii in plata decizia Raiffeisen de a majora avansul: Nu tine nici sperietoarea asta. Oamenii pot trai si fara sa ia credite, dar bancile nu pot trai fara sa dea cred | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62819218635559 seconds.