Vineri, 17 Aprilie 2015 - 05:28 AM Aleg.RO: "Complexul Hunedoara are nevoie de o restructurare profunda"

Publicat de: ---

Bursa      *  Surse din companie sustin ca nu mai sunt sanse de salvare
       Complexul Energetic Hunedoara are nevoie de o restructurare profunda ca sa poata supravietui in piata autohtona de energie in conditii concurentiale, ne-a declarat Gert-Jan Koopman, director general adjunct in cadrul Departamentului Ajutor de Stat al Comisiei Europene .
     Domnia sa ne-a precizat: "Cel mai probabil, Comisia va aviza saptamana viitoare ajutorul de stat de salvare pentru Complexul Hunedoara. Dar acest ajutor este conditionat de prezentarea unui plan viabil pentru restructurarea companiei. In opinia mea, restructurarea trebuie sa fie profunda, pentru ca societatea sa poata vinde energie la pretul pietei".
     Oficialul european ne-a mai declarat ca singura privatizare de succes realizata de tara noastra este cea a Electrica (n.r. statul a vandut pe Bursa 51% din actiuni prin majorare de capital): "Vorbim de privatizari, nu de listari de pachete minoritare de actiuni. Statul roman trebuie sa isi reconsidere programul de privatizari si sa il faca mai eficient. Asteptam vanzarea pachetelor majoritare de la CFR Marfa, Oltchim, dar si a participatiei statului la Posta".
     Gert-Jan Koopman a completat ca privatizarea nu este un scop in sine, ci un mijloc de eficientizare a unei companii, acolo unde statul nu poate sa faca acest lucru. Domnia sa apreciaza ca societatile de stat au ajuns intr-un punct in care trebuie restructurate pentru a putea fi vandute la un pret bun.
     Comisia "sta cu ochii" pe societatile cu capital de stat care au beneficiat de ajutoare, monitorizarea concentrandu-se pe Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Oltchim, CFR Marfa si Posta Romana. Domnul Koopman a subliniat ca ajutoarele de stat nu pot fi acordate la infinit si ca scopul lor este sa reintegreze companiile in circuitul economic si sa le pregateasca pentru a deveni competitive.
     Ministerul Energiei a elaborat un proiect de hotarare de Guvern pentru acordarea unui ajutor de salvare de 98 milioane lei pentru Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Banii, care vor fi acordati din fondurile obtinute din privatizari, sunt necesari pentru achizitia certificatelor de emisii pe care CEH trebuie sa le cumpere pana la finalul acestei luni pentru a-si indeplini obligatiile legale. Proiectul stipuleaza ca ajutorul va trebui sa fie returnat daca nu va fi prezentat, in toamna, un plan realist de restructurare.
     Surse din Complexul Hunedoara ne-au declarat, ieri, ca societatea nu mai are sanse reale de redresare si ca a pierdut acest tren in 2013: "Initial, autoritatile noastre si Comisia au agreat stergerea datoriilor istorice ale vechii Companii Nationale a Huilei, fuziunea a patru mine viabile cu centralele electrice Mintia si Paroseni si inchiderea pana in 2018 a trei mine care nu mai sunt rentabile. Compania Nationala a Huilei trebuia sa ramana ca o cochilie goala, care sa fie lichidata. Minele intrate pe programul de inchidere beneficiaza de ajutor de stat pana in 2018".
     Complexul Energetic Hunedoara are acum aproape 6.500 de salariati, care activeaza in cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) si a doua termocentrale, care au acoperit in 2013 circa 7% din consumul de energie la nivel national.
     Sursele noastre afirma ca planul initial de restructurare ar fi dat roade daca in perioada 2012-2013 nu se intarzia divizarea Companiei Nationale a Huilei si fuziunea unitatilor miniere viabile cu cele doua termocentrale. De asemenea, conform surselor citate, un alt factor negativ a fost prabusirea pretului energiei pe piata libera incepand din 2013, demararea procesului de liberalizare a pietei, dar si colaboarea comerciala dificila dintre cele doua noi societati rezultate din acest proces de divizare si fuziune. Procesul de eficientizare a inceput tarziu, iar minele considerate viabile nu au beneficiat de investitiile necesare si promise, in valoare de peste 60 milioane de euro.
     Intr-un raspuns oferit doamnei deputat Carmen Harau, Ministerul Energiei arata: "O problema deosebita care afecteaza eficienta Complexului Hunedoara o reprezinta ponderea ridicata a cheltuielilor cu personalul, care au fost de 40,26% in structura costului de productie a energiei electrice si de 65,3% in costul de productie al carbunelui. Inca de la fuziunea cu activitatea miniera, in iulie 2013, compania inregistra pierderi totale de 102,1 milioane lei si datorii restante de 191,3 milioane lei".
     Ministerul doreste ca, in cadrul procesului de elaborare a strategiei energetice, sa gaseasca solutii pentru eficientizarea companiei si obtinerea unui pret competitiv pe piata pentru electricitatea produsa. Autoritatile au respins varianta lichidarii Complexului Hunedoara, sustinand ca sunt solutii de redresare si atingere a unui prag de rentabilitate in 2018.
     In raspunsul oferit doamnei deputat Harau, Ministerul Energiei mai precizeaza ca societatea trebuie sa investeasca, din surse proprii, 60 milioane euro pentru eficientizarea minelor viabile si inca 300 milioane dolari pentru retehnologizarea centralelor electrice.
     Compania a incheiat anul trecut cu pierderi de peste 350 milioane lei si o valoare a platilor restante de circa 370 milioane lei, din care numai la bugetul consolidat al statului s-au strans 290 milioane lei.   


(176 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Complexul Hunedoara are nevoie de o restructurare profunda" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68597006797791 seconds.