Joi, 10 Decembrie 2015 - 05:27 AM Aleg.RO: Disputele continua. Legea ?darii in plata? nu a ajuns la presedinte. Acuze de informatii false

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Claudia Medrega 10 .12.2015

Legea privind darea in plata a imobilelor este neconsti­tu­tio­nal retroactiva, aplicarea potentiala la contracte deja in­che­iate facand reglementarea ?profund defectuoasa? din punct de vedere tehnic, juridic, iar ceea ce s-ar reusi ar fi o protectie so­ciala a speculatorilor imobiliari, carora li se ofera un cadou to­tal nemeritat pe costul general al societatii, spune Alexandru Reff, partener al Reff & Aso­cia­tii, societatea de avocati ca­re reprezinta Deloitte Le­gal in Romania.

El a aratat ca actul nor­ma­tiv incalca principii de drept elementare, de la cel care stabileste ca un contract este legea partilor si efectele con­tractului trebuie sa se pro­duca conform legii in vi­goare la data semnarii con­trac­tului, pana la principiul mai general al certitudinii in ra­porturile juridice, sau prin­cipiul neinterventiei statului.

?Eu cred ca in dimen­siu­nea de aplicare la contracte deja incheiate reglemen­ta­rea este profund defec­tuoa­sa din punct de vedere teh­nic, juridic, si ar trebui con­tes­tata la Curtea Consti­tu­tionala. Trebuie facuta o ana­liza. Eu nu sunt un ex­pert ?constitutionalist?, dar dupa parerea mea se pune cu acuitate problema re­trac­tivitatii, problema afec­tarii prin­cipiului sigu­ran­tei, certi­tu­dinii juri­dice si al fortei obligatorii a con­tractului. Si principiul ca le­gea care re­gle­menteaza efec­tele con­trac­tului este le­gea de la da­ta semnarii contractului?, ex­plica Alexandru Reff.

Comentarii vin in contextul dezbaterilor aprinse din ulti­ma perioada pe marginea legii privind ?darea in plata? a imo­bilelor. Actul normativ a provocat critici vehemente atat din partea bancherilor comerciali, cat si de la banca centrala. Si a starnit reactii puternice si contradictorii la nivelul intregii societati, de la pledoarii privind caracterul social pana la atentionari privind o posibila inasprire a conditiilor de credi­tare, implicatii asupra bugetului si chiar efecte nefa­vo­ra­bile asupra cresterii economice.

Intr-o alta dimensiune, cea economica, legea este defec­tu­oa­sa si in ceea ce priveste obiectivul asumat in mod decla­ra­tiv, ace­la de a proteja persoanele cu venituri reduse, mai spune Reff.

?Ceea ce se pare ca se reuseste - si sper ca este nein­ten­tionat acest efect, desi exista speculatii si in sens contrar -  este o protectie sociala a speculatorilor, a celor care au posibilitati sa achite imprumutul respectiv, fiind proprietarii mai multor imobile, avand o serie intreaga de alte active sau alte resurse financiare in patrimoniu - si carora li se ofera un cadou dupa parerea mea total nemeritat pe costul  general al societatii, pentru ca fara indoiala aceste costuri care vor fi absorbite de banci vor fi intr-o forma sau alta transferate societatii, mediului economic.?

Alexandru Reff si-a exprimat speranta ca legea va fi retri­misa spre analiza si ca urmatoarea varianta care va rezulta  va fi una mult mai bine gandita.

 

Zamfir despre legea darii in plata: Sistemul bancar furnizeaza informatii false presedintiei

Legea care permite stingerea creantelor bancare prin cedarea imobilului nu a ajuns la presedintie, a declarat miercuri deputatul PNL Daniel Zamfir, afirmand ca a fost surprins sa constate, in cursul intalnirii avute la Cotroceni, ca ?sistemul bancar isi permite sa furnizeze informatii false?.

?Nu stiu daca i-am convins sau nu (pe consilierii de la Cotroceni - n. r.). (...) Nu am plecat optimist. Am aflat de la doamna consilier Ciorchine ca legea nu a ajuns inca la Cotroceni. Dupa ce o vor analiza si o vor studia vor avea loc toate discutiile?, a declarat deputatul PNL Daniel Zamfir in urma intalnirii avute la Palatul Cotroceni pe tema legii adoptate de Parlament care le permite cetatenilor care nu isi mai pot achita creditul la banca sa isi cedeze imobiliul pentru stingerea garantiei. Mediafax


(235 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Disputele continua. Legea ?darii in plata? nu a ajuns la presedinte. Acuze de informatii false | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60886001586914 seconds.