Miercuri, 22 Aprilie 2015 - 05:29 AM Aleg.RO: Tariceanu REFUZA sa semneze hotararea in cazul votului care l-a scapat pe Sova de arestare. Chelaru (PSD): ”Curtea ne-a bagat intr-o fundatura din care nu stiu daca putem iesi”

Publicat de: ---

Gndul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Senatorii tergiverseaza redactarea si publicarea in Monitorul Oficial a hotararii care sa consemneze votul dat in cazul solicitarii DNA privind retinerea si arestarea preventiva a lui Dan Sova . Dupa ce Curtea Constitutionala i-a obligat pe senatori sa redacteze o hotarare care sa consemneze votul dat pe 25 martie, acum alesii trag de timp si paseaza responsabilitatea de la o structura a Senatului la alta.

”Lucrurile sunt foarte simple. Senatul si Tariceanu au facut un abuz. Comisia juridica a dat un aviz, plenul a dat un vot. Asistam la un refuz din partea presedintelui Senatului de a semna un act, este obligatia lui. Redactarea lui apartine aparatului de specialitate. Biroul Permanent a a decis ilegal sa ceara comisiei ceva de care nu suntem competenti. Aceasta plasare de responsabilitate catre comisia juridica e un abuz”, a spus senatorul PNL Alin Tise.

Concret, plenul a respins luni un proiect de hotarare datat cu 20 aprilie, urmand ca presedintele Senatului sa semneze un alt proiect de hotarare, datat cu 25 martie. Cum aceasta varianta nu a fost pe placul lui Calin Popescu Tariceanu, acesta a convocat o sedinta de urgenta a Biroului Permanent si a mandatat comisia juridica sa redacteze si sa semneze respectiva hotarare. Numai ca, si de data aceasta, senatorii PSD au votat pentru acelasi proiect de hotarare, cel datat cu 25 martie, pe care il vor trimite inapoi catre Biroul Permanent.

In cadrul sedintei comisiei juridice, convocata si ea de urgenta, liberalii au propus ca proiectul de hotarare sa fie unul pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a lu Dan Sova, insa propunerea a picat la vot.

”Nu putem redacta azi un proiect de hotarare cu ceea ce stabilim noi. Curtea ne-a bagat intr-o fundatura din care nu stiu daca putem iesi”, a spus senatorul PSD Ioan Chelaru.

Calin Popescu Tariceanu a convocat, marti, o sedinta de urgenta a Biroului Permanent, in care, spune el, au fost prezentate ”opinii diverse juridice si politice”, in urma careia s-a decis mandatarea comisiei juridice de a redacta aceasta hotarare.

”Am organizat o sedinta a Biroului Permanent pentru a putea sa lamurim o problema de natura exclusiv tehnico-juridic, nicidecum una politica. Senatul este obligat sa redacteze o hotarare care sa ateste rezultatul votului din 25 martie. Sunt diverse opinii de natura juridica, care nu sunt neaparat convergente cu decizia Curtii. Dincolo de opiniile juridice si cele politice, asa cum am constatat azi in sedinta din partea PNL, trebuie lasate deoparte si sa respectam intocmai decizia Curtii. urmeaza numai sa redactam hotararea respectiva in asa fel prin publicarea in Monitorul Oficial sa capete forta juridica. De aceea azi s-a luat decizia sa insarcineze comisia juridica cu redactarea textului acestei hotarari, care sa reprezinte materializarea deciziei CCR”, a declarat Tariceanu, la finalul sedintei de marti.

Pe de alta parte, procedura este neregulamentara, dupa cum au sustinut liderii PNL. Presedintele comisiei juridice, senatorul liberal Catalin Boboc, a explicat ca membrii comisiei pot redacta doar un proiect de hotarare, pe care sa-l supuna, ulterior, votului plenului Senatului. Nicidecum adauga Boboc, nu poate comisia juridica sa redacteze hotararea si sa o publice in Monitorul Oficial.

”Comisia juridica va trebui sa raspunda, intr-un fel sau altul, dar e foarte clar ca aceasta comisie poate face propuneri, proiecte de hotarari pe care sa le duca mai departe catre plen, asupra hotararilor Senatului se pronunta doar plenul, este singurul competent a se pronunta asupra unui astfel de act. Nu cred ca se poate substitui comisia plenului. Hotararea poate fi redactata de departamentul legsilativ, e semnata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial. Asta e procedura. Nu poate pronunta comisia, adica 11 oameni, pe o hotarare asumata de intreg Senatul Romaniei”, a explicat Boboc.

Intrebat de ce se tergiverseaza situatia, Boboc a adaugat ca ”este o lipsa de curaj” pentru asumarea unei greseli.

”E lipsa de curaj in asumarea unei greseli si oamenii, cei care au gresit, trebuie sa-si asume greseala de la momentul respectiv. Greseala apartine, in primul rand, staff-ului, care nu l-a informat corect pe presedintele Senatului cu modul in care trebuiau sa decurga lucrurile”, a mai spus liberalul.

VIDEO: Cristian Andrei

Traseul hotararii in cazul lui Dan Sova

Pe 25 martie, senatorii au respins solicitarea DNA privind retinerea si arestarea preventiva a lui Dan Sova, cu 79 de voturi ”pentru”, 67 de voturi ”impotriva” si cinci abtineri, decizia fiind luata in baza Regulamentului Senatului si a Statutului deputatilor si senatorilor. La momentul respectiv, CSM a sesizat Curtea Constitutionala, iar pe 8 aprilie, CCR a decis ca a existat un conflict juridic de natura constitutionala din cauza faptului ca Senatului nu a redactat si nu a publicat in Monitorul Oficial si o hotarare care sa consemneze rezultatul votului.

Potrivit articolului 147 din Constitutie, deciziile Curtii sunt obligatorii. Astfel, Senatul este obligat sa redacteze si sa publice in Monitorul Oficial o hotarare. Problema a aparut luni, cand in Biroul Permanent s-a decis ca proiectul de hotarare sa fie votat de plen.

Potrivit acestui proiect, datat cu 20 aprilie, Senatul ar fi urmat sa constate faptul ca, in plenul din 25 martie, nu s-a intrunit numarul necesar de voturi pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova.

”Articol unic. - Constata ca, in urma votului exprimat in sedinta Senatului din data de25 martie 2015, nu au fost intrunite conditiile cerute de art.24 alin.(4) din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, si de art.173 din Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotararea Senatului nr.28/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, in vigoare la data de 25 martie 2015, pentru a incuviinta retinerea si arestarea preventiva a domnului senator Sova Dan – Coman”.

Cu toate acestea, propunerea a fost respinsa de plenul Senatului, fiind preferata varianta senatorului PSD Serban Nicolae, care a spus ca aceasta hotarare nu ar trebui suspusa votului, ci ar trebui semnata de Calin Popescu Tariceanu.

In varianta lui Serban Nicolae Senatul adopta o hotarare datata cu 25 martie, adica cu o luna in urma.

Cum aceasta varianta nu a fost pe placul lui Tariceanu, pentru ca, spune el, ”presedintele Senatului nu-si asuma deciziile, ci doar le consemneaza”, subiectul a fost pe ordinea de zi a Biroului Permanent de marti, convocat de urgenta.

Citeste si Senatul a respins proiectul de hotarare in cazul lui Dan Sova, dar Tariceanu este obligat sa redacteze o hotarare de respingere sub propria semnatura Citeste si CCR a publicat motivarea in cazul Sova. Cum a afectat justitia „omisiunea” Senatului de a publica hotararea dupa votul care l-a salvat pe senatorul PSD de arestare Citeste si Curtea Constitutionala obliga Senatul sa redacteze o hotarare dupa votul care l-a scapat pe Sova de arestare


(356 afiri)

 

Link-uri înrudite

· Alte tiri din sursa
Gndul

· Alte tiri de la ---


Azi: Cea mai citit tire din sursa Gndul:

Tariceanu REFUZA sa semneze hotararea in cazul votului care l-a scapat pe Sova de arestare. Chelaru (PSD): ”Curtea ne-a bagat intr-o fundatura din care nu stiu daca putem iesi” | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparin autorilor. Nu suntem responsabili pentru coninutul acestora.
Page created in 0.70270609855652 seconds.