Luni, 14 Septembrie 2015 - 05:11 AM Aleg.RO: "Proiectul cedarii locuintei in locul creditului va intra in dezbatere la Senat"

Publicat de: ---

Bursa      Proiectul care prevede ca persoanele cu datorii la banci ar putea ceda imobilele pe care le-au pus garantie in momentul contractarii creditelor fara sa mai rama¬na indatorate va intra in dezbatere la Senat, dupa cum a anuntat, vineri, deputatul PNL Daniel Zamfir .
     Domnia sa a precizat: "Dragi prieteni, am intrat in linie dreapta cu proiectul de lege pe care l-am initiat impreuna cu profesorul Piperea (n.r. Gheorghe Piperea, avocat) privind darea in plata. Va reamintesc ca alaturi de mine au semnat 156 de parlamentari de la toate partidele politice. Proiectul va intra in dezbatere la Senat, in comisiile de specialitate, urmand ca pana la sfarsitul lunii septembrie sa se intocmeasca raport de specialitate de catre comisiile juridica si economica".
     In esenta, initiativa legislativa permite unui debitor care are unul sau mai multe imobile expuse unei executari silite sa transfere de buna voie la creditor dreptul de proprietate asupra imobilului/imobilelor, in schimbul stergerii restului datoriei, dupa cum ne-a explicat, recent, domnul Piperea. Potrivit avocatului, procedura se deruleaza la notar, instantele intervenind numai in caz de contestatii asupra procedurii (nu si asupra dreptului debitorului la eliberarea de datorie) si numai daca creditorul ignora cu rea-credinta oferta debitorului de dare in plata cu efect liberatoriu.
     Gheorghe Piperea a subliniat: "Ambele parti castiga din acest schimb: (i) debitorul este liberat de un munte de datorii, care oricum nu ar mai putea fi achitate, redevenind cetatean cu drepturi, inclusiv cu dreptul la o noua locuinta, pe care sa si-o procure, eventual cu titlu de chirie, in conditii mai putin inrobitoare; (ii) creditorul, mai ales cel bancar, isi marcheaza mai rapid pierderea, eliberandu-se de propriile provizioane.
     Castiga si piata imobiliara, intrucat, desi exista inca o mare cerere de case, nu exista si oferte de preturi care sa se intalneasca pe drum cu cererea. (...) Proiectul de lege isi propune sa reintroduca echitatea si necesarul echilibru in relatiile dintre parti, intrucat imparte riscul de pierdere (care pana acum a fost exclusiv un risc de ruina pus pe capul debitorului), intre debitor si creditor. Oricum, precum stim, la momentul imprumutului, debitorul, de regula, a platit un avans din pretul imobilului (intre 15-25%), iar acesta a fost evaluat (pe cheltuiala debitorului, desigur) de evaluatori impusi de banca, dupa criterii impuse de banca. Debitorul nu are nicio vina si nicio res¬ponsabilitate pentru faptul ca, scriptic, la momentul acordarii imprumutului, imobilul era evaluat la peste 133% din valoarea imprumutului, in timp ce acum valoarea, estimata de aceeasi evaluatori, dupa aceleasi criterii, este undeva la 30%. In plus, in cei 7-10 ani de la acordarea imprumutului, debitorul a platit dobanzi, comisioane si alte costuri (mascate, abuzive, ilegitime) suficient de mari pentru a conchide ca banca nu prea ar pierde din aceasta operatiune juridica ce reclama echitate".
     Gheorghe Piperea subliniaza ca doar debitorul poate decide daca este eficient pentru el sa isi lase imobilul in mana creditorului, in schimbul stergerii datoriei.
     Domnia sa adauga faptul ca aceasta procedura exista de zeci de ani in SUA si, mai ales dupa 2011, si in cateva tari europene, cum ar fi Spania si Portugalia.
     Gheorghe Piperea conchide ca initiativa sa reprezinta, de fapt, trans¬punerea, in legislatia noastra, a Directivei Europene care priveste creditele imobiliare pentru locuinta.   


(346 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Proiectul cedarii locuintei in locul creditului va intra in dezbatere la Senat" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60393404960632 seconds.