Miercuri, 30 Decembrie 2015 - 06:47 AM Aleg.RO: Cu cat s-au marit veniturile parlamentarilor. Ce beneficii si-au votat in 2015

Publicat de: ---

AMOS News

Parlamentarii si-au votat, in anul 2015, mai multe beneficii, printre care si legea privind pensiile speciale, prin care vor putea primi, la finalul mandatului, sume de pana la 16 .500 de lei, brut, precum si majorari de indemnizatii de 10 la suta, la un loc cu toti bugetarii.

Parlamentul Romaniei

Anul 2015 a fost anul in care Parlamentul a aprobat o serie de proiecte de lege pentru acordarea pensiilor speciale mai multor categorii de persoane, printre care alesi locali, militari, aviatori, diplomati, personalul auxiliar din justitie, fiind in discutie acum si o initiativa privind pensii speciale pentru profesorii din invatamantul preuniversitar, potrivit unei analize Mediafax.

La finalul lunii aprilie, in timp ce multe astfel de proiecte erau pregatite in Parlament, senatorii si deputatii au initiat o lege de modificare a Statutului propriu prin care si ei vor putea beneficia de indemnizatie pentru limita de varsta (pensie speciala).

Proiectul a fost initiat de 228 de senatori si deputati, un numar record pentru o initiativa legislativa. Adoptarea proiectului a fost una dificila, dupa ce legea a trecut de Parlament in luna iunie, insa a fost intoarsa de presedintele Klaus Iohannis spre reexaminare. In forma initiala, proiectul nu anula dreptul la pensie speciala celor condamnati pentru coruptie pe vechiul Cod penal si oferea indemnizatie chiar si pentru senatorii si deputatii care nu indeplinisera un mandat complet.

In urma negocierilor din Parlament, proiectul a fost modificat pentru a include si infractiunile din vechiul Cod penal, dar a fost adaugat si un amendament potrivit caruia de pensie speciala beneficiau senatorii si deputatii care aveau minimum un an de mandat. Au fost introduse si modificari care prevedeau ca pensia speciala nu poate intra in plata daca parlamentarii sunt realesi pentru un nou mandat, dupa ce forma initiala permitea ca un parlamentar sa primeasca si pensie, dar si indemnizatie in acelasi timp.

In cele aproape patru luni cat a fost discutata in Comisia pentru statut a Parlamentului, legea a trecut printr-o serie de noi modificari, majoritatea sedintelor acestei comisii nefiind insa publice. Informatiile cu privire la noua forma a legii apareau greu, iar senatorii si deputatii care au lucrat asupra proiectului au evitat, de multe ori, sa discute cu presa despre modificarile aduse.

In cele din urma, pe 10 decembrie, la opt luni de la prezentarea formei initiale a legii, proiectul privind pensiile speciale a fost redactat in forma finala, cinci zile mai tarziu fiind adoptat de care Parlament.

Astfel, deputatii si senatorii beneficiaza de indemnizatia pentru limita de varsta de la data la care li se acorda drepturile de pensie pentru limita de varsta, dar nu mai devreme de data incetarii mandatului aflat in derulare. Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de un mandat de activitate parlamentara.

Pe perioada exercitarii unui nou mandat, plata indemnizatiei pentru limita de varsta se suspenda, urmand a fi reluata, la incetarea acestuia, in cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandate exercitat dupa suspendare. Nu beneficiaza de indemnizatia pentru limita de varsta deputatii si senatorii care au fost condamnati definitiv pentru comiterea, in calitate de deputat sau senator, a unei infractiuni de coruptie prevazuta la art. 289 - 291 din Legea Codului Penal.

Pensia se va acorda in limita a trei mandate, urmand sa fie calculata ca produs al numarului de luni de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta aflata in plata.

Astfel, indemnizatia bruta medie a unui deputat sau senator este de aproximativ 7.000 de lei, daca acesta nu ocupa si functii de conducere in Parlament, in comisii sau in Biroul Permanent al Camerei din care face parte. Pentru sefii de comisii si liderii Biroului Permanent, indemnizatia bruta poate depasi 19.000 de lei.


(327 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Cu cat s-au marit veniturile parlamentarilor. Ce beneficii si-au votat in 2015 | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.32855296134949 seconds.