Joi, 14 Ianuarie 2016 - 05:57 AM Aleg.RO: Ziua Culturii Nationale - concerte, expozitii si lecturi, in tara si strainatate

Publicat de: ---

Gândul

In 2010, Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege, initiat de aproximativ 50 de parlamentari, prin care ziua de nastere a poetului Mihai Eminescu - 15 ianuarie - a devenit Ziua Culturii Nationale . Astfel, institutiile publice si nu doar acestea organizeaza evenimente culturale si artistice pentru a sarbatori aceasta zi.

Centrul Cultural Media Radio Romania sarbatoreste Ziua Culturii Nationale cu evenimente speciale desfasurate pana duminica. Printre acestea se numara o expozitie de fotografie, la Sala Radio, teatru la microfon si emisiuni speciale, muzica romaneasca si dezbateri pe marile teme culturale ale momentului, dar si transmisiuni in direct de la evenimentele dedicate acestei zile.

O seara literara dedicata operei lui Mihai Eminescu, "Calator prin Bucuresti: poetul nepereche", va avea loc joi, de la ora 17.00, la sediul Institutului Cultural Roman din Tel Aviv. Autoarea si criticul literar Irina Airinei Vasile va sustine o prelegere despre opera si viata poetului, "Bucurestiul lui Eminescu", insotita de proiectia unui fragment din reportajul "Calatori prin Bucuresti". De asemenea, va fi lansata cartea "Oameni si destine", de Hedi Simon.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.All site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrozfqlkunfuj', {myMaster: 'cUFVIc8hnWY12MT8qto9goLrcsx61X63Ya0wDgWCtY7.B7' });

Vineri, incepand cu ora 10.00, in Aula Academiei Romane va avea loc sesiunea stiintifica dedicata Zilei Culturii Nationale, cu tema "Identitatea nationala". Pe de alta parte, corul de camera Preludiu, dirijat de Voicu Enachescu, si ansamblul Violoncellissimo, condus de Marin Cazacu, vor sustine, in aceeasi zi, de la ora 19.00, un spectacol de muzica si poezie, intitulat "Dor de Eminescu", la Palatul Tinerimea Romana din Bucuresti.

Programul "Dor de Eminescu" incepe la Muzeul Satului, vineri, de la ora 14.00. Aici vor avea loc lecturi si recitaluri, cu participarea scriitoarei Mihaela Albu, a actorilor Cristina Deleanu, Tamara Cretulescu si Nicolae Alexandru Mihai si a tenorului Florin Ormenisan.

Ziua Culturii Nationale va fi celebrata vineri, de la ora 19.00, si la Ateneul Roman, prin spectacolul de muzica traditionala si poezie "La portile ceriului". Protagonistul evenimentului este Grigore Lese, iar intre invitati se vor afla Zamfira Muresan, Mihai Moldovan, grupul de aromani din Cogealac (Constanta), lautari din Sudul Olteniei si un grup vocal-instrumental din Maramuresul Voievodal. Evenimentul va fi transmis de postul TVR 2 si de reprezentantele Institutului Cultural Roman (ICR) de la Istanbul, Stockholm, Londra si Roma.

La sediul ICR Budapesta va avea loc o expozitie de carte veche si rara din patrimoniul Bibliotecii Judetene "Gheorghe Sincai" din Oradea si va fi proiectat documentarul "La portile ceriului", de Grigore Lese, de la ora 18.00. Documentarul este realizat in limba romana si va fi prezentat cu subtitrare in limba engleza. Filmul a castigat in 2007 marele premiu al A.P.T.R (Asociatia Profesionistilor de Televiziune din Romania). In 2009, a fost nominalizat la cel mai important festival de film documentar din Asia, Festivalul International de Film de Televiziune din Shanghai.

Tot vineri, la orele 19.00, in sala de concerte Sukova a cladirii Filarmonicii Cehe din Praga, va avea loc un eveniment omagial dedicat lui Mihai Eminescu, care aduce alaturi fragmente din poeziile poetului si muzica a doi mari compozitori ai spatiului romanesc, George Enescu si BelĂ  Bartok. Va interpreta ansamblul Musica Viva, format din pianista Andreea Butnaru si violoncelistul Florin Mitrea, si actrita Ioana Calota.

Concertul din cadrul proiectului "Stagiunea Europa", ce se desfasoara la Craiova in perioada 23 octombrie 2015 - 20 mai 2016, in interpretarea Filarmonicii "Oltenia" din Craiova va fi transmis live, vineri, de la ora 17.00, la Institutul Cultural Roman de la Lisabona. Tot in capitala portugheza, actrita InĂȘs Faria va lectura in limba portugheza poeme semnate de Mihai Eminescu. In acelasi timp, pe simezele salii vor fi expuse cateva panouri ale unei expozitii documentare dedicate lui Mihai Eminescu. Aceasta a fost realizata in colaborare cu Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti.

Ziua Culturii Nationale va fi celebrata si la New York, unde vineri, de la ora 19.00, publicul este asteptat la concertul de muzica veche si traditionala romaneasca "Isvor. De la Cantemir la Enescu", sustinut de ansamblul Imago Mundi. Programul cuprinde lucrari traditionale, compozitii de Dimitrie Cantemir si George Enescu, dar si o expozitie de carte. In cadrul evenimentului, vor fi ascultate poeme de Mihai Eminescu in interpretari istorice din arhivele Radio Romania.

Vineri, de la ora 19.00, in Zig Zag Jazzclub din Berlin se va desfasura concertul de cantece traditionale romanesti reinterpretate de Oana Catalina Chitu (voce) si Dejan Jovanovic (acordeon).

In aceeasi zi, de la ora 19.30, Camerata Regala si violonista Rebekka Hartmann concerteaza in Sala Mozart a Wiener Konzerthaus din capitala Austriei. Ansamblul prezinta sub bagheta lui Constantin Grigore un repertoriu ce cuprinde compozitii de Jean Sibelius, Camille Saint-Saëns, Pablo de Sarasate, Constantin Silvestri si Paul Constantinescu.

Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la portile Bucurestiului invita sambata, de la ora 12.00, in Sala Scoartelor, la spectacolul "Al nostru, Eminescu...", sustinut de actorii Vlad Radescu (Teatrul Metropolis) si Mihaela Radescu (Teatrul Mic).

In ceea ce priveste Ministerul Culturii, institutia a publicat vineri lista proiectelor dedicate Zilei Culturii Nationale - 2016 care vor beneficia de sprijin financiar, aceasta fiind criticata de scriitorul Dan Mircea Cipariu, organizator al Galei Tinerilor Scriitori/Cartea de Poezie, care a cerut demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, nemultumit ca institutia nu a finantat niciun proiect dedicat literaturii.

Suma alocata proiectelor finantate de Ministerul Culturii este de peste 80.000 de lei. Proiectele castigatoare sunt: "Lansarea Anului Cultural «Martha Bibescu 130»", semnat de Asociatia Istoria Artei, finantat cu suma de 20.000 lei, "Intre reusita si incercare. Respingere si apropiere in cultura nationala", de Atelier 35, care a primit cu 19.050 de lei, "Terapie sociala prin teatru contemporan", de Asociatia Teatru 3G, cu 18.000 de lei, "Monumente Uitate: Castele si conace revitalizate", de Asociatia ARCHÉ, cu 19.875 de lei, si spectacolul de teatru in spatii neconventionale "Romania 2050", de Asociatia Teatrul.ro, cu 10.000 de lei.

"Lansarea Anului Cultural «Martha Bibescu 130»" este programat sa aiba loc in perioada 15 - 31 ianuarie si va fi organizat la Mogosoaia, in Bucuresti si Sinaia. "Intre reusita si incercare. Respingere si apropiere in cultura nationala" se va desfasura intre 14 si 15 ianuarie, in Bucuresti, proiectul "Terapie sociala prin teatru contemporan" este programat pentru perioada 15 ianuarie - 15 iunie, in Targu-Mures, "Monumente Uitate: Castele si conace revitalizate", intre 14 si 30 ianuarie, la Muzeul Cotroceni, iar spectacolul de teatru in spatii neconventionale "Romania 2050" se va juca in Casa Monteoru si Casa Cesianu din Bucuresti.

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) a fost unul dintre cei mai importanti poeti si prozatori romani, fiind considerat poetul national. Incepand din 2011, pe 15 ianuarie, de ziua poetului, este sarbatorita Ziua Culturii Nationale. Potrivit demersului legislativ, pe 15 ianuarie, autoritatile vor sprijini material si financiar organizarea de manifestari cultural-artistice, iar Ministerul Culturii va elabora un ghid al acestora. Totodata, societatile romane de televiziune si radiodifuziune trebuie sa realizeze si sa includa in programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Citeste si: Scriitorul Dan Mircea Cipariu cere demisia ministrului Culturii, pentru nefinantarea literaturii de Ziua Culturii Nationale

 


(271 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Ziua Culturii Nationale - concerte, expozitii si lecturi, in tara si strainatate | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71719479560852 seconds.