Vineri, 17 Aprilie 2015 - 05:28 AM Aleg.RO: Ziua genocidului rom, recunoscuta de PE

Publicat de: ---

romanialibera Parlamentul European (PE) a votat o rezolutie prin care a cerut mai multe eforturi pentru a pune capat discriminarii, discursurilor instigatoare la ura si infractiunilor motivate de ura impotriva romilor, precum si pentru a recunoaste ziua de 2 august ca zi de comemorare a holocaustului rom, relateaza Mediafax . 

In rezolutie, deputatii isi exprima "ingrijorarea profunda privind aparitia unui curent impotriva romilor, care se manifesta printre altele printr-o retorica impotriva lor si prin acte de violenta in Europa", aratand ca acest curent este "incompatibil cu normele si valorile Uniunii Europene" si "reprezinta un obstacol major in calea integrarii sociale de succes a romilor".

Cite?te ?i: Romii cer alegeri anticipate: Integrarea romilor din Romania nu s-a facut cu fapte

Astfel, deputatii cer statelor membre sa implementeze efectiv Directiva 2000/43/CE a Consiliului din 29 iunie 2000 de punere in aplicare a principiului egalitatii de tratament intre persoane, fara deosebire de rasa sau origine etnica, pentru a preveni si elimina discriminarea impotriva romilor, mai ales in privinta locurilor de munca, educatiei si accesului la locuinte.

"Parlamentul recunoaste realitatea istorica a genocidului rom din Al Doilea Razboi Mondial, precum si alte forme de persecutie, cum ar fi deportarile si internarile fortate, cerand statelor membre sa faca la fel. Conform estimarilor, cel putin jumatate de milion de romi au fost exterminati de regimul nazist si de alte regimuri si aliatii acestora, iar in unele state, a fost asasinata peste 80 la suta din populatia roma. In noaptea de 2-3 august 1944, 2.897 romi, mai ales femei, copii si batrani, au fost asasinati in lagarul de romi de la Auschwitz-Birkenau. Pentru a comemora aceasta atrocitate si victimele genocidului, 2 august ar trebui sa fie recunoscuta drept ?Ziua europeana de comemorare a Holocaustului impotriva romilor?", mai spun deputatii.

Cite?te ?i: O poveste incredibila despre canibalism, foamete si Transnistria

Romii sunt cea mai mare minoritate etnica a Europei. Este estimat ca in Europa traiesc intre 10 si 12 milioane, inclusiv aproximativ sase milioane in UE.

Ziua Internationala a Romilor a fost sarbatorita pe 8 aprilie.

Iphone 6 deja la reducere! comenteaza /* (c)


(151 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Ziua genocidului rom, recunoscuta de PE | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30157208442688 seconds.