Luni, 14 Septembrie 2015 - 05:11 AM Aleg.RO: Cutremur in social-democratia europeana

Publicat de: ---

romanialibera

Candidatul aripii stanga a preluat sefia laburistilor britanici . Jeremy Corbyn a obtinut 59,5% din voturi, dar linia sa politica, apropiata de Podemos sau Syriza, este foarte indepartata de cea care domina partidul de doua decenii, cea a erei Blair.

Desi alegerea lui Jeremy Corbyn era anuntata de sondaje, rezultatul proclamat sambata, 12 septembrie, in apropierea Palatului Westminster, la Londra, a surprins toti observatorii prin amploare. Fapt rar, Corbyn, care a inceput campania ca outsider, a fost ales din primul tur si a obtinut majoritatea in trei colegii de electori – membrii partidului, aderentii din sindicate si simpatizantii care puteau vota dupa plata unei sume simbolice de 3 lire sterline (4,10 euro). Introducerea acestei ultime categorii de electori a asigurat probabil succesul sau, declansand un val de aderare a tinerilor revoltati de inegalitatile crescande si de politica sociala a premierului conservator David Cameron si sedusi de discursul anti-austeritate al lui Corbyn.

Aceasta reforma a schimbat in mod spectaculos structura partidului, slabind puterea pana acum dominanta a deputatilor laburisti, noul lider promitand reconstruirea Partidului Laburist plecand de la baza si de la miscarile sociale.

Corbyn a devenit seful Partidului Laburist cel mai de stanga pe care l-a avut formatiunea dupa anii 1930. Cu cele 59,5% din voturi obtinute, candidatul stangii radicale, veteran al Old-Labour, cel de dinaintea lui Tony Blair (fondatorul New Labour), si-a asigurat un control total al unui partid a carui  mare majoritate a alesilor ii este ostila.

Este o rasucire, un tsunami, o lovitura rasunatoare in plan intern si un cutremur in social-democratia europeana. Pentru unii, este si o periculoasa intoarcere inapoi, sfarsitul tuturor perspectivelor apropiate de revenire la putere pentru Labour. Ideile lui Corbyn –antimonarhist, adeptul renationalizarii cailor ferate si energiei, al dezarmarii nucleare si iesirii din NATO, al taxarii majorate a marilor averi, al gratuitatii universitatilor, etc. -  au revoltat baronii New Labour, care au lansat un front \'Anyone but Corbyn\' (Oricine, dar nu Corbyn) si au vrut sa suspende primarele.

Tony Blair a prezis \'deruta, daca nu anihilarea partidului\' daca va fi preluat de Corbyn si a recomandat \'un transplant cardiac\' celor ale caror inimi bat pentru sexagenar. Dar, puternicele sindicate Unison si Unite au avut si ele  un cuvant de spus.

Sfarsitul erei Blair

Corbyn a mobilizat si electrizat un foarte mare numar de oameni intr-un mod pe care nu l-am mai cunoscut de decenii, recunostea Liz Kendall, adversara lui laburista. Scrutinul deschis organizat pentru desemnarea succesorului lui Ed Milliband, demisionar in seara esecului sau la legislativele din 7 mai, se anunta plictisitor. Dar, s-a transformat in vara intr-un seism pentru establishmentul partidului, dublat de un examen de constiinta colectiv care putea duce la o contra-revolutie: recentrarea operata de Tony Blair incepand din 1994, incununata de succesul electoral ar fi invins definitiv.

Alegerea lui Corbyn este o noua dezavuare pentru fostul premier, care, de doua ori in vara, a facut apel la respingerea candidatului stangii partidului: \'Chiar daca ma detestati, va rog nu aruncati Partidul Laburist de la inaltimea falezei\'. Larg respins din cauza angajamentului sau in razboiul din Irak, fondatorul New Labour nu a facut decat sa intareasca \'Corbynmania\'.

Scepticism si temeri

Incapacitatea laburistilor de a se reinnoi dupa Blair si de gasire a tonului just fata de politica de austeritate drastica, impusa dupa 2010 de David Cameron, explica nauceala majoritatii liderilor partidului. In timp ce Labour accepta unele taieri ale bugetelor sociale si apara o versiune mai putin brutala a austeritatii, Jeremy Corbyn o denunta radical. Majoritatea deputatilor partidului freamata, temandu-se de un divort de opinia publica si de o marginalizare prelungita. Captand revoltele si temerile unei parti a tinerilor satui de austeritate si lipsiti de slujbe, reasezand la loc de onoare idealurile justitiei sociale de dupa 1945, vechiul deputat cu maniere ascetice a cucerit un nou public, dupa modelul Podemos si Syriza, si schimba profilul partidului. Deputatul Jon Cruddas declara la BBC ca se teme ca \'Labour va deveni o masina de celebrare a anilor 1980 si a trotskismului in cultura si foarte ostil fata de oricine este de alta parere\'.

\'Daca va fi ales Corbyn, va fi razboi civil in sanul partidului si va insemna victoria populismului contra deputatilor. Partidul Laburist va fi indepartat de la putere pentru ani de zile si Cameron poate dormi pe ambele urechi\', prezicea Steven Fielding, profesor de istorie politica la Universitatea din Nottingham. Dar inaltii responsabili laburisti care au declarat imprudent ca vor refuza colaborarea cu o persoana care vrea renationalizarea cailor ferate, cresterea impozitelor si dezarmarea nucleara unilaterala probabil ca isi vor reconsidera pozitia. Din punct de vedere istoric, Jeremy Corbyn intoarce pagina epocii Blair, deschisa prin recentrarea partidului in 1994. Triumful deputatului din Islington (cartier popular din nordul Marii Londre)  este fara apel, numai ca promisiunile stangii se spulbera in fata realitatii. 

Triumful lui Corbyn a urmat la cateva ore dupa anuntarea victoriei candidatului de stanga la primarele laburistilor pentru alegerea edilului Londrei din 5 mai 2016 – Sadiq Khan, un fost avocat , fiul unui sofer de autobuz imigrat din Pakistan, a fost desemnat sa reprezinte Partidul Laburist la acest scrutin la care actualul primar, Boris Johnson, nu se va prezenta.  

Reduceri de 70% intre 6-8 septembrie! comenteaza /* (c)


(334 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Cutremur in social-democratia europeana | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.