Vineri, 23 Octombrie 2015 - 05:41 AM Aleg.RO: MOTIVUL pentru care FMI nu vrea sa semneze un nou acord cu Romania, pe care Ponta il cere inca de anul trecut

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Startul mesajelor oficiale negative privind un posibil nou acord l-a dat presedintele Klaus Iohannis, care, in urma discutiilor cu oficialii Fondului, veniti de cateva zile in Romania, a anuntat ca "exista serioase rezerve ca Romania indeplineste conditiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line” .

Miercuri, fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, membru PNL, a declarat ca un nou acord nu este posibil, mai ales din cauza posibilei “explozii” a deficitului bugetar anul viitor dar si in 2017. De partea cealalta, deputatul PSD Viorel Stefan, recunoaste ca sunt niste subiecte pe care cele doua tabere nu se inteleg, dar sustine ca problemele nu sunt iremediabile, printre ele numarandu-se faptul ca Guvernul nu a introdus managementul privat in toate companiile de stat si nesiguranta privind respectarea deficitului bugetar asumat in fata Comisiei Europene.

Romania cere un acord "mai bun decat merita"

Motivele pentru care FMI nu pare a fi de acord cu semnarea unui nou acord sunt urmatoarele: tipul acordului cerut de Guvernul Romaniei – linie flexibila de creditare in loc de acord de tip preventiv (ca cel abia incheiat), finalizarea fara succes a fostului acord, necunoscutele din politica fiscala a Guvernului pentru anul urmator si pentru 2017 si faptul ca anul viitor este unul electoral.

“Orice discutie privind un nou acord porneste de la rezultatele celor precedente, daca este cazul. Romania a avut din 2009 pana anul acesta trei astfel de acorduri, doua duse pana la capat si un ultim acord cu o derulare nefericita: a deraiat practic peste un an, timp in care Fondul nu a mai facut nicio evaluare”, a declarat pentru gandul Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, organism neutru, tehnocrat, instituit la cererea expresa a FMI pentru a monitoriza activitatea fiscala a guvernelor din Romania.

“Mai mult decat atat, este strict necesar, pentru un astfel de nou acord, de acest tip, de un istoric prin care sa dovedim implementarea de politici economice sanatoase. Noi nu avem aceste argumente. Ba din contra. In ultimii 25 de ani, de fiecare data cand Romania nu a avut o presiune externa asupra ei, a derapat in ceea ce priveste politicile economice”, a adaugat Dumitru.

Inca din decembrie anul trecut premierul Victor Ponta a anutat ca va cere FMI incheierea unui nou acord, similar cu cel pe care il avea in acel moment Polonia.

Tipul de acord pe care il aveau polonezii, de tip linie flexibila de credit este unul care, practic, nu are conditionalitati (spre diferenta de cele semnate pana acum de Romania, care au avut conditionalitati foarte clare) dar este acordat doar cu respectarea unor criterii foarte clare, cum ar fi: un cadru institutional si fundamente economice foarte solide, implementarea in acest moment, dar si in trecut, a unor politici publice sanatoase si angajamentul ferm de a continua acest tip de politici publice, conform prezentarii oficiale a FMI, ceea ce Romania nu a dovedit nici macar cand a fost sub acord cu FMI (drept dovada sta semi-esecul acordului abia incheiat).

Pana in momentul de fata nu se stie structura bugetului pe anul viitor sau pe 2017

“Nu poate fi ignorat faptul ca in momentul de fata nu este clar cum va arata bugetul pe anul viitor si nici cel pe 2017. In conditiile in care din 2017 intra in vigoare o serie de masuri din actualul Cod Fiscal, care pun presiune pe venituri si cheltuieli, imi este imposibil, in acest moment, sa imi imaginez cum am putea sa mentinem deficitul bugetar sub 3% din PIB”, spune presedintele Consiliului Fiscal, organism criticat in repetate randuri de premierul Ponta pentru ca a emis opinii impotriva anumitor politici fiscale promovate sau implementate de guvernul pe care il conduce.

FMI: Fara masuri compensatorii in 2017 deficitul trece de 3% din PIB

In comunicatul oficial de la finalul vizitei in Romania, publicat joi, Andrea Schaechter, sefa misiunii, in ciuda unor laude precaute, atrage atentia asupra pericolului depasirii unui deficit bugetar de 3% din PIB in 2017 si ca este nevoie de reforme concrete in ceea ce priveste companiile de stat. "Printre politicile prioritare principale se numara mentinerea disciplinei fiscale in vederea consolidarii finantelor publice, precum si reinoirea momentumului pentru reformele structurale - mai ales in zona companiilor de stat - pentru a sustine nivelul de incredere si a imbunatati potentialul de crestere pe termen lung", precizeaza oficialii FMI. 

"Pentru anul 2016 si 2017, politicile adoptate si cele care se intentioneaza a fi adoptate - o combinatie de reduceri masive de impozite si taxe si de majorari salariale - vor impinge deficitul fiscal pana aproape de 3% din PIB in anul 2016, si peste acest nivel in 2017 daca nu sunt indentificate masuri compensatorii sau daca nu se intampla din nou neexecutarea integrala a cheltuielilor de capital", a precizat sefa misiunii Fondului la Bucuresti.

Citeste si Cum ar putea Guvernul Ponta sa aduca Romania in pragul recesiunii. Calculele pentru bugetul anului electoral 2016

Deputatul PSD Viorel Stefan, un “veteran” al comisiei de Buget-Finante, recunoaste, partial, ca FMI are motive concrete sa nu aprobe un nou acord de tip linie flexibila de credit.

"O chestiune care nu este neaparat de natura tehnica, este o retinere care vine din perspectiva anului electoral, numai ca ceea ce s-a intamplat in ultimii ani a demonstrat faptul ca aceasta guvernare stie chiar in an electoral sa vegheze cu strictete la pastrarea echilibrelor macroeconomice si nu s-au inregistrat derapaje", a declarat deputatul, citat de Mediafax.

Motivul principal pentru care Romania are nevoie de un nou acord

Data fiind situatia aparent buna in care se afla Romania (datorie publica de sub 40% din PIB, crestere economica de peste 3% din PIB, deficit bugetar asumat pentru anul in curs de sub 1,9% din PIB), semnarea unui nou acord ar putea parea un gest care nu este necesar. In timp ce majoritatea economistilor dar si a liderilor politici, sustin ca un nou acord va aduce si mai multe credibilitate Romaniei pe pietele externe (deci dobanzi mai mici la eventualele imprumuturi), in final, cel mai puternic motiv ar fi insa, nu pentru politicieni, ci pentru populatie, faptul ca noul acord “ar obliga, intr-o anumita masura, mediul politic sa evite derapajele si sa implementeze politici publice sanatoase, sustenabile”, dupa cum explica Dumitru.

Citeste si Una dintre cele mai importante companii din Romania, executata silit de Fisc


(260 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

MOTIVUL pentru care FMI nu vrea sa semneze un nou acord cu Romania, pe care Ponta il cere inca de anul trecut | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72230291366577 seconds.