Marți, 29 Decembrie 2015 - 06:28 AM ARTE: Cinematografia, celebrata in 28 decembrie. Ce a devenit Arta secolului 20 in secolul 21

Publicat de: ---

AMOS News

Cinematografia s-a nascut in 28 decembrie 1895 la Paris, cand 33 de spectatori plateau cate un franc pentru a descoperi primele imagini animate ale fratilor LumiĂšre . De atunci, a saptea arta a vrajit intreaga lume, a devenit un fenomen cultural global si o industrie enorma, cu mai mult de un milion de filme produse si incasari anuale de zeci de miliarde de dolari.

Cele mai vechi imagini in miscare care s-au pastrat au fost filmate de Louise Le Prince in 14 octombrie 1888, in gradina familei Whitley din Roundhay, o suburbie a orasului Leeds din Marea Britanie. Actul de nastere al cinematografiei avea insa sa fie semnat sapte ani mai tarziu, la 28 decembrie 1895, o data cu proiectia primului film al fratilor Auguste si Louis Lumiére.

Imaginile erau filmate si proiectate cu aparatul creat de ei si denumit Cinématographe, iar filmul case se numea Iesirea din Uzinele LumiÚre din Lyon avea doar cateva minute si surprindea iesirea muncitorilor din fabrica de aparate de fotografiat din Lyon, al carei proprietar era chiar Antoine LumiÚre.

Proiectia a fost urmata si de un alt scurt metraj, Intrarea unui tren in gara. Filmele erau foarte scurte, mai putin de un minut si prezentau o singura scena, de fapt un cadru foarte lung.

Multi au tratat noua inventie ca pe un amuzament neserios si au spus ca nu va rezista mai mult de sase luni, dar numarul spectatorilor crestea, iar cei care au intuit potentialul cinematografiei au investit in aceasta noua forma de arta.

De atunci, in lume s-au produs cu mult mai mult de 1 milion de filme, Hoolywood, Bollywood si Nollywood au scris istorie, epoca peliculei de celuloid a fost inlocuita de era productiei digitale, iar industria cinematografica a devenit o afacere de peste 36.4 de miliarde de dolari (conform Theatrical Market Statistics 2014).

Epoca de aur a Hollywood-ului continua sa fascineze si astazi, de exemplu, pianul din filmul Casablanca a fost vandut cu aproape trei milioane si jumatate de dolari la o licitatie organizata la New York, in noiembrie 2014. Tot atunci, au mai fost scoase la vanzare cateva sute de obiecte din recuzita, rochii purtate de actrite celebre precum Grace Kelly, Marilyn Monroe sau Judy Garland, o haina purtata de Clark Gable in filmul Pe aripile vantului sau costumul de leu din filmul Vrajitorul din Oz, adjudecat cu 3 milioane de dolari.

Filmul, fenomen global

In 1896, noua arta a trecut oceanul si i-a cucerit rapid pe americani, nascandu-se si o eterna rivalitate intre cinematografia franceza si cea din Statele Unite.

Fascinat de prima proiectie a fratilor LumiĂšre, Georges MĂ©liĂšs, un iluzionist de la Teatrul Houdini, inventa, in 1902, tehnica trucajului si sistemul de lanterna magica care crea iluzii optice, Calatorie pe Luna fiind si astazi considerat o capodopera. In acelasi timp, in Statele Unite era filmat The great train robbery, primul western, difuzat in anul 1903.

Proiectiile americane s-au mutat din cafenele in spatii special amenajate, cinematografele numite nickel odeon. In 1908 existau deja 10.000 de cinematografe pe teritoriul SUA, iar din 1910 incepea  productia de filme la Hollywood, in primul studio de film al Companiei Nestor, si la New York, la Universal Studios.

Este epoca in care se nasc primele staruri: Lilian Gish, Mary Pickford, Gloria Swanson sau Rudolph Valentino, a carui moarte in 1926 va declansa adevarate scene de isterie.

In 1915, odata cu filmul Nasterea unei natiuni se afirma David Wark Griffith, unul dintre cei mai importanti regizori din istoria acestei arte si considerat parintele cinematografiei americane, care fondeaza apoi, impreuna cu actorii Douglas Fairbank, Mary Pickford si Charlie Chaplin, compania United Artist Corporation si produce cele mai de succes filme mute ale epocii.

Prin anii 1920: regizorul american John Ford filma western-uri, in Germania, prin Nosferatu si Cabinetul doctorului Caligari, inflorea expresionismul, regizorul francez Abel Gance filma Napoleon, iar regizorul rus Sergei M. Eisenstein producea Crucisatorul Potemkin, esenta a propagandei sovietice.

La Hollywood, se nasc rand pe rand companiile Metro-Goldwyn-Mayer, Paramount Pictures, Columbia, Warner Bros si Walt Disney care detineau studiouri, cinematografe si puteau distribui filmele, iar cinematografia americana incepe sa se manifeste ca o industrie si sa capete o structura de business.

La Hollywood se perfectioneaza atat tehnicile de productie a imaginii, sunetului si montajului, cat si ale conceptiei - scenariul si regia, iar cinematografia devine astfel a saptea arta, muze fiindu-i literatura, teatrul, filosofia, pictura si muzica, cu impact major asupra culturii populare globale.

Lumea filmului vrajea publicul, Hollywood-ul devenise marea uzina de vise a americanilor, vedetele asigurau succesul de box-office, iar cinematografia se transforma intr-o industrie profitabila.

Din 1928 se intra in epoca de aur a animatiei, Walt Disney creeaza primul scurt-metraj al lui Mickey Mouse, Plane Crazy, care a fost, ca si majoritatea filmelor de la acea vreme, un film mut. Numele lui Walt Disney avea sa devina sinonim cu desenele animate, iar compania creata de el in 1923, un imperiu care in prezent valoreaza peste 42 de miliarde de dolari.

Din 1929, Academia Americana de Film va recompensa cu Premiile Oscar: mesajul filmului, arta interpretativa, tehnicile folosite in exprimare si productia in ansamblu.

Arta filmului fascineaza si India. Prin anii 1930, la Bollywood, se produceau mai mult de 200 de fime pe an, iar primul film cu sunet, Alam Ara din 1931, al regizorului Ardeshir Irani, a fost un succes comercial enorm.

In 1939, Pe aripile vantului era cel mai lung si cel mai scump dintre filmele produse pana atunci, asa cum avea sa fie si Titanic, 59 de ani mai tarziu.

In Europa, cinematografia s-a rafinat prin aparitia scolilor si curentelor, a expresionismului german sau din cinematografia rusa, prin realismul poetic al regizorilor francezi Jean Renoir, Rene Clair, Marcel Carne.

Nazismul i-a trimis in exil american pe regizorii germani Fritz Lang, Billy Wilder, Robert Siodmak, iar anii de dupa Al Doilea Razboi Mondial aduc neorealismul italian.

La Festivalul de la Cannes din 1951 este descoperita cinematografia japoneza, prin Rashomon care obtine Palme d'Or, iar in anii urmatori se afirma noul val suedez si cel francez.

In 1956, Si Dumnezeu a creat femeia o lanseaza pe Brigitte Bardot si tot de atunci se afirma si Jean Gabin, Jean-Paul Belmondo si Alain Delon.

Si genurile cinematografice evolueaza. Din cauza costurilor prea mari de productie filmul de arta pierde teren in favoarea celor de divertisment, aventura, horror, porno sau SF.

Incepand din anii 1960, si regia de film cunoaste mari schimbari si apar filmele de autor ale marii cineasti: Bergman, Lang, Tarkovsky, Hitchcock, Cassavetes, Lelouch, Polanski, Truffaut, Spielberg, Coppola, Scorsese, Almodovar si ale italienilor Visconti, Pasolini, Bertolucci, Fellini, Antonioni.

In Statele Unite, deceniul sase al secolului XX este marcat de aparitia monstrilor sacri Marlon Brando, Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe, a marilor cineasti Howard Hawks, John Huston, Nicholas Ray, dar si a superproductiilor.

Din anii 1970 explodeaza filmul independent si noul cinema american, prin Easy Rider, A fost odata in Vest, Little Big Man sau prin 2001: Odiseea spatiala a lui Stanley Kubrick, si apare o noua generatie de cineasti, Francis Ford Coppola, Steven Spielberg, George Lucas.

Cinematografia incepe sa insemne marketing, produse derivate, legea box-office-ului, parcuri de distractii tematice si spatii multiplex si isi leaga tot mai mult numele de audiovizual.

Din deceniul noua al secolului XX lumea incepe sa descopere si cinematografia asiatica, sud-americana sau africana. In Anglia apare miscarea Free cinema, din 1995 urmeaza Dogma 95 a cinematografiei din Danemarca, iar pe la sfarsitul anilor 1990 se afirma puternic productia de film nigeriana de la Nollywood (cea mai mare industrie africana de film ca cifra de afaceri si numar de filme produse).

„Pentru o buna parte a lumii, filmul a fost intr-adevar o uzina care produce vise, conserve de vise. La inceput, vise sepia, pe urma tehnicolore, iar spre dimineata, inainte de ora trezirii – cosmaruri ...” spunea Ecaterina Oproiu, critic de film.

Cele mai bune filme din toate timpurile

Critica de specialitate sau votul popular au facut mai multe topuri. Unele au tinut cont de premii, altele de succesul la public sau de valoarea artistica a productiilor: Ben Hur in 1959 si Titanic in 1997 au luat cate 11 premii Oscar.

S-a intamplat intr-o noapte din 1934, Zbor deasupra unui cuib de cuci din 1975 si Tacerea mieilor din 1991 au castigat cate 5 premii Oscar.

Casablanca din 1942, Nasul I si toate celelalte parti, Lista lui Schindler din 1993 si Pulp Ficton din 1994, Razboiul Stelelor din 1980 sau Stapanul inelelor din 2003 au fost votate de public drept cele mai bune filme.

Academia Americana de Film a pus in top si Cetateanul Kane (1941), Pe aripile vantului (1939), Cantand in ploaie (1952) si Lawrence al Arabiei (1962).

Institutul Britanic de Film a adaugat in ordine Vertigo (1958), La RĂšgle du jeu (1939), Tƍkyƍ Monogatari (1953), 2001: A Space Odyssey (1968), Crucisatorul Potemkin (1925), Sunrise (1927) si 8Âœ (1963).

Top 5 box-office

Filmul cu cele mai mari incasari din istorie este Avatar, al regizorului James Cameron, incasarile celebrului SF au depasit 2,88 miliarde de dolari (a costat 277 milioane dolari).

Pe locul doi in All Time Box Office este filmul Titanic, tot al lui James Cameron, cu incasari de 2.186 miliarde de dolari. Titanic a avut un buget urias, cele mai noi efecte si echipamente ale vremii si a fost recompensat cu 11 premii Oscar si 4 Globuri de Aur.

Filmul Jurassic World, lansat in 2015, si Marvel's The Avengers, lansat in 2012, ocupa locul trei si patru topul Box Office din toate timpurile.

Pe locul cinci este lungmetrajul Furious 7, lansat in 2015, dar care a reusit sa incaseze deja peste 1.5 miliarde de dolari. (conform boxofficemojo.com)

Filmul romanesc

A debutat la inceputul deceniului doi al secolului XX si a evolutia sa fost ingreunata mult timp din cauze financiare. Pionierii cinematografiei romanesti au fost Grigore Brezeanu, Jean Georgescu, Jean Mihail si Jean Negulescu.

Primul film romanesc, consemnat de monografiile de specialitate, este "Independenta Romaniei: Razboiul Romano-Ruso-Turc 1877", in regia lui Grigore Brezeanu si proiectat in 1912. Dupa aproape un secol, in 2008, Nae Caranfil le oferea spectatorilor romani premiera filmului "Restul e tacere", un film care spune povestea nasterii acelei prime productii cinematografice romanesti.

Impedimente politice au inceput in noiembrie 1948, cand industria cinematografica din Romania a fost nationalizata, si abia dupa 1990 apar noi viziuni si incep sa se produca filme de dragul „artei pentru arta”. De de la mijlocul anilor 2000 apare noul val romanesc, marcat de un stil auster si realist, sau chiar minimalist.

Din 2005, filmele si regizorii romani incep sa castige premii la Festivalul de la Cannes prin: Moartea domnului Lazarescu regizat de Cristi Puiu in 2004 (Premiul "Un Certain Regard"), A fost sau n-a fost de Cornel Porumboiu in 2006 (Camera d'Or), 4 luni, 3 saptamani si 2 zile de Cristian Mungiu castiga Palme d’Or in 2007, California Dreamin’ de Cristian Nemescu tot in 2007 (Premiul Un "Certain Regard").

Corneliu Porumboiu castiga cu Politist, adjectiv in 2009 (premiul FIPRESCI - Fédération Internationale de la Presse Cinématographique si premiul juriului la sectiunea "Un Certain Regard") si Cristian Mungiu cu Dupa dealuri castiga in 2012 noi premii la Festivalul de la Cannes - pentru scenariu si pentru cea mai buna interpretare feminina.

Pozitia copilului, de Calin Peter Netzer, castiga Ursul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin, in 2013.

Ultimul film romanesc care a castigat un mare premiu international este Aferim ! in regia lui Radu Jude, recompensat cu Ursul de Argint pentru cel mai bun film, Festivalul de la Berlin din 2015.


(854 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Cinematografia, celebrata in 28 decembrie. Ce a devenit Arta secolului 20 in secolul 21 | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61571288108826 seconds.