Marți, 29 Decembrie 2015 - 06:28 AM Aleg.RO: Calendarul aplicarii Legii insolven?ei persoanelor fizice

Publicat de: ---

romanialibera

Normele metodologice de aplicare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice sunt finalizate la nivelul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor urmand să fie adoptate in aprilie 2016, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri remis, luni, Agerpres .

Ministerul a publicat Planul de acțiune al implementării Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice, care prevede și suplimentarea personalului instituțiilor reprezentate in comisiile de insolvență, respectiv ANPC, Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit documentului citat, hotărarea de Guvern care permite suplimentarea personalului ANPC cu 180 de persoane ar putea fi adoptată pană in aprilie 2016. Numărul de posturi in ONRC și ORCT ar urma să fie majorat cu 500 pentru Buletinul Procedurilor de Insolvență iar actul normativ in acest sens ar putea fi aprobat in Guvern pană in mai 2016.

Dezvoltarea, testarea și punerea in producție a sistemului informatic pentru inființarea in cadrul Buletinului Procedurilor de Insolvență a secțiunii 'Debitori — persoane fizice cu obligații ce nu decurg din exploatarea unei intreprinderi' s-ar putea finaliza in august 2016, condiționat de primirea fondurilor și incheierea contractului de achiziție publică.

De asemenea, se are in vedere și suplimentarea posturilor in CSM astfel: 600 de judecători, 750 de grefieri de ședință, grefieri registratori și arhivari. In acest sector vor fi organizate și cursuri de formare profesională in condițiile in care, potrivit comunicatului citat, există un număr foarte mic de formatori in această materie.

Pană in luna iulie a anului viitor este prevăzută constituirea comisiei de insolvență la nivel central iar pană in septembrie — noiembrie constituirea celor 42 de comisii teritoriale (județene). 

Printre primele măsuri ale comisiei de insolvență la nivel central se numără elaborarea criteriilor pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil (estimată a se finaliza in noiembrie 2016), elaborarea criteriilor pentru evaluarea nevoilor de locuit ale debitorilor și ale familiilor acestora (noiembrie 2016), intocmirea listei evaluatorilor autorizați pentru procedura insolvenței persoanelor fizice (noiembrie 2016), protocoale de colaborare cu instituțiile/entitățile relevante, pentru facilitarea fluxului de informații din/dinspre Comisia de insolvență la nivel central (noiembrie 2016), formare profesională a personalului (noiembrie 2016) și campanii de informare (demarare: august 2016, condiționat de alocarea bugetului; finalizare: noiembrie 2016).

Guvernul a decis, in ședința de săptămana trecută, prorogarea cu un an, pană in decembrie 2016, a aplicării Legii privind insolvența persoanelor fizice.

"S-a ajuns in această situație deoarece niciunul dintre pașii de implementare prevăzuți in lege nu a fost atins, deși in lege au fost prevăzute termene concrete. Astfel că Guvernul a fost nevoit, deși nu a dorit, să amane aplicarea acestei legi pană in decembrie 2016. Totodată, avem stabilit un plan de acțiune ca acești pași să fie implementați", a precizat, in 23 decembrie, purtătorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

Potrivit acestuia, in termen de trei luni de la publicarea Legii in Monitorul Oficial, in iunie 2015, trebuia constituită o comisie de insolvență la nivel central. Faptul că această comisie nu a fost constituită a dus la alte intarzieri in lanț.

"Astfel că suntem intr-un calendar imposibil de implementat. Considerăm legea oportună, dar trebuie să fie funcțională. Sunt probleme serioase, un efort logistic imens, care nu s-ar fi putut implementa ușor. Planul Guvernului este pe un an, iar ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului — n.r.) trebuie să vină cu raportări trimestriale pentru implementarea acestui plan", a adăugat Dan Suciu.

Potrivit acestuia, pentru aplicarea legii este nevoie de angajarea a 180 de persoane in cadrul ANPC și a 140 de persoane in comitetele de insolvență. In plus, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să pregătească incă 600 de judecători și să angajeze 750 de grefieri.

Legea privind insolvența persoanelor fizice a fost adoptată de Parlament in luna mai și publicată in Monitorul Oficial in iunie. Potrivit inițiatorului, deputatul PSD Ana Birchall, această lege oferă un ajutor romanilor de bună-credință, "sufocați de datorii".

Astfel, romanii care au datorii vor avea posibilitatea să-și declare falimentul personal și vor beneficia de două proceduri: una administrativă, care prevede că, in fața unei comisii de insolvență, iși vor putea face un plan de reeșalonare a datoriilor pe un termen de 5 ani, și o procedură de lichidare in fața instanțelor de judecată.

In momentul deschiderii procedurii de insolvență se suspendă orice procedură de executare silită și nicio altă procedură de executare silită nu mai poate fi incepută, se acordă preferință planului de rambursare și nu lichidării bunurilor, se suspendă de drept acumularea dobanzilor, penalităților și majorărilor de intarziere după momentul inițierii procedurii de insolvență și debitorul poate propune un plan de rambursare a datoriilor care se intinde pe 5 ani cu posibilitatea prelungirii cu incă un an.

Reduceri la carti, Descopera noua ta aventura comenteaza /* (c)


(261 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Calendarul aplicarii Legii insolven?ei persoanelor fizice | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.33736801147461 seconds.