Miercuri, 30 Septembrie 2015 - 05:20 AM Aleg.RO: MOTIUNEA DE CENZURA PNL A PICAT. Victor Ponta ramane PREMIER

Publicat de: ---

jurnalulnational

Motiunea de cenzura initiata de PNL, intitulata "Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis . Demite-l pe Victor Ponta!", a picat. În total au fost 206 voturi in favoarea motiunii, insa insuficiente pentru rasturnarea Guvernului Ponta. Seful Guvernului a declarat la inceputul sedintei ca "dincolo de o serie de jigniri, invective, nu exista niciun fel de critica adusa actului de Guvernare".

 

Victor Ponta

UPDATE 13.10. Sedinta de grup a liberalilor dupa motiunea de cenzura.

"Motiunea de cenzura nu a fost un esec. (...) Sunt dezamagit pentru pozitia pe care au avut-o parlamentarii Puterii", a precizat Mircea Toader la Romania TV.

 

UPDATE 13.00. Motiunea de cenzura a picat. In urma numararii bilelor din urne s-au strans doar 206 voturi in favoarea motiunii. Liberalii aveau nevoie de 276 de voturi pentru ca motiunea sa treaca.

La acestea se adauga inca 8 voturi impotriva motiunii de cenzura. Printre cei care au votat impotriva rasturnarii guvernului Ponta s-a numarat si social-democratul Serban Niculae.

UPDATE 12.55. Votul pe motiunea de cenzura s-a incheiat. Urnele au fost luate, iar acum voturile sunt numarate.

UPDATE 12.45

S-a respectat decizia coalitiei de Guvernare. Parlamentarii PSD-UNPR-ALDE au asigurat cvorumul, dar nu voteaza. Parlamentarii Puterii spun ca nu au emotii.

Vasile Blaga si Elena Udrea au votat deja motiunea.

UPDATE 12.35: Crin Antonescu este si el prezent la dezbaterea si votul motiunii de cenzura.

Alaturi de acesta este si Elena Udrea, care a anuntat pe Facebook ca va vota motiunea, "nu pentru continutul ei ci pentru a nu rata o ocazie de a sanctiona acest Guvern." In plus, fosta sefa PMP a precizat ca "la cat de slab au pregatit-o liberalii, motiunea va cadea".

UPDATE 12.25 Rovana Plumb:

"In ceea ce priveste disputele si declaratiile in Parlament sigur ca se refera la faptul ca aceasta motiune de cenzura este un demers superficial si care demonstreaza ipocrizia PNL.

Este un demers total neserios. In aceste clipe parlamentarii PSD sunt in sala, dar nu voteaza", a precizat Rovana Plumb, ministrul Muncii.

UPDATE 12.15

A inceput votul pe motiune. Va fi vot secret cu bile: bila alba in urna alba si bila neagra in urna neagra inseamna vot pentru rasturnarea Guvernului Ponta, iar bila alba in urna neagra si bila neagra in urna alba inseamna vot impotriva motiunii de cenzura.

UPDATE 12.10. Victor Ponta:

"Astazi PNL a devenit PDL. Ia de la altii. Au fost momente vesele si distinse. Aveti o doamna care in fiecare zi imi cere demisia. Si dimineata si seara.

Blaga a zis ca mi-a spus ca m-a scos din politica. Am si eu un Labrador acasa care se crede tigru. Cei care m-au scos din politica, din pacate va vor scoate si pe dumneavoastra.

Cred ca azi s-a dovedit ca Guvernarea actuala are nevoie de multe lucruri de imbunatatit. Sunt foarte lucrurri pe care trebuie sa le facem mai bine. Nu exista o alternativa la Guvernarea noastra", a precizat Victor Ponta

UPDATE 12.00. Vasile Blaga:

Nu ma bucur de raul nimanui. Nu ma bucur de situatia domnului Ponta. (...)

Prima regula este ca nu ai voie sa te pui pe tine deasupra intereselor tarii.

Motiunea noastra nu este despre un om, nu am facut o obsesie pentru Victor Ponta. Motiunea este pentru separarea apelor: alegeti sa fiti pana la capat cu Victor Ponta intr-o guvernare fara viitor.

Sunt peste 100 de zile de cand Victor Ponta se incapataneaza sa ramana in functie. Situatia este unica in Europa. Credibilitatea lui Ponta in fata partenerilor internationali este zero.

Sa nu uitam si comportamentul dlui Ponta din ultimele 100 de zile. A facut tot ce se poate ca sa fie uitata situatia si si mute atentia in alta parte. A plecat din tara pe nepusa masa, a aruncat cu populisme si a incercat ca sa transforme Codul Fiscal intr-o arma personala.

Premierul este un politician disperat. Guvernul Ponta a pus zeci de taxe si impozite marite in cele mai nepotrivite momente. Noi ne-am facut datoria si am tras un semnal de alarma, astazi v-am oferit solutia", a precizat Vasile Blaga.

UPDATE 11.55. Liviu Dragnea:

"Eu imi pastrez abordarea dialogului, incerc sa constat cateva lucruri.

Din fericire pentru poporul roman, Caragiale inca nu a murit. Am vazut foarte multe acuzatii reciproce, iesiri publice in care s-au folosit cuvinte care nu au ce cauta in limbajul unui parlamentar.

Am fost criticati ca suntem prezenti si nu votam. Eu inteleg asa: cand cineva porneste o actiune, inseamna ca are si oamenii necesari pentru a sustine aceasta actiune. Ti-ai facut un calcul si stii ca ai numarul de voturi suficient, ai si echipa guvernamentala care sa vina imediat, ai si propunere de prim-ministru (...)

E ca si cum ne-ati cere sa va aducem parlamentari sa va voteze motiunea si niste cetateni sa va mareasca randurile la miting. Asa ceva nu se poate face.

Ma mir de unde brusc a aparut aceasta lipsa de experienta politica (...)

Scene de genul celor care s-au intamplat aici se vad pe posturi generaliste: Acces direct, indirect, telenovele, Mireasa pentru fiul meu... In Parlament, cetatenii romani asteapta sa se voteze legi", a precizat Liviu Dragnea.

UPDATE 11.35 Kelemen Hunor:

"Vom vota motiunea de cenzura. Dar nu trebuie ca votul sa fie interpretat pentru textul motiunii. O motiune nu trebuie indreptata impotriva unui singur membru al guvernului.

Investitiile sunt ca si inexistente, guvernul creeaza tensiuni intre diferite grupuri sociale, ordonantele de urgenta creeaza dezechilibru intre executiv si legislativ.

Unii dintre membrii guvernului au devenit portavocea extremismului Si nationalismului orb", a precizat Kelemen Hunor, liderul UDMR.

UPDATE 11.20 Calin Popescu Tariceanu:

"ALDE nu va vota motiunea de cenzura. (...)

Sper sa nu ajungem in situatia in care sa cerem permisiunea procurorilor in legatura cu oportunitatea unei decizii politice. Separatia puterilor in stat inseamna echilibrul intre puteri, ma intreb daca puterea judecatoreasca nu s-a transformat intr-o superputere, dincolo de ceea ce isi doreste Constitutia", a precizat Tariceanu.

 

UPDATE 11.10 Catalin Predoiu:

"Este sansa Romaniei de a dobandi o administratie functionala. Administratia din aceasta tara nu mai lucreaza pentru romani de luni de zile.

Este un blocaj administrativ generalizat si acesta poate fin rezolvat prin demisia lui Ponta. Aceasta ar da sansa repornirii sansei noastre. Guvernul nu mai este in plan extern. Nimeni nu isi mai permite sa negocieze proiecte cu un premier", a mentionat Catalin Predoiu pentru Romania TV.

Guvernarea unei tari inseamna eficienta administratiei. Ce poate intelege un om tanar, un om matur care desfasoara o meserie cu demnitate, ca in fruntea Guvernului se afla un premier cu probleme penale. (...)

Domnul Ponta este o nulitate", a adaugat Predoiu.

UPDATE 11.00 Alina Gorghiu:

"Noi politicienii nu avem voie nici sa condamnam nici sa judecam.

Ati cautat tot ce ati putut sa gasiti si nu ati gasiti nimic despre mine. Le-ati pus pe Cazanciuc sa ma ameninte. Daca gasiti cel mai mic argument despre care sa se spuna despre mine, o urma de suspiciune, ca am incalcat legea, demonstrati-o. (...)

Avem un prim-ministru care nu mai poate reprezenta Romania. Ponta este un prim-ministru trimis in judecata, nimic mai mult nimic mai putin. (...)

Lasa in urma tone de invective si o mare pata pe imaginea Romaniei. Un guvern cu sustinere zero este un Guvern zero, autorul este chiar Ponta.

Guvernul sau in conditiile in care parlamentarii Puterii sunt impiedicati sa voteze. Ponta este dirijat, coordonat de cele trei partide din coalitie. (...) Ponta mai degraba si-ar taia un picior decat sa-si dea demisia", a precizat Alina Gorghiu in Parlament.

"Victor Ponta e intepenit pe scaunul de la Palatul Victoria. Aceasta motiune nu este despre Victor Ponta este despre realitatea Romaniei, despre clasa politica pe care o are. (...)

Aveti de ales intre a sta in genunchi in banci si a va ridica la inaltimea asteptarilor", a adaugat liderul PNL.

UPDATE 10.45 Victor Ponta:

"Dincolo de o serie de jigniri, invective, nu exista niciun fel de critica adusa actului de Guvernare. Nu exista nicio solutie in cazul improbabil in cazul in care motiunea ar trece.

Protestatarii credeau ca au venit sa protesteze impotriva celor care le-au taiat pensiile si salariile. (...) Nici domnul Blaga nu mai e ce a fost odata. Sunt mai multi jandarmi si jurnalisti decat protestatari. (...)

Cred ca demersul de azi este o smecherie politica. Asta e, nu avem ce face pana la anul, cred liberalii. Cand e de munca cei de la PNL nu se pricep.

Va aduc inainte ca in 26 aprilie 2012 cand USL s-a prezentat in fata Guvernului s-a prezentat cu un Guvern format, cu un program de Guvernare. Nu exista o alternativa la actualul Guvern (...)

UDMR a fost intotdeauna constant in a combate implicarea judiciarului in actul de politica. Respect dreptul dvs. de a vota motiunea, dar cred ca trebuie sa spuneti care este pozitia dvs. fata de ce spun colegii liberali. In 2012 au spus ca nu sunteti buni sa guvernati, acum vor spune ca sunteti buni", a precizat Victor Ponta la sedinta unde se voteaza motiunea de cenzura.

Premierul  a adaugat ca o motiune de cenzura, asa cum este prevazuta in Constitutie, se refera la activitatea Guvernului, la masurile economice, sociale, la problemele populatiei, in schimb in demersul actual al Opozitiei nu se regaseste asa ceva.

"Vreau sa va dau un citat de ieri cu care sunt cu totul de acord si nici colegii de la PDL—PNL nu pot sa-l contrazica: 'economia Romaniei beneficiaza de avantaje importante, crestere economica sustinuta, stabilitate financiara si monetara, datorie publica redusa, forta de munca bine pregatita, numeroase resurse, Romania reprezinta un element de stabilitate pentru intreaga regiune', a spus ieri presedintele Iohannis investitorilor americani.

Asa e si din acest motiv trebuie sa continuam in aceasta directie pe care o prezentam cu totii partenerilor internationali", a precizat Ponta.

Premierul Victor Ponta i-a acuzat marti pe liberali ca se ascund in spatele procurorilor si asteapta ca acestia sa faca opozitie in locul lor.

"Cred ca intentia PNL-PDL de a se ascunde mereu in spatele procurorilor, de a astepta ca acestia sa faca opozitie in locul lor este o intentie profund gresita, care nu are legatura cu principiile democratice.

Cred in continuare ca in Parlament trebuie sa se faca politica si nu justitie si in justitie trebuie sa se exercite doar drepturile si libertatile fundamentale si responsabilitatile in fata judecatorilor", a spus premierul, de la tribuna Parlamentului, la dezbaterea motiunii de cenzura.

UPDATE 10.40. Liviu Dragnea a declarat ca parlamentarii PSD vor fi prezenti in sala la dezbaterea motiunii de cenzura a PNL, dar nu voteaza, aratand ca cei care au facut acest demers trebuie sa-si aduca oamenii la vot.

"Suntem prezenti, dar nu votam. (...) Cei care au pornit acest demers de a depune motiunea de cenzura trebuie sa-si aduca voturi. Daca asteapta la noi ar insemna ca ar trebui sa ne ceara sa aducem oameni si la mitingul de afara, unde nu e nimeni", a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului, dupa sedinta grupurilor reunite ale coalitiei.

UPDATE 10.30. Primul lucru pe ordinea de zi a sedintei de Parlament s-a aflat votul pentru noi privilegii. Alesii au schimbat marti statutul si isi dau cu 1.000 de lei mai multi bani pe luna, insa nu la salariu. Ei vor primi sume majorate pentru benzina si cazare. ‎

Parlamentarii vor primi 400 de lei in plus pentru benzina folosita in circumscriptiile lor parlamentare. In plus, ei primesc inca 600 de lei in plus pentru cazare. Astfel, alesii vor beneficia lunar in total de 1.400 de lei pentru combustibil si 4.600 de lei pentru cazare. 

Parlamentarii au votat in unamimitate pentru aceste privilegii. 293 de voturi pentru, 31 de abtineri si 1 vot impotriva.

Update 10.20. Presedintele Camera Deputatilor Valeriu Zgonea a deschis sedinta Parlamentului. Potrivit acestuia, 309 parlamentari sunt prezenti la sedinta in care se dezbate motiunea de cenzura.

In sala de plen sunt liderii Puterii: Victor Ponta, Gabriel Oprea, Calin Popescu Tariceanu, Liviu Dragnea, plus cativa ministri.

Opozitia ar avea nevoie de inca 60 de voturi pentru ca motiunea sa treaca.

UPDATE 10.15. S-a intarziat inceperea sedintei, potrivit Romania TV. Nu au venit in sala toti cei din Opozitie. Chiar daca au semnat listele de prezenta, liderii liberalilor s-au dus la mitingul din Parcul Izvor si inca nu s-au intors.

UPDATE 10.10. Ludovic Orban i-a atacat dur pe parlamentarii Puterii care au decis sa fie prezenti la dezbaterea privind motiunea de cenzura, dar sa nu voteze.

"In afara oamenilor prezenti am strans peste 1,5 milioane de semnaturi ale romanilor care s-au saturat de Victor Ponta. (...)

Sa le fie rusine daca fac asa Victor Ponta ii facea oi pe parlamentarii Puterii care nu isi exercitau votul", a declarat Ludovic Orban pentru Romania TV.

Purtatoarea de cuvant a PSD a precizat ca motiunea de cenzura este o sicana la adresa premierului.

"Eu personal si partidul in care fac parte respectam decizia de protesta. Aceasta motiunea nu are ca obiect act guvernului ci este o sicana la adresa lui Victor Ponta. (...)

Textul motiunii vorbeste doar despre Ponta ceea ce nu este corect politic (...) Este o actiune indreptata impotriva lui Victor Ponta. Daca avea un subiect economic social, profund, ne intalneam si discutam", a precizat Gabriela Firea la Romania TV.

Liberalii ii vor pune in fata premierului teancuri intregi cu cele peste 1 milion de semnaturi ale romanilor pentru demiterea sa.

CITESTE SI: MOTIUNEA DE CENZURA, la vot in Parlament. Ce sanse sunt sa pice Guvernul Ponta. "Marea problema" a PNL

Victor Ponta a estimat, luni seara, ca la motiunea de cenzura vor fi sub 200 de voturi pentru, in timp ce, ca sa poata fi schimbat actualul Guvern, este nevoie de 276 de voturi.

Liderii coalitiei de guvernare fac front comun pentru apararea lui Victor Ponta. Parlamentarii Puterii au decis sa ramana la dezbaterile pe motiune, insa nu vor vota. De asemenea, in urma negocierilor, nici parlamentarii minoritatilor si nici cei ai UDMR nu vor participa la vot.

Votul este secret cu bile.

Pentru a fi adoptata, motiunea trebuie sa intruneasca 275 de voturi favorabile. Motiunea a fost depusa in Parlament pe 21 septembrie de catre PNL si a fost citita in plen pe 23 septembrie.

Au semnat motiunea de cenzura 183 de parlamentari — 122 deputati — 115 de la PNL, sase neafiliati si unul de la grupul democrat si popular — si 61 de senatori — 58 de liberali si trei neafiliati, respectiv Mircea Geoana, Dan Ionita si Dan Tataru.

Astfel, cei care vor sustine motiunea de cenzura sunt 176 de parlamentari liberali, 25 parlamentari UDMR si cativa de la grupul democrat popular si neafiliati, in total fiind putin peste 200.

Pe de alta parte, actuala coalitie guvernamentala este solidara cu premierul Victor Ponta, UNPR afirmand ca ramane alaturi de acesta. Concret, Cabinetul Ponta este sustinut de 197 parlamentari ai PSD, 63 ai UNPR, 37 ai ALDE, la care se adauga cei 17 deputati de la minoritatile nationale altele decat cea maghiara care, de regula, voteaza cu Guverrnul, deci, in total, peste 300 de parlamentari.


(618 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

MOTIUNEA DE CENZURA PNL A PICAT. Victor Ponta ramane PREMIER | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61060810089111 seconds.