Marți, 15 Decembrie 2015 - 05:21 AM Aleg.RO: "Amanarea Legii falimentului personal - o mare greseala"

Publicat de: ---

Bursa      *  Birchall: "Legea insolventei persoanelor fizice este mai buna decat Legea darii in plata, intrucat prevede si eliminarea datoriei reziduale"
       Amanarea intrarii in vigoare a Legii insolventei persoanelor fizice va fi o mare greseala, este de parere deputatul PSD Ana Birchall .
     Afirmatia vine in contextul in care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat Ministerului Justitiei (MJ) amanarea aplicarii acestei initiative legislative, care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016.
     Judecatorul Daniela Pantazi, purtator de cuvant al CSM, ne-a spus, saptamana trecuta, ca solicitarea facuta la MJ de catre institutia pe care o reprezinta are la baza faptul ca sistemul nu dispune de personalul necesar aplicarii acestei legi si ca este imposibil sa poata fi angajati toti specialistii de care este nevoie, pana la finalul acestui an. Potrivit doamnei Pantazi, pentru aplicarea Legii falimentului personal este nevoie de 800 de persoane care ar trebui sa fie angajate. De asemenea, normele de aplicare inca nu sunt aprobate si nu mai este timp pentru aprobarea lor in timp util, ne-a mai spus domnia sa, in timp ce alti specialisti ne-au precizat ca suma de bani necesara implementarii reglementarilor in domeniu nu a fost prinsa in bugetul pe anul viitor.
     Ana Birchall, care a initiat Legea insolventei personale, nu este de acord cu afirmatiile reprezentantului CSM. Domnia sa ne-a declarat: "Eu am doua interpelari facute ultimilor doi premieri, prin care am solicitat elaborarea normelor metodologice la timp. Pe langa aceste interpelari, eu am adus la cunostinta ministrilor necesitatea elaborarii acestor norme.
     Am vorbit personal cu ministrul justitiei la momentul investirii sale in functie. M-am oferit personal sa ajut la realizarea lor. Nu m-a contactat nimeni pana acum. Pentru ce avem nevoie de atatia bani si atatea persoane, daca eu am facut legea cu intocmirea de comisii? Pentru cativa reprezentanti de la Ministerul Muncii si de la ANPC? Imi exprim speranta ca nu se doreste subminarea intrarii in vigoare a acestei legi".
     In urma cu cateva luni, deputatul PSD ne-a explicat: "Va fi constituita o comisie (n.r. nationala) de insolventa, cel mai probabil alcatuita din reprezentanti ai anumitor autoritati, cum ar fi ANPC, BNR etc., care va monitoriza modul de rambursare a datoriilor. Daca cineva nu va fi de acord cu procedura stabilita in cadrul acestei comisii, atunci se poate face contestatie si se merge in instanta. Astfel, degrevam instantele de o serie de dosare, iar debitorul, care va putea propune modul de rambursare a datoriilor, pentru ca are acest drept, nu va mai fi nevoit sa astepte o lunga perioada de timp ca sa ia instanta o decizie".
     Practicienii in insolventa sustin ca aceasta masura a fost solicitata chiar de justitie, care nu detine logistica necesara pentru coordonarea unui numar ridicat de dosare pe aceasta speta.
     Ana Birchall a tinut sa sublinieze ca Legea insolventei persoanelor fizice este mai buna decat Legea darii in plata, aflata, acum, pe masa presedintelui pentru promulgare.
     Parlamentarul ne-a explicat: "Legea insolventei persoanelor fizice prevede si eliminarea datoriei reziduale. Cu alte cuvinte, in momentul in care, in cadrul procedurii, se ajunge la executarea silita, debitorul nu va mai avea o datorie ulterioara. De asemenea, in cazul falimentului personal, pentru toti cei care au fost deja executati, se cere eliberarea datoriei reziduale daca, prin valorificarea imobilului, se recupereaza 40-50% din creanta".
     In ultima perioada, au fost bancheri care au spus ca Legea darii in plata intra in conflict cu Legea insolventei persoanelor fizice.   


(199 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Amanarea Legii falimentului personal - o mare greseala" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69382405281067 seconds.